Marknadsnyheter
Swecos studie: Regenerativ design kan öka urbana blågröna områden i Europas städer med 42 procent
En ny studie från Sweco lyfter fram potentialen hos 22 europeiska städer att förbättra livsmiljö, hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön. Genom att börja använda principerna för regenerativ design kan de här städerna öka storleken på sina blågröna områden (i hektar räknat) med 42 procent – och anpassa sig till EU:s nya förordning om restaurering av natur avseende urbana ekosystem.
För närvarande bor 75 procent av EU:s medborgare i städer. När städerna expanderar tenderar de blågröna ytorna att offras för att ge plats åt grå infrastruktur, vilket har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Genom att stenlägga naturliga ytor, hugga ner träd och leda bort vattnet har den urbana utvecklingen lett till ekologiskt ”döda zoner” och en ökad sårbarhet för översvämningar och värmeböljor.
– Den biologiska mångfalden minskar i en skrämmande takt och omfattning, vilket i sin tur ger en kedjereaktion. Det hotar även de grundläggande ekosystemtjänster som medborgarna är beroende av, som bland annat rent vatten, ren luft samt pollinering av odlingar, säger Tobias Nauwelaers, en av Swecos experter på naturrestaurering och urban ekologi, och en av författarna till rapporten.
Nya uppgifter från Europeiska miljöbyrån visar att 81 procent av de skyddade livsmiljöerna är i dåligt skick, och bara 9 procent förbättras. Enligt EU:s förordning om restaurering av natur, som syftar till att restaurera försämrade ekosystem, måste medlemsstaterna planera och följa upp sina bidrag till att vända denna utveckling.
– En lösning på problemen med den biologiska mångfalden i Europas städer är att tillämpa principerna för regenerativ design. Genom att införliva naturliga och delvis naturliga system för att uppnå fler blågröna områden räcker det inte med att städerna minimerar skadorna på miljön, utan de måste också börja ”ge tillbaka” genom att bidra positivt till ekosystemen och stärka den biologiska mångfalden. Det finns tillgång till EU-finansiering för att hantera problemet, eftersom minst 20 miljarder euro om året kommer att sättas av från EU:s budget 2021–2027 för investeringar i biologisk mångfald, säger Tobias Nauwelaers.
Sweco har studerat 22 städer: Amsterdam, Antwerpen, Bergen, Berlin, Brno, Bryssel, Köpenhamn, Dublin, Göteborg, Helsingfors, Krakow, London, München, Oslo, Prag, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart, Tallinn, Tammerfors, Vilnius och Warszawa. Som framgår av den bifogade bilden har Tammerfors, Bergen och Oslo potential att bli några av Europas grönaste städer, medan andra städer i studien skulle behöva vidta ytterligare åtgärder för att klara regeln om 30 procent grönt.
Swecos rapport lyfter fram ett flertal rekommendationer som beslutsfattarna i Europas städer och kommuner kan överväga för att bli regenerativa städer:
1. Använda naturbaserade lösningar som drar nytta av blågrön infrastruktur för att bidra till biologisk mångfald, förvalta vatten och skapa sunda miljöer.
2. Prioritera inhemska växter för att främja den biologiska mångfalden, kontrollera invasiva arter och restaurera områden i dåligt skick för ett sundare ekosystem.
3. Etablera gröna korridorer för att koppla samman naturliga områden, möjliggöra olika arters förflyttningar och stödja den biologiska mångfalden.
4. Använda genomsläppliga ytor, uppsamling av regnvatten och våtmarker för att absorbera regn, förebygga översvämningar samt bidra till vattenkvalitet och djurliv.
5. Engagera invånarna i planering och projekt för att främja inkludering, samarbete och delat ansvar.
6. Etablera system med slutna kretslopp för att minimera avfall, återvinna resurser och generera förnybar energi.
7. Främja stadsnära jordbruk med gemensamma trädgårdar (community gardens) för att skapa förutsättningar för lokal livsmedelsproduktion, minska utsläppen från transporter och stödja den lokala ekonomin.
8. Skapa motståndskraftig infrastruktur med nettonollutsläpp som anpassar sig till klimatförändringar samt stödjer hälsa, hållbarhet och framtida behov.
9. Främja tillgång på 15 minuter till viktiga tjänster, hållbara transporter samt promenadvänliga, cykelvänliga och bilfria områden.
Pressfoton/bilder:
- Visualsering/illustration av Sweco Architects som föreställler ”Almanakken”, ett visionsprojekt som visar ett regenerativt kvarter/samhälle. Projektets namn, Almanakken, hänvisar till årstidernas växlingar och naturens cykliska regelbundenhet. Fri användning, ange källa Sweco.
- Grafik från Sweco som visar de 22 städerna och deras nuvarande och potentiella andelar blågrön infrastruktur och hur de lever upp till ”30 per cent green rule”. Fri användning, ange källa: “Sweco, baserad på data från EU-tjänsten Copernicus”.
- Foto på Swecos expert Tobias Nauwelaers, fri användning, ange fotograf Faye Pynaert.
