Äldreboendena i Stockholm ger Seniorglädjes besök i genomsnitt 4,4 i betyg där högsta betyget är 5. Det visar en undersökning som Stockholms stad har genomfört på 50 boenden i staden. Sedan juni 2022 har Seniorglädje på uppdrag av Stockholms stad arbetat på kommunens äldreboenden och servicehus för att motverka ofrivillig ensamhet.
Seniorglädjes så kallade seniorvänner, som oftast själva är pensionärer, arbetar med social omsorg för äldre, både för privatpersoner och i offentlig regi. På uppdrag av Stockholms Stad besöker seniorvännerna cirka 80 äldreboenden i kommunen varje vecka och håller i både gruppaktiviteter, såsom bokklubbar, pubaftnar och sittgymnastik, och individuella samtal över en fika eller promenad utomhus.
– På Fruängsgården brinner vi för social samvaro, säger Tanja Kinnari, aktivitetsansvarig på Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende, ett av boendena som använder Seniorglädje i Stockholm. Det är väldigt viktigt att äldre som flyttar till ett boende inte ska känna sig ensamma. Där har Seniorglädje blivit en viktig del av vår verksamhet. Den sociala samvaron kan ibland vara nog så viktig som medicin för äldre.
Stockholms stad har utvärderat seniorvännernas besök på sina äldreboenden och resultatet är positivt. Boendena har fått ge betyg på hur nöjda de är med besöken på en femgradig skala. Genomsnittsbetyget är 4,4 och hela 67 procent av de som svarat har givit högsta betyg, en femma.
– Vi vet att många av de äldre på boendena uppskattar besöken stort och gärna vill att vi skulle komma oftare, säger Cecilia Sidmalm, VD på Seniorglädje. Många äldre kan känna sig besvärade av ensamhet även på äldreboenden, så den här sociala satsningen är värdefull för deras välmående.
Boendena har även fått lämna kommentarer i fritext. Några exempel:
”Fantastiska seniorer som kommer till oss varje fredag och sprider glädje och förgyller de boendes tillvaro med sina besök.”
”Seniorglädje är ett stort socialt tillskott för våra äldre. De damer som kommer har stor och lång livserfarenhet och kan ta våra äldre på ett bra och förtroendeingivande sätt. Våra boende har ibland lättare att prata med dem än med personalen.”
”Seniorglädje uppskattas stort, både av kunder och närstående. Det ger ökad livskvalitet.”
För mer information, kontakta:
Cecilia Sidmalm
VD
076-801 75 75
cecilia@seniorgladje.se
Seniorglädje startade 2016 av systrarna Cecilia Sidmalm och Susanne Sidmalm och är det första företaget i Sverige helt inriktat på tjänster och social samvaro för äldre. Seniorglädje hjälper äldre med allt från praktisk hjälp i hemmet till den sociala samvaron i form av en extra vän i vardagen. De som hjälper de äldre är själva seniorer med olika arbetsbakgrunder, exempelvis som brevbärare, lärare, undersköterska och egenföretagare. Alla har olika livserfarenheter, precis som de äldre de besöker. Kontinuitet, trygghet och glädje är ledorden i verksamheten och det är alltid samma senior som besöker den äldre. Seniorglädje har cirka 170 anställda seniorer och finns representerade i hela Sverige. www.seniorgladje.se
Taggar: