Connect with us

Marknadsnyheter

Svenska grisar inspirerar internationellt

Published

on

Lugna grisar med knorren kvar, stora boxar med plats för bök i halmen. Den kanadensiska journalistdelegationen blev både imponerade och fascinerade vid mötet med svensk grisuppfödning. Tack vare en lång tradition av djuromsorg ses Sverige som en internationell förebild.

Frågan om djurvälfärd växer sig allt starkare i världen. I EU diskuteras frågan flitigt, men även på andra sidan Atlanten är djurvälfärdsfrågorna heta. Förra veckan var en kanadensisk delegation av lantbruksjournalister på plats på en grisgård i Äs utanför Västerås för att dokumentera och lära hur grisproduktionen går till i Sverige.

Delegationen fick flera överraskningar – framför allt att svenska grisar har knorren kvar, något som är mycket ovanligt. Att knorren är kvar vittnar om en sund miljö där grisarna är stimulerade med till exempel halm, att de har tillräckligt stor yta att röra sig på och att de har ett gott allmäntillstånd.

Journalisterna fascinerades också över storleken på boxarna och hur lugna grisarna var där de strosade omkring och bökade i halmen. I många länder är grisarna fixerade i minimala boxar, utan tillgång till sysselsättning som tillfredsställer de naturliga behoven.

— Våra besökare blev alldeles lyriska när de såg hur grisarna pysslade med halmen som vi strödde i boxarna. De hade aldrig sett något liknande, och det är ju sånt vi gör varje dag här i Sverige, berättar Jeanette Elander, som både är grisföretagare, verksamhetsansvarig för grisbranschorganisationen Sveriges Grisföretagare och näringspolitisk expert på LRF Kött.

På plats på grisgården mötte lantbruksjournalisterna också Torun Wallgren, forskare inom gris och grisproduktion vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och Axel Sannö, legitimerad veterinär, Gård och Djurhälsan och även han forskare vid SLU.

Under en hel dag fick delegationen lära sig om den svenska modellen att föda upp grisar, där knorren är kvar, där ytorna är stora och djuren är friska och lösgående.

Den svenska djurhållningen vinner i längden

Internationellt är Sverige ett litet grisland. Men när det kommer till djurskyddslagar och djurvälfärd är vi ett föregångsland.

— Vi har en lång tradition av god djurhållning i Sverige. Det handlar inte bara om att följa lagar, utan är ett förhållningssätt inom näringen. Vi vill ha en hållbar produktion och då är det friska sunda djur som gäller, menar Mattias Espert, ordförande för branschorganisationen Sveriges Grisföretagare och även han grisföretagare, med flera anläggningar i Skåne.

Men djuromsorg i världsklass är inte gratis. Svenska grisproducenter investerar stora summor i smittförebyggande arbete, större boxar till de lösgående grisarna, strö för sysselsättning, bra foder, och mycket mer. 

— Att producera griskött i Sverige är mycket dyrare än i andra länder med mindre strikta lagar och mindre fokus på djuromsorg. När vi gick med i EU och fick ökad internationell konkurrens förlorade vi drygt 25 procent av försäljningen, berättar Mattias Espert.

— Allt fler svenska konsumenter har fått upp ögonen för de svenska mervärdena och vill köpa svenskt kött. Marknadsandelen har ökat från ca 70 procent till drygt 84 procent de senaste fem åren, avslutar Mattias Espert.

Svensk marknadsandel sedan 2015:
2015: 69,6%
2016: 69,9%
2017: 72,9%
2018: 75,4%
2019: 76,4%
2020: 80,4%
2021 (jan-juni): 84,1%

Sverige importerar griskött främst från Tyskland, Danmark och Polen.