Om Swecos Urban Insight
Urban Insight är en serie insiktsrapporter skrivna av Swecos experter om olika aspekter av stadsutveckling ur ett medborgarperspektiv. Den senaste rapporten finns här.
För mer information, vänligen kontakta:
Anna E Olsson, Head of Press, Sweco Group, 070 557 33 26, anna.e.olsson@sweco.se
Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK under 2023. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.
Marknadsnyheter
Integrum välkomnar nya styrelseledamöter
Integrum AB (publ), kortnamn INTEG, det medicintekniska bolaget som tillhandahåller det benförankrade OPRA™ Implantat Systemet till amputerade, välkomnar Kristofer Westergren och Anette Lindqvist som nyvalda styrelseledamöter efter extra bolagsstämma.
Kristofer Westergren representerar en grupp större privata aktieägare i Integrum AB. Han har under flera år följt bolaget på nära håll och har således god kännedom om verksamheten.
”Integrum har en stark marknadsposition och en stor outnyttjad potential som av olika anledningar inte speglas i dagens värdering. Jag ser fram emot ett aktivt styrelsearbete med fokus på att öka transparensen gentemot aktiemarknaden och att skapa ett större värde för aktieägarna – och inte minst att bidra till att Integrums implantatsystem når till så många behövande som möjligt”, säger Kristofer Westergren.
Kristofer Westergren har en omfattande erfarenhet från aktiemarknaden som investerare och finansiell rådgivare till företagsledningar i börsnoterade företag. Han har grundat och investerat i flera tillväxtbolag, och han har i styrelsearbetet arbetat både med operativa förbättringar, värdeskapande förvärv och företagsförsäljningar som exempelvis Sharkmob AB, KitchenTime Group AB och Corpura Fondkommission AB.
Anette Lindqvist har en examen i företagsekonomi från Göteborgs Handelshögskola samt exekutiva fristående kurser från Harvard Business School i Boston och Indian Institute of Management i Bangalore. Med över 30 års erfarenhet inom Life Science-sektorn har hon haft flera ledande befattningar inom verksamhetsutveckling och seniora positioner inom finans hos företag som AstraZeneca Plc., SOBI, Getinge och Mölnlycke Healthcare. Hon har även varit verksam inom GU Ventures och Chalmers. Anette är grundare och styrelseordförande i Lynton Management AB. För närvarande är hon vice verkställande direktör och styrelseordförande för både Lynton Management AB och Bueneman Medic AB. Hon är också CFO på Xbrane Biopharma.
Efter nyval på extra bolagsstämma utgörs styrelsen i Integrum av ordförande Bengt Sjölander, ledamöterna Rickard Brånemark, Karin Wingstrand, Cecilia Wikström, Andrew Christensen, Scott Flora, Anette Lindqvist och Kristofer Westergren.
För mer information vänligen kontakta Jörgen Svanström CFO Integrum, jorgen.svanstrom@integrum.se.
Certified Adviser
Carnegie Investment Bank AB (publ) är Certified Adviser.
Om Integrum
Integrum är ett börsnoterat företag (Nasdaq First North Growth Market: INTEG B) baserat utanför Göteborg, Sverige, med ett amerikanskt dotterbolag i San Francisco. Sedan 1990 har dess OPRA®-implantatsystem hjälpt till att förbättra livskvaliteten för hundratals personer som är amputerade genom att direkt fästa en protes i benet och muskuloskeletala systemet, och därmed undvika behovet av en hylsprotes. Baserat på osseointegration erbjuder det benförankrade implantatsystemet en rad fördelar, inklusive förbättrad rörlighet och funktion, ökad komfort, minskat tryck, ett stabilt fäste och mer. OPRA®-implantatsystemet godkändes av U.S. Food and Drug Administration (FDA) 2020 och är det enda FDA-godkända benförankrade implantatsystemet speciellt designat för användning av amputerade som finns tillgängligt i USA. Idag fortsätter Integrum att bedriva forskning och utveckling skräddarsydda medicintekniska lösningar i nära samarbete med forskare och kliniker. För mer information, besök https://integrum.se/.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 21.01.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
21.01.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 21.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
134 363 |
11,34 |
1 524 160,13 |
XSTO |
106 315 |
11,34 |
1 205 170,83 |
XCSE |
26 228 |
11,35 |
297 577,11 |
Summa |
266 906 |
11,34 |
3 026 908,07 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4861 och DKK till EUR 7,4614
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 192 009 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
Marknadsnyheter
Glycorex Transplantation AB (publ) har beslutat om en riktad nyemission av B-aktier om 10 MSEK
Glycorex Transplantation AB (publ) (”Glycorex” eller ”Bolaget”) har idag, med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 29 maj 2024, beslutat om att genomföra en riktad nyemission om 5 000 000 B-aktier till en teckningskurs om 2,0 SEK per aktie (den ”Riktade Nyemissionen”). Genom den Riktade Nyemissionen tillförs Glycorex 10 MSEK före transaktionskostnader. Den Riktade Nyemissionen har riktats till ett fåtal svenska och nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare. Emissionslikviden från den Riktade Nyemissionen möjliggör strategiska satsningar för att ytterligare stärka Glycorex position som ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation och relaterade blodbehandlingsområden. Med emissionslikviden kommer Bolaget att kunna ta nästa viktiga steg med mål att etablera Glycosorb® ABO inom pediatriska hjärttransplantationer i USA, världens största transplantationsmarknad.
