Tanalys

Svenska Ostindiska Companiet – söndagsföredrag på Vänersborgs museum

ti, okt 10, 2017 09:38 CET

Ett av Sveriges genom tiderna mest lönsamma företag var det Svenska Ostindiska Companiet. Om detta kompani och dess dramatiska resor till Kina får vi veta mer när historikern och författaren Lars-Olof Lööf nu på söndag föreläser på Vänersborgs museum.

Ostindiska Companiet, med säte i Göteborg, grundades 1731 för att få tillgång till den mycket attraktiva kinesiska varumarknaden med te, porslin, kryddor och siden. Drivande grundare var skotten Colin Campbell och den förmögne göteborgaren Niclas Sahlgren. I Kanton, i Kina, öppnade svenskarna ett handelsfaktori och det var till Göteborg skeppen, de väldiga ostindiefararna, återvände och de eftertraktade varorna auktionerades ut.

Dramatiska expeditioner

Fram till 1813 sände Svenska Ostindiska Companiet ut inte mindre än 137 expeditioner fördelat på 37 olika fartyg. Expeditionerna kantades ofta av stor dramatik med skeppsbrott, sjukdomar och andra motgångar under de långa resorna, vilka tog åratal i anspråk. Flera familjer gjorde motgångar till trots under åren stora förtjänster på Companiet, däribland familjen af Dittmer som på Rånnums herrgård vid Vänersborg byggde upp något av en mönstergård för vinsterna.

Öppnade dörren till omvärlden

Ostindiska Companiets skepp medförde också flera vetenskapsmän, bland annat elever till Carl von Linné, vilka på detta sätt kunde företa omfattande expeditioner och hemföra rika naturhistoriska samlingar till Sverige. På detta sätt öppnade Companiet till en del världen för Sverige. 

Tid och plats:
Söndag 15 oktober, klockan 15:00, Vänersborgs museum

Välkommen!

Vid frågor och funderingar, kontakta

Peter Johansson

Chef Kulturlagret – Vänersborgs museum

Tel. 070-544 75 39

E-post: 
peter.f.johansson@vgregion.se
 

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle.
 
Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Exit mobile version