Statistik från Jordbruksverket via LRF:s statistikplattform https://www.lrf.se/om-lrf/organisation/branschavdelningar/lrf-kott/marknadsstatistik/statistikplattform-kott/

För mer information kontakta

Jeanette Elander, grisbonde, Sveriges Grisföretagare, LRF Kött
Tel: 072-143 22 30

Mattias Espert, ordförande Sveriges Grisföretagare, grisbonde
Tel: 070-658 12 21

 

Om Sveriges Grisföretagare

Sveriges grisföretagare är branschorganisationen för den svenska grisnäringen, den enda med bara grisbranschen i fokus. Vi arbetar för att främja utvecklingen, tillväxten och konkurrenskraften för branschen och den enskilda producenten. Det gör vi genom aktiv näringsbevakning, påverkansarbete, aktiviteter för att stärka grisköttets position på marknaden samt genom att erbjuda nätverk för kunskaps- och relationsskapande. Sveriges Grisföretagare är en fristående och opolitisk förening. Mer information på grisforetagarna.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Attana AB: Årsredovisning 2023

Published

on

By

Se bifogad bilaga.

För ytterligare information, kontakta:

Teodor Aastrup

VD Attana AB
ir@attana.com

+46 708862300

Denna information är sådan som Attana AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för publicering genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande vid den tid då företagets nyhetsdistributör, Cision, publicerade detta pressmeddelande.

Om Attana

Attana AB grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel genom biologisk interaktionskarakterisering i realtid. Baserat på sina patenterade teknologier säljer bolaget uppdragsforskning och egenproducerade analysinstrument samt ett in vitro diagnostiskt (IVD) verktyg, Attana Virus Analytics (AVA), till läkemedelsbolag, bioteknikföretag och akademiska institutioner. Mer information om Attanas forskningstjänster och produkter finns på www.attana.com eller kontakta sales@attana.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny VD-kommentar i Attanas årsredovisning jämfört med bokslutskommunikén

Published

on

By

Med anledning av att Teodor Aastrup i mars tillrädde som VD har styrelsen beslutat att revidera VD-kommentaren i årsredovisningen jämfört med den tidigare publicerade bokslutskommunikén.

Den nya VD-kommentarer innehåller information som styrelsen bedömmer potentielt kan vara av kurspåverkande karaktär. Därav publiceras dessa separat. 

VD-kommentar:

Kassaflöde och forskning och utveckling kring cancer och immunologi.

2023 summeras med en ambition om att skapa positivt kassaflöde genom ökade intäkter från våra kunder.

Kassaflöde

Vi slutförde en emission i januari som gav oss cirka hälften av det kapital vi bedömde att vi behövde för att implementera vår plan. Vi stod då i valet att skära ner eller att med begränsade resurser försöka genomföra planen. Vi beslöt att genomföra planen eftersom vi ser det värde som vi skapar åt våra kunder och är övertygade om att planen långsiktigt ökar aktieägar-värdet på bolaget genom att fler på marknaden ser vår unika teknik och förmåga att lösa kunders utmaningar.

Första halvåret omsatte vi plan enligt ca. 500kSEK i månaden och dessa intäkter kom främst från löpande intäkter från våra mer aktiva kunder. Instrumentförsäljning ger stora intäkter, men fokus har varit (och är) att öka merförsäljningen från installerad kundbas. Vi valde att fortsätta enligt plan under andra halvåret. För att nå framgång bedömde vi att det var centralt att öka Thomas och min tid hos kund. För att uppnå detta tog vi lån för att finansiellt möjliggöra detta och i september tillträdde Marcus som VD för att frigöra vår tid.

Under hösten tappade vi en viktig kund. Denna är en aktör i USA som helt enkelt slutade att betala deras kvartalsfakturor om 50kUSD per kvartal. Vår bedömning är att det berodde på att de själva fick likviditetsutmaningar. Det innebar intäktstapp som var svårt att snabbt kompensera för. Glädjande nog fick vi en ny, viktig kund i Europa samt utökning av projekt hos en betydande institution på den amerikanska marknaden.

Således beslutade vi under hösten att genomföra en nyemission i december. Givet situationen och osäkerheten kring att nå full teckning, valde vi att genomföra en emission ”i två steg” med teckningsoptioner. Anledningen till konstruktionen var att om vi inte lyckades få in det kapitalet som krävdes i december, så ger konstruktionen med teckningsoptioner oss ytterligare sex månader att skapa tilltro till vår plan. Där är vi nu. 3-14 juni kan teckningsoptioner tecknas till aktier.

I dagsläget kostar driften av bolaget knappt 800kSEK i månaden och vi hade i Q1 knappt 700kSEK i intäkter per månad. Lånen kostar oss månatligt drygt 100kSEK. Det innebär att vi är nära att bli kassaflödespositiva, exklusive lånen är vi i stort sett där. Således är det viktigt för oss att eliminera lånen och där spelar emissionen i juni en avgörande roll. Historiskt vet vi att sommarmånaderna blir sämre för oss, så vi bedömer att kassaflödet blir negativt i Q2 och Q3.

FoU kring cancer och immunologi

Nyttjandegraden av instrumenten och därigenom värdet av Attanas teknik är starkt korrelerat till antalet användare hos kunderna. Följaktligen är en viktig framgångsfaktor för oss att öka antalet användare hos våra kunder. Våra kunders egna idéer kring hur det kan ske sammanfattas i två punkter. Mer lättillgänglig utbildning av nya användare och en mjukvara som påminner om den enkla versionen vi tog fram 2022 för diagnostik, för våra immunitetsprofiler.

Vi har nu tagit fram en beta-version av ny mjukvara enligt ett likande koncept som för immunitetsprofilerna. Det knyter samman instrumentanvändandet med datautvärdering på ett effektivt sätt. Vi har i början på 2024 fått positiv feedback från våra kunder på beta-version och avser att lansera mjukvaran under hösten.

Vi har skapat en mer lättillgänglig utbildning genom förbättrad online träning, både med enkla instruktionsvideor och med övningar som leds av oss genom videomöten. Detta har redan genererat merförsäljning av sensorchip och vi ser positiva tendenser mot ökad försäljningen av serviceavtal. När den nya mjukvaran är lanserad tror vi att trenden kommer att fortsätta och stärkas ytterligare.

En annan viktig observation är att 70% av våra viktigaste kunder är aktiva inom cancerområdet och samtliga av dessa använder vår teknik för immunologiska studier. Väldigt förenklat kan man säga att cancer aktiverar immunförsvaret på ett liknande sätt som infektioner, dvs både immunantikroppar och T-celler aktiveras. Här passar Attanas teknik bra, då våra kunder utvecklar terapeutiska antikroppar mot cancer eller antikroppar som ska attrahera T-celler till cancern med syfte att förstärka kroppens egen förmåga att angripa cancerceller. Det faktum att vi gör analyser med celler, vävnad och blod passar bra för denna kombination av cancer-immunologiforskning. Ett publikt exempel på detta är ”Avancerade material för individinriktad medicin och diagnostik” vid Linne universitetet, där vår teknik används för att detektera markörer i blodprov, för att identifiera specifika kemiska tecken på cancer. Attanas interaktionsstudier med celler och vävnad från den detekterade tumören och antikroppar används för att undersöka samverkan med kroppens egna immunförsvar. En av våra kunder i USA har ett pågående projekt för palliativ behandling av cancerpatienter med hjälp av donerade T-celler, där vår teknik både ger unik information och underlättar transitionen från djurförsök till kliniska experiment.

Likande studier genomförs hos flera av våra kunder och den nya mjukvaran passar väl och kommer att underlätta deras forskning.

Det leder oss också in på immunitetsprofiler, dvs kvalitetsbestämning av en individs immunitet mot en given patogen, där Linne-projektet nyligen levererat lovande resultat inom infektionsforskning runt hepatit B och borrelia. Borrelia sprids via fästingbett. Dessa bett kan även ge upphov till blödarfeber. Vid Karolinska Institutet har vår teknik använts för att för att förstå hur blödarfeberviruset kan infektera celler. Det är viktig information för att kunna utveckla läkemedel mot blödarfeber viruset. Sammantaget har det har tagit frustrerande lång tid att nå fram till beslutsfattande personer och mervärdet av våra immunitetsprofiler, men tack vare publikationerna från ovan nämnda aktörer och t.ex. National University of Singapore (Covid, Hepatit B, TBC), Köpenhamns universitet (malaria, covid, cancer) och Macrogenics (denguefeber) börjar vi nå en kritisk massa. Under 2023 identifierade vi nödvändiga kommersiella partners för våra befintliga och kommande immunitetsprofiler som stöd för att undersöka och bedöma individers olika grad av immunitet mot specifika infektioner. Vi hoppas att under hösten 2024 komma i gång i mindre kommersiell skala i ett europiskt land som visat stor kommersiell mognad för immunitetsprofiler.

Sammanfattningsvis har vi utmaningar med vårt kassaflöde och en hög nyttjandegrad av teckningsoptionerna kommer att möjliggöra slutamorteringar av våra lån och att vi kan fokusera vår tid på våra lönsamma kunder och därmed nå den tillväxt vi eftersträvar.

Teodor Aastrup VD Attana AB

För ytterligare information, kontakta:

Teodor Aastrup

VD Attana AB
ir@attana.com

+46 708862300

Denna information är sådan som Attana AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för publicering genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande vid den tid då företagets nyhetsdistributör, Cision, publicerade detta pressmeddelande.

Om Attana

Attana AB grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel genom biologisk interaktionskarakterisering i realtid. Baserat på sina patenterade teknologier säljer bolaget uppdragsforskning och egenproducerade analysinstrument samt ett in vitro diagnostiskt (IVD) verktyg, Attana Virus Analytics (AVA), till läkemedelsbolag, bioteknikföretag och akademiska institutioner. Mer information om Attanas forskningstjänster och produkter finns på www.attana.com eller kontakta sales@attana.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

TopRight kvittar fodran

Published

on

By

MAR INFORMATIONEN I DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, PUBLICERAS ELLER DISTRIBUERAS, DIREKT ELLER INDIREKT, TILL USA, AUSTRALIEN, HONG KONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA, ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION AV INFORMATIONEN SKULLE VARA I STRID MED ELLER KRÄVA REGISTRERING ENLIGT GÄLLANDE REGLER.

TopRight har i avtal med fordringsägare av ackordslikvider i dotterbolag efter fastställt ackord ingått avtal att kvitta fordran på 2.56 MSEK och har ingått Avtal om kvittning av hela skulden mot nyemitterade aktier. Teckningskursen uppgår till 0,13kr / aktie, vilket är 11 dagars WVAP-pris i aktien 2024-02-23—2024-03-08.  Genom den Riktad Emission om 19.721.264  aktier. Teckningskursen uppgår till ca 0,13kr / aktie, vilket är 11 dagars WVAP-pris i aktien 2024-02-23—2024-03-08.  Genom den Riktade Emissionen kommer antalet aktier att totalt öka om 19.721.264 från 215.512.843 till 235 234 107 och aktiekapitalet kommer att öka med 986 063,20 kr SEK från 10.775.642,15 kr SEK till 11 761 705,35kr SEK.

Utspädningen av aktiestocken uppgår till 9%

Sammantaget medför detta att TopRight Koncernen stärker Eget Kapital och uppnår en sänkt skuldkvot samt förbättrar likviditetsflödet.

Läs mer på www.toprightnordic.com

För ytterligare information vänligen kontakta:

Anders Myrbäck, VD för TopRight Nordic AB (publ) på 0703-32 30 07 eller via mail, anders.myrback@toprightnordic.com

TopRight Nordic AB (publ) är ett publikt aktiebolag noterat på NGM Nordic SME.

TopRight Nordic AB (publ) Taptogatan 6                            TopRight Nordic AB (publ)
115 26 Stockholm                                                               Beatrice Lesslies Gata 7                                
+46 (0)
8-530 300 50                                                          421 31 Västra Frölunda +46 (0) 31-20 16 60 www.toprightnordic.com                

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.