Den Riktade Nyemissionen
Styrelsen i Glycorex har idag, med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 29 maj 2024, beslutat om att genomföra en riktad nyemission av 5 000 000 B-aktier, till en teckningskurs om 2,0 SEK per B-aktie. Genom den Riktade Nyemissionen tillförs Glycorex 10 MSEK före transaktionskostnader. Den Riktade Nyemissionen har riktats till ett fåtal svenska och nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare, däribland Nowo Global Fund och Exelity AB (publ). Samtliga investerare är externa aktörer som inte tidigare äger aktier, med undantag för en investerare som innehar aktier motsvarande 0,07 procent av det totala antalet aktier i Bolaget.
Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 34 procent jämfört med den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Glycorex aktie på NGM Main Regulated Equity under de 30 senaste handelsdagarna fram till och med den 21 januari 2025. Teckningskursen har beslutats av styrelsen efter förhandlingar på armlängds avstånd mellan Bolaget och investerarna. I syfte att säkerställa teckningskursens marknadsmässighet har styrelsen i dessa förhandlingar beaktat den kraftiga volatiliteten i Glycorex aktie under januari 2025. Därutöver har styrelsen tagit hänsyn till de lägre kursnivåer samt den begränsade likviditeten som uppvisats i Glycorex aktie under en längre period före beslutet om den Riktade Nyemissionen. Volatiliteten i aktien resulterade i ökade krav på rabatt från investerarna. Styrelsen har även säkerställt teckningskursens marknadsmässighet med utgångspunkt i tidigare indikerade prisnivåer i diskussioner med potentiella investerare. Sammantaget anser Bolagets styrelse att teckningskursen är marknadsmässig och korrekt återspeglar aktuella marknadsförhållanden och efterfrågan.
Genom den Riktade Nyemissionen ökar antalet aktier och röster i Bolaget med 5 000 000 från 73 853 983 till 78 853 983 och aktiekapitalet ökar med 250 000 SEK, från 3 692 699,15 SEK till 3 942 699,15 SEK. Den Riktade Nyemissionen medför en utspädning om cirka 6,3 procent av antalet aktier Bolaget, baserat på det totala antalet aktier i Bolaget efter den Riktade Nyemissionen.
Bakgrund och motiv till den Riktade Nyemissionen
Glycorex befinner sig i en expansiv fas där en kapitalanskaffning möjliggör strategiska satsningar för att ytterligare stärka Bolagets position som ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation och relaterade blodbehandlingsområden. Bolagets produkter är unika, välbeprövade och erkända som guldstandarden inom sitt område, stödda av över 60 vetenskapliga publikationer och framgångsrik användning i fler än 7 000 transplanterade patienter globalt. Hittills har produkterna främst använts vid blodgruppsinkompatibla (ABOi) njurtransplantationer från närstående levande givare. Emissionslikviden gör det möjligt att intensifiera satsningar inom hjärt- och njurtransplantation från avlidna givare.
Etablering i USA
Det första fokusområdet har som mål att etablera produkten inom pediatriska hjärttransplantationer i USA, världens största transplantationsmarknad. USA står för en betydande andel av den globala pediatriska hjärttransplantationsmarknaden, och Bolaget ser en unik möjlighet att etablera sin teknologi på denna viktiga marknad. In vitro-tester har redan initierats med hjärtcentra i USA, och med stöd av emissionslikviden kommer Glycorex att intensifiera detta arbete och driva de regulatoriska processerna framåt. Produkten är sedan tidigare redan etablerad inom detta område i Europa. Under 2023 genomfördes cirka 4 500 hjärttransplantationer i USA, vilket illustrerar den betydande potential som finns för Glycosorb® ABO på denna marknad.
Utökad huvudmarknad
Parallellt ser Bolaget en betydande tillväxtmöjlighet inom njurtransplantationer från avlidna givare, som idag står för 70–80 procent av alla njurtransplantationer i Europa – Glycorex största marknad. Genom att eliminera blodgruppsproblematiken finns en betydande möjlighet att minska väntetiderna för patienter med blodgrupperna O och B, vilka tillsammans utgör cirka 50 procent av patienterna och som drabbas av betydligt längre väntetider. Med emissionslikviden kommer Bolaget att fördjupa samarbetet med ledande transplantationscentra med målet att driva utvecklingen framåt inom detta område. Bolagets årliga marknadspotential för denna typ av applikation i Europa och USA bedöms kunna uppgå till 200 MSEK.
Genom dessa strategiska satsningar bygger Bolaget en stabil grund för långsiktig och hållbar tillväxt samt en stärkt global närvaro som en ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation.
