Tanalys

Test av cykelbelysning: Egenskaper är viktigare än märke

Varje år skadas över 10 000 cyklister i trafiken och många olyckor inträffar när det är mörkt ute. Nu har VTI med stöd av Länsförsäkringars Forskningsfond gjort tester av fram- och baklysen för att se vilka belysningsegenskaper som hjälper cyklisten bäst.

20 procent av alla singelolyckor och cirka 13 procent av kollisionerna på cykel sker när det är mörkt ute*. En cykel måste enligt lag ha belysning och reflexer vid färd i mörker, men det finns idag inget system för märkning eller godkännande av att de produkter som säljs uppfyller kraven.

– Genom belysningstesterna vill vi visa vilka egenskaper som hjälper cyklisten och omgivningen allra mest. Att jämföra olika tillverkare ger inte en rättvis bild eftersom det finns en uppsjö av cykellysen på en marknad som dessutom utvecklas snabbt. Det viktiga är lysenas kvaliteter, säger Maria Wedin, skadespecialist på Länsförsäkringar. 

Ett bra cykellyse ska 

I studien ingick nio framlysen och nio baklysen, i ett så brett urval som möjligt avseende pris och design. Egenskaper såsom ljusstyrka och -spridning, blinkande jämfört med fast sken och monteringsposition på cykeln har utvärderats. 

– Studierna visar på en stor variation i ljusstyrka (lux) och ljuskäglans form för olika lysen. Alla cykellysen oavsett inställning uppfyllde gällande lagkrav om att tydligt kunna ses på 300 meters avstånd, säger Katja Kircher, forskningsledare på VTI.

Resultatet från studien visar att 

– Många cykellysen som säljs idag har en blinkfunktion, men det många inte vet är att det egentligen inte är lagligt. Enligt gällande regelverk får bakljuset vara blinkande om antalet blinkningar per minut är minst 200. I praktiken innebär det ett fast sken, eftersom det mänskliga ögat inte kan uppfatta en så snabb blinkfrekvens, säger Katja Kircher.

Så har studien gått till
Resultaten baseras på mätningar i laboratorium inomhus och utomhus, försökspersoners subjektiva bedömningar, fältstudier i verklig trafikmiljö och ett antal demonstrationer i form av filmer och fotografier.

För ytterligare information kontakta:
Maria Wedin, skadespecialist på Länsförsäkringar, telefon 08-588 413 45
Katja Kircher, forskningsledare på VTI, telefon 013-20 41 18
Presskontakt Länsförsäkringar, telefon 08-588 418 50

Länk till demonstrationsfilmer: https://www.youtube.com/playlist?list=PLW8KqekouZadA82qeGzhqTUc-M9KhaVUH
Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

*Skadade cyklister inrapporterade i olycksdatabasen STRADA under 2007–2012.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Taggar:

Exit mobile version