to, nov 23, 2017 14:47 CET
#inteförhandlingsbart heter det upprop där kvinnor inom fackföreningsrörelsen berättar om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp. Det är upprörande läsning om ett oacceptabelt beteende i den rörelse där jag själv är aktiv. Det här är inte kvinnornas strid att ta själva. Män har i allra högsta grad också ett ansvar. Jag tänker ta mitt genom att gå till botten med frågan inom Transport.
Att läsa vittnesmålen från alla dessa kvinnor i fackföreningsrörelsen som, mitt i sin gärning för bättre villkor på svensk arbetsmarknad, blivit kränkta för att de är just kvinnor är skakande. En del av dessa kvinnor som skrivit under #inteförhandlingsbart finns inom Transportarbetareförbundet och även om jag naturligtvis förstår att vi inte är en isolerad ö, så gör det extra ont att se. Det går emot allt det vi som förbund står och verkar för och det är naturligtvis fullkomligt oacceptabelt.
För oss som förbund och mig som ordförande så blir det nu oerhört viktigt att ta reda på hur problemet ser ut inom just vårt förbund. Därför har jag idag initierat en undersökning bland anställda och förtroendevalda inom Transport där vi hoppas få svar på den frågan.
Undersökningen kommer sedan att ligga till grund för hur vi skall arbeta vidare med den här frågan. Detta borde vi ha gjort tidigare. Men vi gör det nu.
Sex kvinnor på ledande positioner inom LO skrev häromdagen en debattartikel om nolltolerans mot sexuella trakasserier. Jag håller naturligtvis med och jag vill understryka att även om vittnesmålen kommer från kvinnor, så skall inte striden vara kvinnornas. Hade de frågat mig hade jag gärna skrivit under debattartikeln jag också.
Tommy Wreeth
Ordförande Transportarbetareförbundet
För mer information kontakta Tommy Wreeth, förbundsordförande Svenska Transportarbetareförbundet Tel. 010-480 37 59, tommy.wreeth@transport.se eller
Maria Arkeby, presschef Svenska Transportarbetareförbundet
Tel. 010-480 37 52, maria.arkeby@transport.se.