ECOMBs produkter ligger rätt i tiden
- Ecotuberna i Enköping nära driftsättning
- Ecotube Zero kan accelerera den gröna omställningen
- Syresättning och PFAS-reduktion för dricksvattentäkter
- Listbyte från Spotlight till NGM Nordic SME
Ekonomin i siffror under Q3 2024
ECOMB-koncernen (inkl. dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB)
- Resultatet efter finansiella poster -4 364 TSEK (-1 669 TSEK)
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 11 686 TSEK (747 TSEK)
- Likvida medel vid periodens utgång: 687 TSEK (331 TSEK)
ECOMB AB (publ)
- Resultatet efter finansiella poster -4 166 TSEK (-1635 TSEK)
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 11 686 TSEK (722 TSEK)
- Resultat per aktie: -0,046 SEK ( -0,043 SEK)
- Antal aktier: 90 002 469 st (38 422 802 st)
- Likvida medel vid periodens utgång: 642 TSEK (-84 TSEK)
Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år
Verksamheten under kvartalet jul-sep 2024
Ekonomi
Bolagets ekonomi under 2024 har till stora delar varit kopplad till projektet i Enköping, ordervärde 17 MSEK. Omsättningen ökade markant jämfört med motsvarande period föregående år, från 0,7 till 11,7 MSEK. Kostnaderna för underleverantörer har, på grund av sommarens avhopp av en av de större underleverantörerna, stigit markant jämfört med budgeterade kostnader, vilket påverkar resultatet negativt. Resultatet för perioden blev -4,4 MSEK jämfört med -1,7 MSEK föregående år. Det finns fortfarande en del oklara kostnadsposter och eventuellt möjliga nya intäkter i form av ÄTA (Ändringar och TilläggsArbeten) i Enköpings-projektet, vilket kan komma att påverka årets resultat. Kassan har också påverkats negativt av dessa oförutsedda ökade projektkostnader. Omsättningen i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB var fortsatt låg under Q3.
Listbyte från Spotlight till NGM
ECOMB meddelade den 7 november 2024 att man ansökt om byte av handelsplats för bolagets aktier, från Spotlight Stock Market till NGM Nordic SME. ECOMBs aktie har sedan 2011 varit noterad på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget). Ett viktigt skäl bakom ansökan om att byta lista var kostnadsbesparingar. Listbytet är nu verkställt och första handelsdag på NGM var den 25 november 2024.
Aktieägarna i ECOMB kommer inte behöva vidta några åtgärder i samband med bytet av handelsplats.
Säkrat kassaflöde genom överenskommelse med storägare och bank
Vi har i november 2024 kommit i mål med en finansieringslösning tillsammans med våra större ägare och vår bank SEB – Skandinaviska Enskilda Banken. Vi kommunicerade i Halvårsrapporten 2024 att vårt projekt i Enköping, där Ecotube-systemet installeras i biobränslepannan på 65 MW, försenats och blivit dyrare än budgeterat på grund av att en av de större underleverantörerna plötsligt hoppade av projektet.
Finansieringslösningen innebär en kortsiktig kassaförstärkning på 5 MSEK, varav 2 MSEK kommer från ECOMBs större ägare och företagsledning och 3 MSEK från SEB, mot en företagsinteckning på samma belopp. Det här visar att ECOMBs innersta krets har en stark tro på en mycket intressant framtid för bolagets båda patenterade produkter. Moderbolagets nya koncept Ecotube Zero innebär en effektivare förbränningsprocess där kostnaderna för infångning av koldioxid kommer ge större klimatnytta per investerad krona. Dotterbolaget Ocean Recycles nyfunna kombination av PFAS-reduktion och syresättning av döda sjöbottnar är särskilt intressant för våra dricksvattentäkter.
Extra bolagsstämma den 30 december 2024
Styrelsen har beslutat om att kalla till en extra bolagsstämma, en kallelse som pressmeddelades den 28 november 2024. Huvudskälet är att genomföra en sammanläggning av aktier, en s.k. omvänd split.
