Ca 800 000 personer i Sverige lider av artros. Det motsvarar ungefär 1 av 4 över 45 års ålder. Trots att så många är drabbade är kunskapen låg – såväl hos gemene man som inom vården. Det gör att patienter som hade kunnat få hjälp av en fysioterapeut istället får gå utan behandling eller hamnar hos en ortopedläkare i ett för tidigt skede.
I Sverige har de flesta hört ordet artros och många vet ungefär vad sjukdomen innebär. Detta medför dock inte att kunskapen är hög. Tvärtom finns det många missuppfattningar och myter som är mycket utbredda.
Vad är artros?
Artros är en kronisk ledsjukdom som främst påverkar ledbrosket. Ledbroskets uppgift är att se till att de skelettdelar som möts i en led kan glida mot varandra utan friktion. Vid artros så rubbas balansen av produktionen av broskets byggstenar, vilket gör att vävnaden bryts ned snabbare än det hinner byggas upp. Det sker därmed en gradvis nedbrytning av ledbrosket. Det gör att skelettdelarna får svårare att glida mot varandra och att leden därmed blir svårare att använda. De vanligaste symtomen på artros är stelhet, smärta vid belastning och nedsatt fysisk funktion.
Vikten av kunskap om artros
Grunden till artrosbehandling är långsiktig, regelbunden och anpassad träning som handleds av fysioterapeut i kombination med utbildning. Utbildningen ökar nämligen patientens förståelse till varför vissa livsstilsförändringar är nödvändiga och hur de bäst går tillväga för att minska sina symtom. Det förbättrar även resultaten av behandlingen.
Att få korrekt information om sjukdomen är inte bara viktigt för att underlätta livet för den enskilde patienten, det är också viktigt för att se till att alla kommer in på rätt ställe i vårdkedjan. En ortoped spenderar nämligen en mycket stor del av sin tid med att möta patienter som inte behöver kirurgisk behandling. Ökad kunskap om rätt behandlingsformer och diagnostisering kan därmed frigöra resurser inom vården så att fler patienter får rätt vård i tid. Därför har kunskapsbasen artros.org startats – för att göra det enkelt att hitta medicinskt korrekt information om just artros.
Detta bör du göra om du misstänker att du har artros
- Kontakta vården. Det är viktigt att du får en diagnos. Att uppsöka en fysioterapeut är ett bra alternativ, men även vårdcentralen går bra. Du kan också få en diagnos via den digitala artrosbehandlingen Joint Academy.
- Träna i den mån du kan. Starkare muskler kan avlasta och skydda leden från framtida skador. Samtidigt stimuleras brosket att reparera sig självt, så att kvaliteten förbättras. Ta gärna hjälp av en fysioterapeut för att få lämpliga övningar som utförs på rätt sätt.
- Hitta information. Det finns mycket information om artros i såväl böcker som på internet. För att säkerställa att det du hittar är medicinskt korrekt rekommenderar vi källor som är granskade av läkare, fysioterapeuter och/eller forskare. Hit hör exempelvis kunskapsbasen den tidigare nämnda organisationen artros.org.
Petra Birkhofer
petra@jointacademy.com
VP Marketing
Artros.org är en kunskapsdatabas som tillhandahålls av Joint Academy.