Tanalys

Tandvårdsskulden

Under pandemin avstod många från tandläkarbesök, särskilt i de äldre åldersgrupperna. Hur ska tandvården klara att komma i kapp? Och hur hanterar tandläkarna problem med proteser, broar etc som betalats tidigare och nu inte passar?

Nu är snart semestrarna över och tandläkarna återkommer. Vi förväntar oss en stark ökning av besök då fler är vaccinerade och vågar gå till tandläkaren.

Det som oroar är om tandläkarna hinner med och om patienterna har råd att betala tandläkarräkningar som kan bli skyhöga på grund av eftersatt tandvård. Högkostnadsskyddet har hanterats politiskt och blev förlängt.

Det återstår dock att se över garantitider för exempelvis avtagbara proteser och broar och vad som ingår i garantin för protetik. Förbundet har fått indikationer att problem kan uppstå angående ansvaret för proteser eller broar som gjorts innan pandemin.

Om patientens tänder flyttats några tiodels millimeter försämras passformen och vi anser att omgjörning behövs. Men vad säger tandläkarna och deras försäkringar?

Tandhälsoförbundet undrar hur samhället och tillsynsmyndigheten kontrollerar att alla får den vård de behöver och att de överenskomna garantitiderna verkligen för protetik upprätthålls?

Viktigt är också att när diskussioner om vårdskulden startar så måste även tandvården vara del av diskussionen. 

Ann-Marie Lidmark
ordförande
lidmark@tf.nu

Tel 070 7427957

Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige och arbetar för en mer jämlik och hälsosammare tandvård. Tandvården ska självklart ha samma högkostnadsskydd som sjukvården. Tf:s medlemmar har besvär av dentala material, rotfyllningar, tandlöshet eller andra problem som har sitt ursprung i tänderna. Många har svåra funktionshinder.

Taggar:

Exit mobile version