Avvikelse från aktieägares företrädesrätt
Inför den Riktade Nyemissionen har Bolagets styrelse genomfört en övergripande analys av förutsättningarna för och noggrant övervägt möjligheten att anskaffa kapital genom en företrädesemission. Slutsatsen av denna bedömning är att en riktad emission ur ett objektivt perspektiv är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget och dess aktieägare. Skälen till detta, och varför man avviker från aktieägarnas företrädesrätt är följande:
i) En företrädesemission skulle ta betydligt längre tid att genomföra, vilket därmed kan riskera att Bolaget går miste om möjligheten att anskaffa kapital som säkerställer Bolagets likviditetsbehov på kort- och medellång sikt, vilket ytterst skulle kunna försämra Bolagets finansiella och operationella flexibilitet samt möjligheten för Bolaget att fokusera på värdedrivande aktiviteter i verksamheten.
ii) Diversifiera och stärka Bolagets aktieägarbas med såväl svenska som nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare vilket bedöms vara fördelaktigt för Bolaget, dess långsiktiga utveckling och aktiens likviditet.
iii) Genomförandet av den Riktade Nyemissionen bedöms kunna ske till väsentligt lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission. Styrelsen bedömer även att storleken på den Riktade Nyemissionen är så pass begränsad att kostnaderna för en företrädesemission skulle bli oproportionerligt höga i förhållande till det anskaffade kapitalet.
iv) Mot bakgrund av rådande marknadsförutsättningar och den volatilitet som har kunnat observeras på aktiemarknaden, har styrelsen bedömt att en företrädesemission också skulle kräva betydande garantiteckning från ett garantikonsortium, vilket skulle medföra merkostnader och/eller ytterligare utspädning för aktieägarna beroende på vilken typ av vederlag som betalas ut för sådana garantiåtaganden.
v) En företrädesemission genomförs därtill normalt till en sedvanlig, inte oväsentlig, rabatt i förhållande till rådande aktiekurs och styrelsen bedömer att en företrädesemission sannolikt skulle genomförts till en lägre teckningskurs än den som fastställts i den Riktade Nyemissionen, givet de rabattnivåer för företrädesemissioner som genomförts på marknaden nyligen. Det finns vidare även risk för att en negativ kursutveckling förekommer under processen, särskilt med hänsyn till de volatila och utmanande marknadsförutsättningar som råder samt den kraftiga volatiliteten som Glycorex aktie uppvisat den senaste tiden, vilket i sin tur medför risk att en företrädesemission inte skulle tecknas i tillräcklig utsträckning och således inte tillföra Bolaget tillräckligt med kapital.
Med hänsyn till ovanstående anser styrelsen, efter en samlad bedömning, att den Riktade Nyemissionen är det mest fördelaktiga alternativet för Glycorex för att anskaffa kapital på ett kostnads- och tidseffektivt sätt för att förstärka Bolagets finansiella ställning, samtidigt som det bibehåller mest värde i Bolaget och är mest gynnsamt för Bolagets aktieägare.
Rådgivare
Nordicap Corporate Finance AB (www.nordicap.se) agerar finansiell rådgivare och Fram Advokatbyrå KB agerar legal rådgivare till Glycorex i samband med den Riktade Nyemissionen.
För mer information vänligen kontakta:
Johan Nilsson, Vd
Email: johan.nilsson@glycorex.com, Telefon: +46 46 286 5230
Denna information är sådan som Glycorex Transplantation är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 januari 2025 kl. 20:45.
Kort om bolaget
Glycorex Transplantation AB (publ) är ett globalt medicintekniskt företag med huvudkontor i Sverige. Företaget har utvecklat en unik medicinteknisk teknologi (antigen-specifik immunoadsorption) för att specifikt reducera blodgrupps- och autoantikroppar i blodet.
Bolagets fokusområden är inom transplantation, blodtransfusion samt autoimmuna sjukdomar. Bolaget har försäljning i över 30 länder där den största marknaden är Europa. Försäljning sker via egna säljkanaler samt i samarbete med distributörer på utvalda marknader. Produktutveckling och produktion sker i den egna anläggningen i Lund, Sverige.
Företagets egenutvecklade medicintekniska produkt, Glycosorb® ABO, har sedan 2001 använts världen över för att möjliggöra fler än 7 000 blodgruppsinkompatibla transplantationer genom att specifikt reducera anti-A/B antikroppar i organmottagarens plasma. Glycosorb® ABO används främst vid blodgruppsinkompatibla njurtransplantationer, men används även vid blodgruppsinkompatibla lever-, hjärt-, lung- och stamcellstransplantationer. Fler än 60 vetenskapliga artiklar har publicerats i välrenommerade medicinska tidskrifter som visat utmärkta resultat, på både kort och lång sikt, vid blodgruppsinkompatibla transplantationer genomförda med Glycosorb® ABO.
Företaget har även utvecklat en CE-märkt medicinteknisk produkt för framtagning av universella (låg titer) blodprodukter och produkten har visats vara effektiv för framtagning av lågtiter blodplasma, helblod och trombocytkoncentrat.
Bolaget samarbetar med ett ledande europeiskt forskningsinstitut för att utveckla en produkt för behandling av den autoimmuna sjukdomen reumatoid artrit (även kallad ledgångsreumatism).
Glycorex Transplantation AB (publ) är noterat på NGM (Nordic Growth Market) Main Regulated Equity och handlas under symbolen GTAB B.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke
Marknadsnyheter
Swecos studie: Regenerativ design kan öka urbana blågröna områden i Europas städer med 42 procent
En ny studie från Sweco lyfter fram potentialen hos 22 europeiska städer att förbättra livsmiljö, hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön. Genom att börja använda principerna för regenerativ design kan de här städerna öka storleken på sina blågröna områden (i hektar räknat) med 42 procent – och anpassa sig till EU:s nya förordning om restaurering av natur avseende urbana ekosystem.
För närvarande bor 75 procent av EU:s medborgare i städer. När städerna expanderar tenderar de blågröna ytorna att offras för att ge plats åt grå infrastruktur, vilket har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Genom att stenlägga naturliga ytor, hugga ner träd och leda bort vattnet har den urbana utvecklingen lett till ekologiskt ”döda zoner” och en ökad sårbarhet för översvämningar och värmeböljor.
– Den biologiska mångfalden minskar i en skrämmande takt och omfattning, vilket i sin tur ger en kedjereaktion. Det hotar även de grundläggande ekosystemtjänster som medborgarna är beroende av, som bland annat rent vatten, ren luft samt pollinering av odlingar, säger Tobias Nauwelaers, en av Swecos experter på naturrestaurering och urban ekologi, och en av författarna till rapporten.
Nya uppgifter från Europeiska miljöbyrån visar att 81 procent av de skyddade livsmiljöerna är i dåligt skick, och bara 9 procent förbättras. Enligt EU:s förordning om restaurering av natur, som syftar till att restaurera försämrade ekosystem, måste medlemsstaterna planera och följa upp sina bidrag till att vända denna utveckling.
– En lösning på problemen med den biologiska mångfalden i Europas städer är att tillämpa principerna för regenerativ design. Genom att införliva naturliga och delvis naturliga system för att uppnå fler blågröna områden räcker det inte med att städerna minimerar skadorna på miljön, utan de måste också börja ”ge tillbaka” genom att bidra positivt till ekosystemen och stärka den biologiska mångfalden. Det finns tillgång till EU-finansiering för att hantera problemet, eftersom minst 20 miljarder euro om året kommer att sättas av från EU:s budget 2021–2027 för investeringar i biologisk mångfald, säger Tobias Nauwelaers.
Sweco har studerat 22 städer: Amsterdam, Antwerpen, Bergen, Berlin, Brno, Bryssel, Köpenhamn, Dublin, Göteborg, Helsingfors, Krakow, London, München, Oslo, Prag, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart, Tallinn, Tammerfors, Vilnius och Warszawa. Som framgår av den bifogade bilden har Tammerfors, Bergen och Oslo potential att bli några av Europas grönaste städer, medan andra städer i studien skulle behöva vidta ytterligare åtgärder för att klara regeln om 30 procent grönt.
Swecos rapport lyfter fram ett flertal rekommendationer som beslutsfattarna i Europas städer och kommuner kan överväga för att bli regenerativa städer:
1. Använda naturbaserade lösningar som drar nytta av blågrön infrastruktur för att bidra till biologisk mångfald, förvalta vatten och skapa sunda miljöer.
2. Prioritera inhemska växter för att främja den biologiska mångfalden, kontrollera invasiva arter och restaurera områden i dåligt skick för ett sundare ekosystem.
3. Etablera gröna korridorer för att koppla samman naturliga områden, möjliggöra olika arters förflyttningar och stödja den biologiska mångfalden.
4. Använda genomsläppliga ytor, uppsamling av regnvatten och våtmarker för att absorbera regn, förebygga översvämningar samt bidra till vattenkvalitet och djurliv.
5. Engagera invånarna i planering och projekt för att främja inkludering, samarbete och delat ansvar.
6. Etablera system med slutna kretslopp för att minimera avfall, återvinna resurser och generera förnybar energi.
7. Främja stadsnära jordbruk med gemensamma trädgårdar (community gardens) för att skapa förutsättningar för lokal livsmedelsproduktion, minska utsläppen från transporter och stödja den lokala ekonomin.
8. Skapa motståndskraftig infrastruktur med nettonollutsläpp som anpassar sig till klimatförändringar samt stödjer hälsa, hållbarhet och framtida behov.
9. Främja tillgång på 15 minuter till viktiga tjänster, hållbara transporter samt promenadvänliga, cykelvänliga och bilfria områden.
Pressfoton/bilder:
- Visualsering/illustration av Sweco Architects som föreställler ”Almanakken”, ett visionsprojekt som visar ett regenerativt kvarter/samhälle. Projektets namn, Almanakken, hänvisar till årstidernas växlingar och naturens cykliska regelbundenhet. Fri användning, ange källa Sweco.
- Grafik från Sweco som visar de 22 städerna och deras nuvarande och potentiella andelar blågrön infrastruktur och hur de lever upp till ”30 per cent green rule”. Fri användning, ange källa: “Sweco, baserad på data från EU-tjänsten Copernicus”.
- Foto på Swecos expert Tobias Nauwelaers, fri användning, ange fotograf Faye Pynaert.
Om Swecos Urban Insight
Urban Insight är en serie insiktsrapporter skrivna av Swecos experter om olika aspekter av stadsutveckling ur ett medborgarperspektiv. Den senaste rapporten finns här.
