Tanalys

Stor samling modern keramik bevaras och visas med stöd av Stenastiftelsen

En stor privat samling modern skandinavisk keramik med drygt 1 000 föremål har donerats till Rian designmuseum i Falkenberg. Arbetet med att ta hand om donationen och göra den tillgänglig för både allmänhet, studenter och forskare kräver extra resurser och projektet genomförs med stöd av Stenastiftelsen.
Den 27 maj öppnar en utställning med ett urval av verken.

Modern och samtida keramik har länge varit ett profilområde för Rian designmuseum, baserat på den krukmakartradition som blomstrade i Falkenberg på 1700-talet. Nu kompletteras museets historiska keramiska verk med modern och samtida keramik.

Den donerade samlingen, BIM Collection, har byggts upp under drygt 40 år av samlaren Björn Mathiasson i Ystad. Han växte upp i Göteborg och samlingen inkluderar verk av ett flertal västsvenska keramiker, varav två tillhör Stenastiftelsens kulturstipendiater; Eva Hild och Hanna Järlehed. Andra namnkunniga keramiker som är representerade är bland andra Wilhelm Kåge, Lisa Larson, Stig Lindberg och Axel Salto.

Ett urval av verk från samlingen visas på Rian under perioden 27 maj – 27 augusti i utställningen Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år.
Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år – Design | Rian

I samband med utställningen publicerar museet en tryckt katalog där experter från Sverige, Danmark, Norge och Finland bidrar med personliga perspektiv på enskilda keramiker och föremål i samlingen. I anslutning till utställningen arrangeras också ett nordiskt seminarium om keramisk skulptur på Rian den 22 augusti 2023.

”När den gäller kombinationen av djup, bredd och kvalitet är den här samlingen närmast oöverträffad. Det är den mest betydelsefulla donationen av keramik från en privatperson till ett museum i Sverige på flera decennier. Att ta hand om en sådan här samling är ett stort åtagande för museet, men skapar också nya möjligheter för utställningar och samarbeten med andra museer och med forskare. Anslaget från Stenastiftelsen är avgörande för att samlingen ska kunna tas emot på ett ändamålsenligt vis och göras tillgänglig via Digitalt Museum”, säger museichef Love Jönsson, Rian designmuseum.

Bildtexter:

  1. Samlingsbild: Keramik av Axel Salto, Gunhild Aaberg, Kristin Andreassen, Arne Ranslet, Göran Erlandsson, Astrid Anderberg och Anne Kjærsgaard. Foto: Patrik Johansson.
  2.  Eva Hild, skulptur, stengods, 2007. Foto: Rian designmuseum
  3. Hanna Järlehed, ”Crushed Crystal”, fat, stengods, 2018. Foto: Patrik Johansson

För mer information, vänligen kontakta:

Birgitta Plyhm
PR, Stenastiftelsen
+46 707 77 12 90
birgitta@plyhm.se 

Love Jönsson
Museichef, Rian designmuseum
+46 721 47 96 52 
love.jonsson@falkenberg.se

Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2022 beslut fattats om utdelning av drygt 560 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 161 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag.
www.stenastiftelsen.se

Taggar:

Exit mobile version