Kort om huvudpunkterna på dagordningen;
a) Sammanläggning av aktier
Styrelsen föreslår att stämman beslutar om sammanläggning av bolagets aktier (s.k. omvänd split), varvid 150 befintliga aktier ska läggas samman till en 1 ny aktie
b) Ändring av bolagsordningen
För att möjliggöra sammanläggningen av aktier måste bolagsordningens gränser för aktiekapital och antal aktier anpassas
c) Beslut om minskning av aktiekapitalet utan indragning av aktier för täckning av upplupna förluster
Styrelsen föreslår att stämman fattar beslut om att minska aktiekapitalet med ca 7,8 MSEK, varvid kvotvärdet kommer uppgå till 2 kr per aktie
Kallelsen i sin helhet finns i pressmeddelandet samt även publiceras i Post- och Inrikes Tidningar, DI (kortversion) och på ECOMBs hemsida (www.ecomb.se) den 2 december 2024.
Marknad
Sverige anmäls för att missa klimatmålen – riskerar böter
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler den svenska regeringen för att inte klara EU:s miljömål. De vill att EU-kommissionen granskar Sveriges nationella energi- och klimatplan.
– Regeringen har fört en politik som är klimatfientlig, det är inte acceptabelt, säger Kristina Östman, klimatchef på Naturskyddsföreningen.
– Regeringens agerande är olagligt, vi befinner oss i en brinnande planetär kris, i det läget lyckas inte Sverige leva upp till ett enda av EU:s mål, säger Ida Edling på Miljöjuristerna.
Det handlar om 4 huvudpunkter som man inte kommer uppfylla fram till 2030;
– Svensk skog och mark ska öka upptaget av koldioxid med 8 miljoner ton koldioxid
– Utsläppen från transportsektorn, målet på en minskning med 4 miljoner ton koldioxid
– Målet om ökad andel förnybar energi
– Energieffektivisering, där Sverige ser ut att missa målet rejält
källa: SvT Nyheter, 7 nov 2024
Särskilt för den första och sista punkten finns uppenbara kopplingar till ECOMB, i synnerhet för det nya konceptet Ecotube Zero. Bränsleförbrukningen kan minska avsevärt jämfört med konventionella CCS (Carbon Capture and Storage)-tekniker, vilket i slutänden även kommer innebära en energieffektivisering.
COP29
Klimattoppmötet COP29 i Baku i Azerbajdzjan är avslutat. Ett nytt klimatavtal blev klart – rika länder ska årligen betala 300 miljarder dollar till klimatinsatser i fattigare länder. Besvikelsen var stor bland de fattigare länderna efter att avtalet till slut kunde klubbas igenom. Det överenskomna beloppet var betydligt under de 1300 miljarder dollar som de krävt.
”COP29 kommer att bli ihågkommet som starten på en ny era för klimatfinansiering”, kommenterade Wopke Hoekstra, EU:s klimatchef. Framtiden får utvisa hur starka marknadskrafter för den gröna omställningen detta avtal i realiteten kommer att generera.
Under det avslutande mötet kunde länderna även nå en slutlig överenskommelse om den kontroversiella ”Artikel 6” i Parisavtalet, som fastställer regler för internationella samarbeten kring handel med utsläppsrätter för att uppfylla klimatmålen. Ytterligare regler behöver fastställas nästa år, men beslutet är ett stort framsteg för förespråkare av utsläppshandel efter år av kontroverser.
källa: Aktuell Hållbarhet, Pressmeddelande 24 november 2024
Att snabbt få igång en fungerande global utsläppshandel, motorn i den gröna omställningen, är också något som kommer påverka ECOMBs affärsmöjligheter på ett positivt sätt.