För mer information, vänligen kontakta:
Anna E Olsson, Head of Press, Sweco Group, 070 557 33 26, anna.e.olsson@sweco.se
Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK under 2023. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.
Marknadsnyheter
Integrum välkomnar nya styrelseledamöter
Integrum AB (publ), kortnamn INTEG, det medicintekniska bolaget som tillhandahåller det benförankrade OPRA™ Implantat Systemet till amputerade, välkomnar Kristofer Westergren och Anette Lindqvist som nyvalda styrelseledamöter efter extra bolagsstämma.
Kristofer Westergren representerar en grupp större privata aktieägare i Integrum AB. Han har under flera år följt bolaget på nära håll och har således god kännedom om verksamheten.
”Integrum har en stark marknadsposition och en stor outnyttjad potential som av olika anledningar inte speglas i dagens värdering. Jag ser fram emot ett aktivt styrelsearbete med fokus på att öka transparensen gentemot aktiemarknaden och att skapa ett större värde för aktieägarna – och inte minst att bidra till att Integrums implantatsystem når till så många behövande som möjligt”, säger Kristofer Westergren.
Kristofer Westergren har en omfattande erfarenhet från aktiemarknaden som investerare och finansiell rådgivare till företagsledningar i börsnoterade företag. Han har grundat och investerat i flera tillväxtbolag, och han har i styrelsearbetet arbetat både med operativa förbättringar, värdeskapande förvärv och företagsförsäljningar som exempelvis Sharkmob AB, KitchenTime Group AB och Corpura Fondkommission AB.
Anette Lindqvist har en examen i företagsekonomi från Göteborgs Handelshögskola samt exekutiva fristående kurser från Harvard Business School i Boston och Indian Institute of Management i Bangalore. Med över 30 års erfarenhet inom Life Science-sektorn har hon haft flera ledande befattningar inom verksamhetsutveckling och seniora positioner inom finans hos företag som AstraZeneca Plc., SOBI, Getinge och Mölnlycke Healthcare. Hon har även varit verksam inom GU Ventures och Chalmers. Anette är grundare och styrelseordförande i Lynton Management AB. För närvarande är hon vice verkställande direktör och styrelseordförande för både Lynton Management AB och Bueneman Medic AB. Hon är också CFO på Xbrane Biopharma.
Efter nyval på extra bolagsstämma utgörs styrelsen i Integrum av ordförande Bengt Sjölander, ledamöterna Rickard Brånemark, Karin Wingstrand, Cecilia Wikström, Andrew Christensen, Scott Flora, Anette Lindqvist och Kristofer Westergren.
För mer information vänligen kontakta Jörgen Svanström CFO Integrum, jorgen.svanstrom@integrum.se.
Certified Adviser
Carnegie Investment Bank AB (publ) är Certified Adviser.
Om Integrum
Integrum är ett börsnoterat företag (Nasdaq First North Growth Market: INTEG B) baserat utanför Göteborg, Sverige, med ett amerikanskt dotterbolag i San Francisco. Sedan 1990 har dess OPRA®-implantatsystem hjälpt till att förbättra livskvaliteten för hundratals personer som är amputerade genom att direkt fästa en protes i benet och muskuloskeletala systemet, och därmed undvika behovet av en hylsprotes. Baserat på osseointegration erbjuder det benförankrade implantatsystemet en rad fördelar, inklusive förbättrad rörlighet och funktion, ökad komfort, minskat tryck, ett stabilt fäste och mer. OPRA®-implantatsystemet godkändes av U.S. Food and Drug Administration (FDA) 2020 och är det enda FDA-godkända benförankrade implantatsystemet speciellt designat för användning av amputerade som finns tillgängligt i USA. Idag fortsätter Integrum att bedriva forskning och utveckling skräddarsydda medicintekniska lösningar i nära samarbete med forskare och kliniker. För mer information, besök https://integrum.se/.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 21.01.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
21.01.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 21.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
134 363 |
11,34 |
1 524 160,13 |
XSTO |
106 315 |
11,34 |
1 205 170,83 |
XCSE |
26 228 |
11,35 |
297 577,11 |
Summa |
266 906 |
11,34 |
3 026 908,07 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4861 och DKK till EUR 7,4614
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 192 009 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
Marknadsnyheter
Glycorex Transplantation AB (publ) har beslutat om en riktad nyemission av B-aktier om 10 MSEK
Glycorex Transplantation AB (publ) (”Glycorex” eller ”Bolaget”) har idag, med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 29 maj 2024, beslutat om att genomföra en riktad nyemission om 5 000 000 B-aktier till en teckningskurs om 2,0 SEK per aktie (den ”Riktade Nyemissionen”). Genom den Riktade Nyemissionen tillförs Glycorex 10 MSEK före transaktionskostnader. Den Riktade Nyemissionen har riktats till ett fåtal svenska och nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare. Emissionslikviden från den Riktade Nyemissionen möjliggör strategiska satsningar för att ytterligare stärka Glycorex position som ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation och relaterade blodbehandlingsområden. Med emissionslikviden kommer Bolaget att kunna ta nästa viktiga steg med mål att etablera Glycosorb® ABO inom pediatriska hjärttransplantationer i USA, världens största transplantationsmarknad.
