Tanalys

Telge Energi finns med på Kraftkvinnornas jämställdhetslista

Anders har inte de ledande positionerna på Telge Energi, det har 11 kvinnor och 11 män. Idag har Kraftkvinnorna presenterat sin första jämställdhetsundersökning för energibranschen, och Telge Energi kvalar in på den Gröna listan tillsammans med 18 andra energibolag.

Sedan Telge Energis vd Johannes Boson började så har bolagets ledningsgrupp fått ytterligare ett uppsving när det gäller att lyfta kvinnor. Visst heter vd:n Johannes, men i ledningsgruppen finns utöver honom Caroline, Maria, Jenny, Anna gånger två, Niklas och Magnus. Telge Energi har en historik av att ha en ganska jämn könsfördelning i ledningsgruppen och Johannes fortsätter traditionen, men nu med fler kvinnor.

– För mig är det viktigt att få med bredd av perspektiv och kompetens. Både energibranschen och Telge Energi är på väg in i ett nytt spännande skede som kräver väl fungerande organisationer och att vi arbetar tillsammans på ett bra sätt, och min erfarenhet är faktiskt att kvinnor generellt är snäppet vassare på att bygga hållbara organisationer och en kultur som skapar en bra bas för samarbete. Tråkigt att branschen i stort inte kommit längre, säger Johannes Boson, vd på Telge Energi. 

I Telge Energis styrelse sitter sex kvinnor och åtta män varav fyra kvinnor och fem män är ordinarie ledamöter.

Idag 22 juni presenteras Kraftkvinnorna sin första jämställdhetsundersökning för energibranschen och Telge Energi är ett av de 19 bolag som hamnar i toppen. Undersökningen granskar 268 bolag i energibranschen i Sverige med hjälp av officiellt publicerad data och statistik.  Följande slutsatser har dragits från studien:

Det genomsnittliga svenska energibolaget:

Utöver detta har bolagen tilldelats poäng i studien baserat på könsfördelningen i bolaget (1 poäng om det finns 40-60 % kvinnor), könsfördelningen i styrelsen (1 poäng om det finns 40-60 % kvinnor) samt 1 poäng om VD eller styrelseordförande är kvinna. Resultatet av studien visar att:

Kraftkvinnorna välkomnar under lanseringseventet de 19 bolagen som kvalificerade sig in på årets gröna lista i undersökningen. De bäst rankade bolagen kommer att motta ett certifikat från Kraftkvinnornas styrelse. Samtidigt konstaterar att undersökningen visar att det fortfarande finns en tydlig norm i energibranschen med en stark manlig dominans på de högsta posterna och att de klassiska strukturerna ännu inte är brutna.

– Att mer än hälften av energibranschens bolag underpresterar och inte levererar jämställdhet i en enda av de kategorier vi granskat, kan inte anses vara annat än ett underkänt betyg till energibranschen, säger Emma Wiesner från Kraftkvinnornas styrelse som också är en av rapportförfattarna.

Unikt med denna undersökning, som skiljer sig från tidigare undersökningar, är att undersökningen inte gjorts på frivillig basis utan att datainsamlingen gjorts med hjälp av publika data från samtliga 268 bolag med fler än 5 anställda, som enligt SCB omfattas i den svenska energibranschen.

Kraftkvinnorna är ett ideellt nätverk för kvinnor i energibranschen som grundades 2015 med syftet att öka jämställdhet i energibranschen. Läs mer på www.kraftkvinnorna.se.

Slutsatser från studien:

Topp 10 namn – styrelseordförande:

  1. Anders (16)
  2. Johan (8)
  3. Björn (7)
  4. Peter (7)
  5. Per/Pär (7)
  6. Mats (6)
  7. Jan (6)
  8. Micael/Mikael/Michael (5)
  9. Håkan (5)
  10. Ola (4)

Topp 12 namn – VD:

  1. Anders (13)
  2. Johan (11)
  3. Håkan (10)
  4. Stefan (9)
  5. Anna (7)
  6. Henrik (7)
  7. Björn (7)
  8. Peter (6)
  9. Mats (6)
  10. Fredrik (6)
  11. Malin (6)
  12. Jonas (6)

 

De bäst placerade energibolagen enligt studien:

Gröna Topplistan (3poäng = toppbetyg)

Gröna listan (2 poäng och jämställd styrelse)

Exit mobile version