Än så länge svalt intresse för bio-CCS i Sverige
Sverige har som mål att nå netto-nollutsläpp 2045 och därefter negativa utsläpp av växthusgaser. Bio-CCS är en av flera tekniker som kan användas för att uppnå målet, potentialen i Sverige är minst 10 miljoner ton biogen koldioxid per år. Men det krävs stora investeringar för att förverkliga en fullskalig bio-CCS-anläggning. Därför har Energimyndigheten tagit fram ett nytt statligt stöd för företag som vill satsa på tekniken, ett stöd genom ”omvänd auktion”. Stödet kommer delas ut till den eller de aktörer som kan erbjuda avskiljning, transport och lagring av biogen koldioxid till lägsta kostnader per ton koldioxid. Energimyndigheten är auktionsförrättare och kan fördela 36 miljarder kronor mellan 2026 och 2046. Stödet går till både investering och drift. Den första utlysningen stängde den 22 november 2024 och endast sex svenska företag (ej offentliga ännu) hade då ansökt om att delta i auktionen. Det svala intresset ligger också i linje med ECOMBs egen marknadsundersökning (se nedan ”Ecotube Zero kan accelerera den gröna omställningen”).
källa: Energimyndigheten, Pressmeddelande 22 november 2024 / Dagens PS, artikel 27 november 2024
Ecotube Zero kan accelerera den gröna omställningen!
Vi har i tidigare marknadskommunikation berättat om vårt nya patenterade koncept Ecotube Zero.
Det är en variant på Oxyfuel-tekniken, där syre blandas med recirkulerad rökgas som då koncentrerats med CO2 (över 90% koldioxid). Tekniken har ännu inte installerats i någon panna, men förutsättningarna att lyckas går från klarhet till klarhet. Uppenbara tekniska och ekonomiska fördelar med Ecotube Zero;
– CCS (Carbon Capture & Storage), själva koldioxidinfångningen, blir väsentligt billigare
– Utgående rökgasflöde från pannan reduceras med 70-80%
– Koldioxidhalten i rökgasen ökar från 13-16% till >90%
– Kan med fördel kombineras med elektrolysörer för produktion av vätgas, syrgasen (8 gånger mer än vätgas) får man på köpet då vattenmolekylerna spjälkas och blir då ”gratis”
– Gasflödet genom eldstaden kan minska med 30-40% och regleras helt oberoende av övriga förbränningsparametrar, vilket innebär ett helt nytt optimeringsverktyg för värmebalansen i pannorna
– Väsentligt förbättrade möjligheter att öka effekt och verkningsgrad
– Emissioner av bl.a. NOx kommer minimeras utan användning av kemikalier (ammoniak etc)
– Tekniken kan installeras i steg och byggas ut i etapper
Under hösten har vi arbetat intensivt med att marknadsföra Ecotube Zero och få ett kontrakt för en första Demonstrationsanläggning. Vi lever på en konservativ marknad där ingen vill vara först med att installera en ny revolutionerande teknik, men vi har flera intressanta spår att jobba vidare med. Stockholm Exergi har ju Sveriges största biopanna i Värtan och deras kostnader totalt för hela CCS-projektet (BECCS) – med konventionell CCS-teknik – lär nog landa på 6-7 miljarder. Då inställer sig den givna frågan om hur många pannor i Sverige som planerar att göra samma sak, använda samma teknik fast givetvis i mindre skala (anpassat till pannans storlek), dock icke ett linjärt samband mellan kostnader och pannstorlek. OPEX (Drift- och underhållskostnader) inte att förglömma, dvs den konventionella CCS-tekniken kostar en massa energi att driva, mao kommer ännu mer biobränsle/avfall (30-40% mer?) att behöva eldas för att kunna bibehålla samma el- och värmeproduktion som idag.
Resultatet av vår ”marknadsundersökning” för 60 st svenska pannor inom intervallet 5-240 MW som eldas med biobränsle (77%) och avfall (23%) är följande;
– 38% har genomfört förstudier i förberedande syfte om att installera CCS
– 90% anser att konventionell CCS-teknik är för dyr
– 5% har bestämt sig för att installera konventionell CCS-teknik
Resultaten är inget upplyftande för klimatet – det behövs krafttag för att styra skutan åt rätt håll!
Vi arbetar därför fortsatt hårt för att Ecotube Zero ska bli en del av lösningen och att vi kan öka takten i den gröna omställningen!
Nya internationella kontakter om samarbete
Vår internationella affärsstrategi är tämligen enkel och rätt fram; Vi ska göra det vi är bäst på, så får våra partners ansvara för resten. Hjärtat i ett Ecotube-projekt är ju själva Ecotuberna med tillhörande kringutrustning, resten är av mer ”elementär” karaktär; installation av rör, kanaler, plattformar, elanslutningar och kabeldragningar mm som många företag kan genomföra.
Strategin att hitta internationella samarbetspartners istället för att bygga upp egna organisationer på varje enskild global marknad är ett framgångskoncept som vi kommer fortsätta med. Men det är inte helt enkelt att hitta dessa samarbetspartners. Frankrike har varit vår i särklass starkaste marknad de senaste 15 åren med över 90% av den ackumulerade omsättningen, där har vårt partnerskap varit väldigt lyckat.
I Tyskland har vi haft flera olika partners genom åren och genomfört ett antal förstudier och andra mindre projekt, men aldrig lyckats komma i mål med ett Ecotube-projekt.
Med alla dessa lyckade och mindre lyckade affärsrelationer har vi idag ett stort internationellt kontaktnät, därför handlar det inte om att börja från scratch när vi nu åter ger oss ut på marknaden för att hitta nya samarbetspartners med Ecotube Zero i potten. Det är lite som att börja om på nytt, men med en betydligt kortare startsträcka än tidigare.
Projekt
Ecotuberna snart driftsatta i Enköping
Vårt ordermässigt största projekt (17 MSEK) i Sverige har nu nått milstolpen ”färdigt montage” i tidplanen. Ecotube-systemet till den biobränsleeldade pannan på 75 MW i Enköping är ett kombinerat OFA (Over Fire Air)- och SNCR (Selective Catalytic Reduction)-system där både slutförbränningsluft och ammoniak tillförs eldstaden via de två Ecotuberna, vår teknik för att bl.a. minska NOx-utsläppen och förbättra övriga prestanda. Nu är vi inne i driftsättningen där ett kallt och varmt driftprov ska klaras av. De två Ecotuberna beräknas därefter kunna vara i kontinuerlig drift i början av december 2024.
Vi lyckades lösa det prekära läget som uppkom i somras då en av våra större underleverantörer hoppade av projektet, men det har kostat både tid och pengar. Projektet är försenat och kostnaderna har ökat med flera miljoner kronor jämfört med ursprunglig budget. Men nu i slutet av november har i stort sett alla underleverantörer genomfört sina åtaganden och lämnat anläggningen. En stor del av besiktningarna har också genomförts och godkänts. Dokumentationen är ganska omfattande i ett sånt här projekt, en hel del är klart, överlämnat och godkänt av vår beställare ENA.
Men nu ser vi bara fram emot att köra igång allt och börja trimma anläggningen för att uppnå maximala prestandaförbättringar. Det här är ändå en viktig referensanläggning och alla spännande kundkontakter vi har, inte minst på den svenska marknaden, kommer vilja åka till Enköping för att se installationen. Om man kan tala om snygga installationer i gamla pannbyggnader är det här en av dom.
60% av kontraktssumman hade fakturerats vid utgången av Q3.
Impulse Cleaning – första projektet i Sverige
Vår engelska partner RJM har licensrättigheterna att sälja och leverera den amerikanska produkten Impulse Cleaning i Europa. Tekniken innebär, till skillnad från den konventionella sprängsotningen, att panndelarna istället rengörs med korta, upprepade tryckpulser. Drift- och underhållskostnaderna minskar. I början av 2024 var den första affären i Sverige i hamn, vilket vi berättade om i Q1-rapporten. Installationen genomfördes under senvåren och var klar i slutet av Q2. Under hösten har utrustningen optimerats och kunnat visa positiva resultat. Kontraktet skrevs mellan RJM och anläggningsägaren, ECOMBs roll har varit att assistera RJM på konsultbasis. Vi återkommer med fler detaljer om projektet längre fram.
Kunderbjudanden i 3 steg till svenska pannägare
Våra kunderbjudanden på hemmaplan kan ofta sammanfattas i tre steg;
- Parameterstudie, där vi kostnadsfritt analyserar de viktigaste förbränningsparametrarna och hur de samvarierar
- Panndiagnos, där vårt team genomför mätningar, analyser och videofilmningar på plats hos pannägaren, vid olika inställningar på pannan
- Ecotube-systemet, ett komplett installationsprojekt med garantier på prestandaförbättringar och funktioner
Ett systematiskt sätt att bearbeta kunderna som vi utvecklat under årens lopp och som vi bedömer skapar en tydlighet mot kunderna, något som vi nu även kommer arbeta med internationellt.
Parameterstudie till stor mellansvensk panna
En parameterstudie har genomförts och avrapporterats under hösten. Det är en relativt stor BFB (Bubblande Fluidiserad Bädd) som eldas med biobränslen. Kunden upplevde en påtaglig obalans av förbränningsprocessen i eldstaden, något som ger upphov till ökade utsläpp och försämrade prestanda, särskilt vid min- och maxlast. Parameterstudien bekräftade iakttagelserna och vi diskuterar nu om en fortsättning med en panndiagnos.
Två RFI
Vi har besvarat en RFI (Request For Information) från en kund i Mellansverige, gällande möjligheterna att åstadkomma minskade utsläpp från en avfallspanna.
En av våra tidigare kontakter, där både Parameterstudie och Panndiagnos genomförts, har beslutat att gå vidare med en RFI – i förberedelse till en offentlig upphandling av prestandaförbättringar och minskade utsläpp. Vi ser fram emot att besvara denna RFI.
Ökade matpriser(!) försenar ny intrimning på Martinique
Vår hittills enda installation av Ecotube-systemet i en ny panna (alla andra installationer har gällt ombyggnader av befintliga pannor) är på Martinique i Västindien. 4 Ecotuber i den biobränsleeldade 120 MW-pannan driftsattes 2020. Likt på många andra öar i Västindien odlas sockerör, basen för produktionen av bl.a. rom. Restprodukten bagasse är ett trådigt biobränsle med stor andel fina partiklar. Eftersom detta är väsentligt billigare än importerade träpellets (basbränslet till pannan) vill man nu elda mer bagasse än tidigare. Men det innebär högre emissioner och överskridna gränsvärdena. Vi fick en förfrågan och hade i princip en överenskommelse om att åka över till Martinique för att trimma in pannan med den nya bränslemixen. Under hösten har dock befolkningens våldsamma protester mot eskalerande matpriser(!) slagit hårt mot all verksamhet på ön. Utegångsförbud nattetid och snudd på krigstillstånd har rått sen i september, därför har vårt projekt skjutits på framtiden.
ECOMBs podd
Det första avsnittet av ECOMB-podden spelades in i juni 2024. En podcast med VD Ulf Hagström, styrelseordförande Göran Ernstson och styrelseledamot Angela Wulff. Susanna Baltscheffsky, vetenskapsjournalist, höll i trådarna.
Vi hoppas kunna spela in nästa avsnitt av ECOMB-podden innan jul, då vi kommer berätta om bolagets verksamhet och fortsätta diskutera om ECOMBs affärsmöjligheter på den internationella marknaden.
Dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB
Några väsentliga händelser i vårt dotterbolag ECOMB Ocean Recycle AB (ECOMB äger 95% av röster och kapital) under det tredje kvartalet;
Kan havsbaserad vindkraft förbättra Östersjöns miljö?
IVL har under året genomfört en förstudie om hur havsbaserad vindkraft skulle kunna förbättra Östersjöns miljö, där dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB deltog.
Vid flera av de havsbaserade vindkraftparker som planeras i Östersjön är tanken att den genererade energin ska lagras som vätgas. I denna process genereras stora mängder syrgas som biprodukt. Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt möjligheten att använda denna resurs för att förbättra miljösituationen längs Östersjöns djupa bottnar.
– Tanken att på konstgjord väg syresätta Östersjön som en miljöförbättrande åtgärd är inte ny men i och med den planerade storskaliga satsningen på havsbaserad vindkraft har förutsättningarna ändrats radikalt då det vid vätgasproduktionen skulle genereras enorma mängder syrgas. I studien har vi räknat på vilket syrebehov Östersjön har och jämfört med de mängder syrgas som skulle genereras vid de planerade vindkraftparkerna och kan konstatera att potentialen är stor, säger Magnus Karlsson, projektledare vid IVL.