Den Riktade Nyemissionen
Styrelsen i Glycorex har idag, med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 29 maj 2024, beslutat om att genomföra en riktad nyemission av 5 000 000 B-aktier, till en teckningskurs om 2,0 SEK per B-aktie. Genom den Riktade Nyemissionen tillförs Glycorex 10 MSEK före transaktionskostnader. Den Riktade Nyemissionen har riktats till ett fåtal svenska och nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare, däribland Nowo Global Fund och Exelity AB (publ). Samtliga investerare är externa aktörer som inte tidigare äger aktier, med undantag för en investerare som innehar aktier motsvarande 0,07 procent av det totala antalet aktier i Bolaget.
Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 34 procent jämfört med den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Glycorex aktie på NGM Main Regulated Equity under de 30 senaste handelsdagarna fram till och med den 21 januari 2025. Teckningskursen har beslutats av styrelsen efter förhandlingar på armlängds avstånd mellan Bolaget och investerarna. I syfte att säkerställa teckningskursens marknadsmässighet har styrelsen i dessa förhandlingar beaktat den kraftiga volatiliteten i Glycorex aktie under januari 2025. Därutöver har styrelsen tagit hänsyn till de lägre kursnivåer samt den begränsade likviditeten som uppvisats i Glycorex aktie under en längre period före beslutet om den Riktade Nyemissionen. Volatiliteten i aktien resulterade i ökade krav på rabatt från investerarna. Styrelsen har även säkerställt teckningskursens marknadsmässighet med utgångspunkt i tidigare indikerade prisnivåer i diskussioner med potentiella investerare. Sammantaget anser Bolagets styrelse att teckningskursen är marknadsmässig och korrekt återspeglar aktuella marknadsförhållanden och efterfrågan.
Genom den Riktade Nyemissionen ökar antalet aktier och röster i Bolaget med 5 000 000 från 73 853 983 till 78 853 983 och aktiekapitalet ökar med 250 000 SEK, från 3 692 699,15 SEK till 3 942 699,15 SEK. Den Riktade Nyemissionen medför en utspädning om cirka 6,3 procent av antalet aktier Bolaget, baserat på det totala antalet aktier i Bolaget efter den Riktade Nyemissionen.
Bakgrund och motiv till den Riktade Nyemissionen
Glycorex befinner sig i en expansiv fas där en kapitalanskaffning möjliggör strategiska satsningar för att ytterligare stärka Bolagets position som ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation och relaterade blodbehandlingsområden. Bolagets produkter är unika, välbeprövade och erkända som guldstandarden inom sitt område, stödda av över 60 vetenskapliga publikationer och framgångsrik användning i fler än 7 000 transplanterade patienter globalt. Hittills har produkterna främst använts vid blodgruppsinkompatibla (ABOi) njurtransplantationer från närstående levande givare. Emissionslikviden gör det möjligt att intensifiera satsningar inom hjärt- och njurtransplantation från avlidna givare.
Etablering i USA
Det första fokusområdet har som mål att etablera produkten inom pediatriska hjärttransplantationer i USA, världens största transplantationsmarknad. USA står för en betydande andel av den globala pediatriska hjärttransplantationsmarknaden, och Bolaget ser en unik möjlighet att etablera sin teknologi på denna viktiga marknad. In vitro-tester har redan initierats med hjärtcentra i USA, och med stöd av emissionslikviden kommer Glycorex att intensifiera detta arbete och driva de regulatoriska processerna framåt. Produkten är sedan tidigare redan etablerad inom detta område i Europa. Under 2023 genomfördes cirka 4 500 hjärttransplantationer i USA, vilket illustrerar den betydande potential som finns för Glycosorb® ABO på denna marknad.
Utökad huvudmarknad
Parallellt ser Bolaget en betydande tillväxtmöjlighet inom njurtransplantationer från avlidna givare, som idag står för 70–80 procent av alla njurtransplantationer i Europa – Glycorex största marknad. Genom att eliminera blodgruppsproblematiken finns en betydande möjlighet att minska väntetiderna för patienter med blodgrupperna O och B, vilka tillsammans utgör cirka 50 procent av patienterna och som drabbas av betydligt längre väntetider. Med emissionslikviden kommer Bolaget att fördjupa samarbetet med ledande transplantationscentra med målet att driva utvecklingen framåt inom detta område. Bolagets årliga marknadspotential för denna typ av applikation i Europa och USA bedöms kunna uppgå till 200 MSEK.
Genom dessa strategiska satsningar bygger Bolaget en stabil grund för långsiktig och hållbar tillväxt samt en stärkt global närvaro som en ledande aktör inom blodgruppsinkompatibel transplantation.
