Tanalys

Svensktoppen 60 år: Skandalerna vi minns i ny dokumentärserie

I år fyller Svensktoppen 60 år och lagom till födelsedagen den 13 oktober släpps en ny serie om Svensktoppens fantastiska historia. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare och de hårdaste kritikerna intervjuas av Svensktoppens nuvarande programledare Carolina Norén.


Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia. De första två avsnitten släpps i Sveriges Radio Play 13/10. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hur många program har haft både kyrkan och proggrörelsen emot sig? Eller blivit anklagat för att vara en samhällsfara?

– När jag grävde i arkiven blev jag chockad över hur många som blivit så upprörda över programmet genom åren, det var rena rama skandaltoppen i början!, konstaterar Carolina Norén programledare för Svensktoppen och seriens skapare.

Under 70-talet protesterade kyrkan mot att Svensktoppen sändes på samma tid som högmässan och proggbanden såg rött för att de inte tyckte att man kunde tävla i musik. Texter om kärlek och romantik ansågs dessutom farliga eftersom lyssnarna då kunde tappa sitt samhällsengagemang och röster höjdes för att stoppa programmet. Det kunde också vara farligt att vara programledare i början.

–  Ulf Elfving höll på att bli nedslagen av en känd och överförfriskad trubadur när denne fick veta att Ulf jobbade med Svensktoppen. Topplistor var fult och kommersiellt. Det här var jag ju tvungen att gå till botten med, säger Carolina Norén.

Det mest utdragna ordkriget utspelade sig på 80-talet mellan programledaren och legendaren Kent Finell och Magnus Uggla i samband med att låten ”Jag mår illa” toppar listan.

–  Det börjar med att Kent Finell blir irriterad över att Magnus inte vill bli intervjuad och Kent börjar raljera över Uggla i radion. Magnus dyker inte upp i studion under någon av de fjorton veckor som låten ligger på listan. Och precis när man trodde att allt var över så laddar Magnus om och släpper en nidlåt om Kent. Det tar 22 år innan de försonas, berättar Carolina Norén.

Del 1 och 2 av dokumentärserien Svensktoppens fantastiska historia släpps i appen Sveriges Radio Play på Svensktoppens födelsedag den 13/10. De två första avsnitten sänds även i P4 söndag 16/10 och 23/10 klockan 12.03. Övriga tre avsnitt släpps senare under hösten.

Läs mer om Svensktoppens historia: https://sverigesradio.se/grupp/9655 

Pressbilder: https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/xkvxp9rup0
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vid frågor vänligen kontakta

Carolina Norén, programledare Svensktoppen
carolina.noren@sverigesradio.se
070-215 63 05

Susanna Mörner, presskontakt
susanna.morner@sverigesradio.se
070-083 97 37

Exit mobile version