
Takenehöjden Vind AB har lämnat in sin tillståndsansökan för en ny vindkraftspark i Årjängs kommun. Projektet omfattar 12 vindkraftverk och förväntas generera både förnybar energi och lokal ekonomisk nytta.
Projektägaren Thomas Esmann säger:
– Det är alltid stort att äntligen lämna in en ansökan för en vindpark man arbetat med i flera år. Vårt arbete har inte bara handlat om att ta fram en optimal layout och en väl genomarbetad miljökonsekvensbeskrivning utan även säkerställa att projektet innebär lokal nytta genom Närförmåner, intäktdelning till närboende och kommunal nytta genom den kommunala intäkten som beslutats av regeringen. Enligt våra beräkningar innebär Vindpark Takenehöjden en intäkt på 4,5 miljoner kronor till kommunens budget.
Länsstyrelsen kommer nu att granska ansökan, begära in eventuella kompletteringar och därefter begära in yttranden från bland annat kommunen. Frågan till kommunen om tillstyrkan eller avstyrkan för miljöprövning kommer med stor sannolikhet att lyftas under 2025.
Jeanette Lindeblad, projektledare för Takenehöjden Vind
– Den kommunala tillstyrkansprocessen är ett orosmoment. Vi vet att det finns politiker som tenderar att välja den lätta vägen, det vill säga nej, men jag känner att det skett en positiv förflyttning i både Årjäng och hela Värmland. Många politiker och invånare har börjat bli medvetna om det stora behovet av lokal elproduktion som finns i länet. Ska Värmland behålla sin position som stark aktör i den svenska industrin måste tillgången till effekt kombineras med utbyggnad av näten. Om det inte finns lokal elproduktion riskerar man att bli utan bägge ovannämnda faktorer.
SOM-institutets senaste undersökning visar att endast 3 % av svenskarna är starkt emot utbyggnaden av vindkraft vilket branschorganisationen Svensk Vindenergi nyligen gjort en informationskampanj kring.
Sammanfattning Miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan
Ansökan gäller tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för uppförande och drift av en gruppstation med vindkraftverk samt tillhörande infrastruktur i Årjängs kommun, Värmlands län. Ansökan har lämnats in till Miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen i Örebro län.
Projektet benämns Vindpark Takenehöjden.
Ansökan omfattar 12 vindkraftverk
Totalhöjd på maximalt 290 m (tornhöjd + halva rotordiametern)
Lokalisering: den planerade vindkraftsparken är lokaliserad 13 km sydöst om staden Årjäng, i Årjängs kommun. Verksamhetsområdet ligger inom Silleruds församling och Sillerud tätort ligger cirka 4 km sydväst om verksamhetsområdet.
Verksamheten utgör B-verksamhet och prövas av Miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen i Örebro län.
Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) utgör bilaga till tillståndsansökan och syftet är att identifiera och beskriva de direkta och indirekta miljöeffekter som den planerade verksamheten kan medföra samt att föreslå skyddsåtgärder för att uppfylla kraven i 2 kap. 3 § miljöbalken samt att utgöra ett beslutsunderlag i tillståndsprövningen.
Ägare
Projektet drivs av projektbolaget Takenehöjden Vind AB som ägs genom det danska projektbolaget Takenehöjden Vind ApS i ett samarbete mellan Immobilien Invest ApS och Esmann Energy ApS. Immobilien Invest ApS ägs till 100 % av Thomas Roldskov och Esmann Energy ApS ägs till 100 % av Thomas Esmann, där Esmann Energy ApS är majoritetsägare i Takenehöjden Vind AB
Projektets roll i att uppnå energi- och klimatmål
Globala målen
FN:s klimatkonferens som ägde rum i Paris 2015 resulterade i ett bindande globalt avtal om minskade utsläpp av växthusgaser (Parisavtalet). Avtalet började gälla år 2020 och målet är att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader, helst till en och en halv grad. Utbyggnad av förnybar energi är en mycket viktig åtgärd för att uppnå målet i Parisavtalet (
EU-mål
EU-länderna har beslutat att unionen ska vara klimatneutral senast 2050. Fram till 2030 ska klimatutsläppen och energiförbrukningen minska medan andel förnybar energi och upptagning av växthusgaser ska öka. Till år 2030 ska klimatutsläppen minska med 55 procent jämfört med 1990 års nivå. Målen ska uppnås huvudsakligen genom ökad andel förnybar energi och energieffektivisering.
Nationella mål
Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås. Som en del i ovanstående miljökvalitetsmål har flera etappmål satts upp. Här kan nämnas att senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp (Sveriges Miljömål, 2024). Sverige har högt ställda mål om 100 % fossilfri elproduktion. Regeringen tar höjd för ökad elanvändning och prognostiserar ett elbehov på minst 300 terawattimmar (TWh) år 2045 (Regeringskansliet, 2024). Det är ett fördubblat elbehov jämfört med den sammanställda elanvändningen år 2021 som uppgick till 140 TWh. Vindkraft har en viktig funktion i den svenska energimixen och bidrar till att uppnå behovet av en snabb expansion av ny elproduktion. (Energimyndigheten, 2021).
Regionala strategier
Värmlands Energi- och klimatstrategi Värmlands Energi- och klimatstrategi har som övergripande mål att uppnå ett klimatneutralt Värmland till 2030 genom att eliminera fossila bränslen och kompensera för återstående utsläpp med ökad kolinlagring. Ett robust energisystem innebär en ökad produktion av förnybar energi, särskilt vindkraft och solkraft, med potential att göra Värmland till en nettoproducent av förnybar el.
Elektrifiering ses som en viktig trend i många samhällssektorer, och tillgången till förnybar el blir avgörande för att locka nya investeringar till regionen. En central del av strategin är samordning mellan olika aktörer på både lokal och regional nivå för att säkra att länets energi- och klimatmål bidrar till de nationella klimatmålen, som sträcker sig till år 2045.
Regional vindkraftsanalys Värmland
Länsstyrelsen i Värmlands län har tillsammans med länsstyrelsen i Dalarnas län fått i uppdrag av Energimyndigheten att arbeta fram en regional vindkraftsanalys. Vindkraftsanalysen har resulterat i ett planeringsunderlag, vilket redovisar områden som bedöms ha förutsättningar för utbyggnad av vindkraft utifrån statliga och regionala intressen (Regional vindkraftsanalys, 2024). Verksamhetsområdet för Vindpark Takenehöjden är i huvudsak utpekat i vindkraftsanalysen.
Vindpark Takenehöjdens överenstämmelse med mål och strategier
Verksamheten ligger i linje med både internationella, nationella och regionala mål och strategier. Höga politiska ambitioner om en hållbar utveckling av energisektorn kräver en storskalig utbyggnad av vindkraft. Denna utbyggnad skall också ske på för ändamålet lämpliga platser. Att verksamhetsområdet är utpekat i det regionala planeringsunderlaget för Värmlands län får ses som mycket positivt.
Elnätsutredningen
Etablering av nya vindkraftsparker i Värmland kräver förstärkningar i det regionala elnätet. Redan under våren 2023 tog Vindpark Takenehöjden initiativ till en samverkansgrupp mellan lokala vindkraftsprojektörer för en gemensam dialog med elnätsägaren Ellevio. Ellevio genomför för närvarande en samlad nätutredning, ”Anslutningsmöjligheter för produktion i västra Värmland” som tittar på nätförutsättningar, stamnät och regionnät i Värmland.
Under 2025 fortsätter Ellevio nätutredningen för de projekt som valt att teckna nätutredningsavtal. Nätutredningen innebär att en plan för nätförstärkning, nätutbyggnad och utredning av stamnätsstationer tas fram samt att dialog förs med Svenska Kraftnät med avseende på de 2700 MW som i dagsläget är under utredning.
Två klusterlösningar planeras för anslutning av 2700 MW elproduktion. För det södra, klustret där Vindpark Takenehöjden är lokaliserat, krävs en ny ledning längs sträckan Borgvik-Årjäng som måste byggas först, med avseende på avbrottsplanering för hela regionnätet. Denna ledning är därmed en grundförutsättning för att möjliggöra fler nya ledningar och denna sträckning kommer först i tid, preliminärt 2031. Varje vindpark tar sin andel av den kostnad som krävs för att bygga ut nätet. Vindpark Takenehöjden tar solidariskt ansvar och har tecknat ett nätutredningsavtal med Ellevio. Vindpark Takenehöjden har dessutom påbörjat ett arbete och utredning lokalt med förslag på åtgärder och påverkansarbete för att tydliggöra vikten av förstärkning av elmatningen till Töcksfors och den viktiga industrin i det området.
Jeanette Lindeblad
VD Renewable Sweden
Telefon: + 46 (0) 70 605 44 41
E-post: jeanette.l@renewablesweden.com
Vindpark Takenehöjden
Esmann Energy och Renewable Sweden samarbetar för att utreda en etablering av vindkraftpark i Årjängs kommun i Värmlands län. Vindpark Takenehöjden beräknas kunna producera 296 GWh vid en installation av 12 vindkraftverk vilket motsvarar ungefär 14 800 villor med en årsförbrukning på 20 000 kWh.