Avvikelse från aktieägares företrädesrätt
Inför den Riktade Nyemissionen har Bolagets styrelse genomfört en övergripande analys av förutsättningarna för och noggrant övervägt möjligheten att anskaffa kapital genom en företrädesemission. Slutsatsen av denna bedömning är att en riktad emission ur ett objektivt perspektiv är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget och dess aktieägare. Skälen till detta, och varför man avviker från aktieägarnas företrädesrätt är följande:
i) En företrädesemission skulle ta betydligt längre tid att genomföra, vilket därmed kan riskera att Bolaget går miste om möjligheten att anskaffa kapital som säkerställer Bolagets likviditetsbehov på kort- och medellång sikt, vilket ytterst skulle kunna försämra Bolagets finansiella och operationella flexibilitet samt möjligheten för Bolaget att fokusera på värdedrivande aktiviteter i verksamheten.
ii) Diversifiera och stärka Bolagets aktieägarbas med såväl svenska som nordiska institutionella investerare samt andra kvalificerade investerare vilket bedöms vara fördelaktigt för Bolaget, dess långsiktiga utveckling och aktiens likviditet.
iii) Genomförandet av den Riktade Nyemissionen bedöms kunna ske till väsentligt lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission. Styrelsen bedömer även att storleken på den Riktade Nyemissionen är så pass begränsad att kostnaderna för en företrädesemission skulle bli oproportionerligt höga i förhållande till det anskaffade kapitalet.
iv) Mot bakgrund av rådande marknadsförutsättningar och den volatilitet som har kunnat observeras på aktiemarknaden, har styrelsen bedömt att en företrädesemission också skulle kräva betydande garantiteckning från ett garantikonsortium, vilket skulle medföra merkostnader och/eller ytterligare utspädning för aktieägarna beroende på vilken typ av vederlag som betalas ut för sådana garantiåtaganden.
v) En företrädesemission genomförs därtill normalt till en sedvanlig, inte oväsentlig, rabatt i förhållande till rådande aktiekurs och styrelsen bedömer att en företrädesemission sannolikt skulle genomförts till en lägre teckningskurs än den som fastställts i den Riktade Nyemissionen, givet de rabattnivåer för företrädesemissioner som genomförts på marknaden nyligen. Det finns vidare även risk för att en negativ kursutveckling förekommer under processen, särskilt med hänsyn till de volatila och utmanande marknadsförutsättningar som råder samt den kraftiga volatiliteten som Glycorex aktie uppvisat den senaste tiden, vilket i sin tur medför risk att en företrädesemission inte skulle tecknas i tillräcklig utsträckning och således inte tillföra Bolaget tillräckligt med kapital.
Med hänsyn till ovanstående anser styrelsen, efter en samlad bedömning, att den Riktade Nyemissionen är det mest fördelaktiga alternativet för Glycorex för att anskaffa kapital på ett kostnads- och tidseffektivt sätt för att förstärka Bolagets finansiella ställning, samtidigt som det bibehåller mest värde i Bolaget och är mest gynnsamt för Bolagets aktieägare.
Rådgivare
Nordicap Corporate Finance AB (www.nordicap.se) agerar finansiell rådgivare och Fram Advokatbyrå KB agerar legal rådgivare till Glycorex i samband med den Riktade Nyemissionen.
För mer information vänligen kontakta:
Johan Nilsson, Vd
Email: johan.nilsson@glycorex.com, Telefon: +46 46 286 5230
Denna information är sådan som Glycorex Transplantation är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 januari 2025 kl. 20:45.
Kort om bolaget
Glycorex Transplantation AB (publ) är ett globalt medicintekniskt företag med huvudkontor i Sverige. Företaget har utvecklat en unik medicinteknisk teknologi (antigen-specifik immunoadsorption) för att specifikt reducera blodgrupps- och autoantikroppar i blodet.
Bolagets fokusområden är inom transplantation, blodtransfusion samt autoimmuna sjukdomar. Bolaget har försäljning i över 30 länder där den största marknaden är Europa. Försäljning sker via egna säljkanaler samt i samarbete med distributörer på utvalda marknader. Produktutveckling och produktion sker i den egna anläggningen i Lund, Sverige.
Företagets egenutvecklade medicintekniska produkt, Glycosorb® ABO, har sedan 2001 använts världen över för att möjliggöra fler än 7 000 blodgruppsinkompatibla transplantationer genom att specifikt reducera anti-A/B antikroppar i organmottagarens plasma. Glycosorb® ABO används främst vid blodgruppsinkompatibla njurtransplantationer, men används även vid blodgruppsinkompatibla lever-, hjärt-, lung- och stamcellstransplantationer. Fler än 60 vetenskapliga artiklar har publicerats i välrenommerade medicinska tidskrifter som visat utmärkta resultat, på både kort och lång sikt, vid blodgruppsinkompatibla transplantationer genomförda med Glycosorb® ABO.
Företaget har även utvecklat en CE-märkt medicinteknisk produkt för framtagning av universella (låg titer) blodprodukter och produkten har visats vara effektiv för framtagning av lågtiter blodplasma, helblod och trombocytkoncentrat.
Bolaget samarbetar med ett ledande europeiskt forskningsinstitut för att utveckla en produkt för behandling av den autoimmuna sjukdomen reumatoid artrit (även kallad ledgångsreumatism).
Glycorex Transplantation AB (publ) är noterat på NGM (Nordic Growth Market) Main Regulated Equity och handlas under symbolen GTAB B.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke