Tillväxthormonbehandling för kortvuxenhet respektive mot benskörhet påverkade inte livskvaliteten hos kvinnor drygt 20 år efter avslutad behandling. Det visar forskning som Emily Krantz, specialistläkare i invärtesmedicin på SÄS medicinklinik, gjort. Den 13 december disputerade hon med sin avhandling ”Health-related quality of life and growth hormone treatment”.
Kvinnor med Turners syndrom som fått tillväxthormon under uppväxtåren för att öka kroppslängden hade inte bättre hälsorelaterad livskvalitet drygt 20 år senare trots 6 cm högre längd, 156 cm jämfört med 150 cm för dem som inte fick tillväxthormon. Längden i sig var inte heller förknippad med ökad livskvalitet. Studien visar dock att kvinnor med Turners syndrom känner sig mer ensamma än andra kvinnor i befolkningen.
Tillväxthormon ledde inte heller till bättre livskvalitet hos kvinnor i åldern 50-70 år med svår benskörhet (osteoporos) trots att tre års behandling gav ökad benmassa och färre frakturer efter tio års uppföljning. Det var en blindad, placebokontrollerad studie i syfte att stärka skelettet. Man såg inte heller någon skillnad i livskvalitet jämfört med ett slumpvist urval av kvinnor i samma åldrar där osteoporos var klart underbehandlad.
Turners syndrom är den vanligaste könskromosomavvikelsen hos kvinnor och förekommer hos ca 1 på 2500 födda flickor. Turners syndrom är inte förenat med brist på tillväxthormon men leder i de flesta fall till kortvuxenhet (90 %) och bristande äggstocksfunktion (85 %).
Osteoporos är en folksjukdom som ofta leder till frakturer och förekommer hos 20-40 % av kvinnor över 50 år.
Tillväxthormon har erbjudits sedan 1988 i Sverige för behandling av kortvuxenhet. Tillväxthormon är dyrt och ges som subkutana sprutor (liknande insulinsprutor) dagligen mellan cirka 3 och 15 års ålder. Behandlingen rekommenderas både i de nationella och de internationella riktlinjerna. Syftet är att underlätta de eventuella praktiska begränsningar som kortvuxenhet innebär och för att öka livskvaliteten senare i livet. Tillväxthormon har en mycket bra uppbyggnade effekt på skelettet och har använts i studier för benskörhet. Hormonet är inte godkänt för användning vid osteoporis utan bara för personer med brist på tillväxthormon.
I dessa världsunika studier, med mycket lång uppföljning, fanns ingen säker koppling mellan hälsorelaterad livskvalitet mätt med enkäter och tidigare tillväxthormonbehandling. Vi välkomnar fler studier som utvärderar värdet av given tillväxthormonbehandling vid kortvuxenhet och uppmuntrar och vårdgivare att individualisera behandlingen i högre grad. Det är viktigt att alla med Turners syndrom följs regelbundet för att förebygga och tidigt behandla sjukdomar som de är särskilt utsatta för. Resultaten understryker vikten av tillgång till psykologiskt stöd för dem även i vuxen ålder. Vi hoppas också att den grava underbehandlingen av osteoporos i samhället uppmärksammas och behandlas med benspecifika läkemedel och fallförebyggande råd.
Här kan du läsa avhandlingen i sin helhet.
Pressjour tfn 033-616 24 44
E-post info.sas@vgregion.se
www.vgregion.se/sas
https://news.cision.com/se/sodra-alvsborgs-sjukhus
Kort fakta om SÄS
Södra Älvsborgs Sjukhus är en av fyra sjukhusgrupper i Västra Götalandsregionen. Vi bedriver länssjukvård inom alla specialiteter och viss regionsjukvård. Sjukhuset har drygt 4000 anställda varav de flesta arbetar vid SÄS Borås. En del av vården bedrivs vid SÄS Skene i Marks kommun. Sjukhuset har också öppenvårdsmottagningar i flera kommuner inom psykiatri och barn- och ungdomsmedicin.