I Nordamerika är det en väl beprövad metod att med olika tekniska system syresätta sjöar och vattenreservoarer, men tekniken har inte testats i Östersjöns brackvattenmiljö och i den skala som nu är aktuell.
källa: IVL, Pressmeddelande 22 oktober 2024
Det är olyckligt att regeringens politik skapar osäkerheter på energimarknaden och i princip bromsar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Östersjön. Med osäkra kalkyler om framtida elpriser är det alldeles uppenbart mer intressant med vätgas som energilagringsalternativ, särskilt för havsbaserad vindkraft. När det blåser mycket blåser det ju inte bara just där ett enskilt vindkraftverk är placerat utan ofta i en hel region eller på en hel kontinent. Med andra ord produceras inte sällan mest el från vindkraftverk till havs när elpriset är som lägst. Elektrolysörer, där elektriciteten spjälkar sjövatten till vätgas och syrgas, är sen länge en etablerad teknik. Idag pågår ett intensivt utvecklingsarbete mot allt större och allt effektivare elektrolysörer. För varje kg vätgas som produceras får man 8 kg syrgas ”på köpet”. Vätgasen kan med fördel användas i olika industriella processer som tillverkning av fossilfritt stål, produktion av nya gröna bränslen, användning direkt i förbränningsmotorer eller bara lagras för att producera ny el via bränsleceller när elpriserna är höga. Ekvationerna är tämligen enkla.
Men vad gör vi med syrgasen då? Givetvis kan man inte skicka upp den i atmosfären, den måste ju användas till något vettigt. Syrebristen i Östersjön, främst på grund av övergödningen, är på skrämmande nivåer och situationen blir bara värre och värre. Här finns då en ypperlig möjlighet med havsbaserade vindkraftparker i Östersjön; att maximalt kunna utnyttja all energi som vindkraftverken producerar, i form av vätgas och samtidigt använda syrgasen till att syresätta Östersjön. Vi har utvecklat en syresättningsteknik som kan skalas upp och användas storskaligt i större havsområden som t.ex. Östersjön. Tekniken är i grunden verifierad och väl fungerande, men givetvis måsta man skala upp den i flera steg. Därför är det oerhört viktigt att få komma igång med ett större projekt än vårt lilla referensprojekt i Dynestadsjön. Förstudien, med fokus på Slätbaken som ett pilotprojekt och lämpligt nästa steg understryker detta. Vi hoppas därför att våra styrande kan inse dessa uppenbara fördelar som skulle accelerera den gröna omställningen och samtidigt skapa ett friskt Östersjövatten med en livskraftig marin miljö och den biologiska mångfald som en gång i tiden fanns där.
Ocean Recycle kombinerar syresättning med PFAS-reduktion för dricksvattentäkter
ECOMB grundade dotterbolaget Ocean Recycle AB med målet att utveckla och sälja en mobil teknik för att syresätta övergödda sjöar och havsvikar med döda bottnar på ett kostnadseffektivt sätt.
En flotte på 13 ton designades och sjösattes i Dynestadsjön, en övergödd Östersjövik utanför Gamleby. Syrgasen produceras med PSA-teknik (Pressure Swing Adsorption) och tester i kampanjer under 2022-24 har visat att tekniken i grunden fungerar som det är tänkt. Under testerna gjorde vi emellertid en ny upptäckt – genom att köra syresättningen på ett annorlunda sätt kunde vi bilda stora mängder skum på vattenytan. Prover och efterföljande analyser av skummet under 2024 visade att det innehöll höga koncentrationer av ”evighetskemikalierna” PFAS. Resultaten visade att vi lyckats höja nivåerna av PFOS (den dominerande PFAS-molekylen) i ytvattnet från 0,4 ng/l till 200 ng/l, vilket var betydligt bättre än väntat då systemet var långt ifrån optimerat.
– De uppmätta nivåerna utgör ingen risk för människor eller djur. Metoden som företaget använt för att koncentrera PFAS i ytskummet har effekten att PFAS fäster vid de syrebubblor som pumpas ner i vattnet och sedan följer med bubblorna upp till ytan. Därifrån kan det avlägsnas från sjön och förstöras. En nyskapande och intressant metod för att rena vattendrag från kemikalien, menar Lutz Ahrens, professor i organisk miljökemi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
källa: Västerviks-Tidningen, 22 augusti 2024
Det nya gränsvärdet för PFAS i dricksvatten i Sverige är 4 ng/l, ett maxvärde som börjar gälla 2026. Danmark har satt motsvarande gränsvärde till 2 ng/l, vilket indikerar att ytterligare skärpningar kan bli aktuella i framtiden. Ju lägre gränsvärde desto dyrare reningsprocess i vattenverken, att sänka från 4 till 2 ng/l är betydligt dyrare än att sänka från t.ex. 6 till 4 ng/l.
Därför är det ofta ekonomiskt intressant att genomföra ett reningssteg redan vid källan. Ocean Recycle kommer därför att fokusera sin marknadsbearbetning på vattenverk som producerar sitt dricksvatten från insjöar, s.k. ytvattentäkter (hälften av dricksvattnet i Sverige kommer idag från ytvattentäkter). Många av dessa ytvattentäkter har även problem med övergödning och periodvis låga syrenivåer, vilket skapar ett utmärkt utgångsläge för vår teknik, där syresättning och PFAS-reduktion kan kombineras.
Händelser efter rapportperiodens utgång
Inga händelser av väsentlig karaktär utöver vad som ovan nämnts har inträffat efter rapportperiodens utgång.
Framtidsutsikter
Tveklöst ligger vi väldigt rätt i tiden med våra båda verksamheter; förbränningsteknik och syresättning med PFAS-reduktion. Nya tekniker tar dock ofta längre tid att komma ut med, särskilt på de konservativa marknader vi befinner oss. Men det finns inga genvägar, bygg referensanläggningar och visa att tekniken fungerar – ”Proof of Concept” kan man under inga omständigheter hoppa över. Däremot har vi ett gyllene läge med Ecotube-systemet, där en installation av traditionella Ecotuber med ”gammalt” fokus (NOx-reduktion, ökad effekt och verkningsgrad mm) succesivt kan konverteras till Ecotube Zero, i takt med kundernas ambitioner och hur snabbt handelssystem med utsläppsrätter och koldioxidlagring utvecklas.
Redovisningsprinciper
ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.
Granskning
Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.
Kommande rapporter
Bokslutskommuniké för 2024 lämnas den 28 februari 2025.
Styrelsen och verkställande direktörens försäkran
Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhetsfaktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.
Södertälje den 29 november 2024
ECOMB AB (publ)
Styrelsen och VD
Göran Ernstson, Ordförande
Eric Norelius, Ledamot
Angela Wulff, Ledamot
Ulf Hagström, VD
Vid frågor om denna kommuniké kontakta :
Ulf Hagström, VD
Tfn 0706066333
Rapporten finns tillgänglig på www.ecomb.se
ECOMB AB (publ)
Box 2017
151 02 Södertälje
Tfn.08-550 12 550
Kort extrakt om ECOMB AB (publ)
ECOMBs kärnverksamhet är att sälja och leverera tekniska lösningar, företrädesvis det egenutvecklade Ecotube-systemet, för att förbättra prestanda och minska utsläpp, t.ex. kväveoxider (NOx), från fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn på den internationella marknaden. Det nyutvecklade konceptet Ecotube Zero innebär att CCS-tekniken (koldioxidinfångning) blir väsentligt billigare samtidigt som skorstenarna kan stängas ner helt.
I dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB ska övergödda sjöar och hav med döda bottnar syresättas med en egenutvecklad mobil teknik, samtidigt som PFAS samlas upp för destruktion. ECOMB grundades 1992 och har ca 2000 aktieägare. Aktien är noterad på NGM Nordic SME.
Bolaget är lokaliserat i Stockholms län. Mer om bolaget: www.ecomb.se