Tanalys

Temporära Östermalmshallen prisad som årets cirkulära bygginitiativ

På återvinningsgalan som arrangerades igår hyllades hjältarna i återvinningsbranschen. Wallenstam vann i kategorin årets cirkulära bygginitiativ med Östermalmshallens tillfälliga saluhall som blev padelhall.

Motiveringen lyder: 
När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall på Östermalms torg. När renoveringen fyra år senare var klar köpte Wallenstam den stilrena byggnaden i trä och kanalplast. Ett år efter köpet står hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallens padel i Mölnlycke.

Hållbarhet och återbruk har varit en ledstjärna genom hela projektet. Inredning och allt annat material har återbrukats, återvunnits eller sålts.

– Östermalmshallen padel är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam.

När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall på Östermalms torg. En byggnad som ritades av Tengbom Arkitekter och som blivit flerfaldigt prisbelönad för sin arkitektur. När renoveringen fyra år senare var klar förvärvade Wallenstam den stilrena byggnaden i trä. Ett år efter förvärvet stod hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallen padel i Mölnlycke.

I kategorin årets cirkulära byggalternativ på Återvinningsgalan utgår juryn från hur cirkulära flöden har prioriterats i ett ombyggnads- eller renoveringsprojekt. Det kan exempelvis gälla återbruk, inbyggande av förnyelsebara material eller användning av cirkulär design. Bakom Återvinningsgalan som arrangeras den 24 november står tidningen Recycling tillsammans med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.
 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Karin Mizgalski, Hållbarhetschef Wallenstam AB, tel. 031-20 00 00 alt. 0730-78 23 70, karin.mizgalski@wallenstam.se

www.wallenstam.se

Wallenstam är ett fastighetsbolag som förvaltar, bygger och utvecklar fastigheter för ett hållbart boende och företagande i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Fastighetsbeståndet värderas till cirka 65 miljarder kronor och kundbasen utgörs av cirka 12 000 hushåll och 1 000 företag. Den totala uthyrningsbara ytan är drygt 1 miljon kvm. Wallenstam är självförsörjande på förnybar elenergi med egna vindkraftverk i drift. Bolagets B-aktier finns noterade på Nasdaq Stockholm sedan 1984.

Exit mobile version