Tre av fem anser att videomöten är effektivare

| 29 september, 2021 | 0 kommentarer

Idag blir det återigen möjligt att arbeta som vanligt när coronarestriktionerna hävs. Samtidigt anser tre av fem svenskar att det är enklare att hålla möten korta och effektiva i videomöten. Däremot uppger nära fyra av fem svenskar att sociala interaktioner är mer utmanande i videomöten jämfört med fysiska möten. Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ljud-och videoteknikföretaget Jabra.

När svenskarna får i uppgift att jämföra videomöten med fysiska möten, där alla mötesdeltagare sitter i samma rum, svarar tre av fem svenskar (59 %) att det är enklare att hålla möten korta och effektiva när de deltar i videomöten. Samtidigt svarar nästan fyra av fem svenskar (77 %) att interaktion mellan deltagare, såsom spontana diskussioner, är det som är mest utmanande med videomöten jämfört med fysiska möten.

Undersökningen visar att videomöten har gjort våra arbetsdagar mer effektiva, strukturerade och punktliga. Det har exempelvis blivit enklare att komma i tid till möten (56 %) och att hålla sig till agendan (48 %). Mindre än var tionde anser att detta är svårare i videomöten.

Samtidigt framkommer att sociala interaktioner försvåras i videomöten. Mer än varannan svensk (55 %) medger att de undvikit att ställa frågor och lika många (54 %) har undvikit att skämta i videomöten.

Den möteskonstellation som svenskarna tycker är mest utmanande är dock varken videomöten (19 %) eller fysiska möten där alla befinner sig i samma rum (5 %). Två av tre svenskar (65 %) anser istället att hybridmöten, där några sitter i samma rum och andra deltar via video, är den mest utmanande mötesformen.

Samtidigt som videomöten har gjort våra arbetsdagar mer effektiva har det inneburit stora utmaningar vad gäller sociala interaktioner. För att möjliggöra bättre samarbeten måste företag investera i utrustning som kan fånga upp spontana yttringar i realtid och som kan rama in alla deltagare i ett mötesrum. Det blir särskilt viktigt nu när de flesta företag återgår till en mix av kontors-och distansarbete, säger Johnny Poulsen, affärsutvecklingschef på Jabra.

 

Från undersökningen:

Under ett videomöte, har du någon gång …?
Undvikit att ställa frågor                                                                              55%
Undvikit att skämta                                                                                            54%
Bas, 1 015

Vilka typer av möten anser du vara mest utmanande?
Helt digitala – alla deltar via video och sitter var för sig                              19%
Blandat/hybrid – några sitter i samma rum och andra deltar via video (från exempelvis hemmet)    65%
Helt analoga – alla befinner sig i samma rum (ingen video)                      5%
Tveksam/vet ej                                                                                                 11%
Bas, 1 015

Upplever du att nedan är mer eller mindre utmanande med videomöten jämfört med fysiska möten (där du sitter i samma rum som resten av mötesdeltagarna)?

Interaktion mellan deltagarna, såsom spontana diskussioner – (mindre utmanande: 6 %, mer utmanande: 77 %)
Att hålla möten korta och effektiva – (mindre utmanande: 59 %, mer utmanande:10 %)
Att komma i tid till mötet – (mindre utmanande: 56%, mer utmanande: 8%)
Att hålla sig till agendan – (mindre utmanande: 48%, mer utmanande 9%)
Bas, 1 015

 

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23–27 augusti 2021. Totalt intervjuades 1015 personer i åldern 18–65 år i sysselsättning som senaste 12 månaderna deltagit i ett videomöte. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. 

För mer information, vänligen kontakta:  
Filippa Lindman, presskontakt, Spotlight   
Email: 
[email protected]  
Telefon: 070 090 15 00 

Om Jabra:
Jabra är ett världsledande varumärke inom ljud, video och samarbetslösningar, designade för att stärka konsumenter och företag. Som en stolt del av GN-gruppen, hänger de sig åt att låta folk höra mer, göra mer och vara något mer än de någonsin trodde var möjligt. Jabras tekniska expertis banar väg framåt och bygger på 150 års banbrytande arbete inom GN-gruppen. Det här tillåter dem att skapa integrerade verktyg för kontaktcenter, kontor och samarbete som hjälper användarna att bli mer produktiva var helst de vill. True wireless hörlurar och öronsnäckor ger konsumenter bättre samtal och uppspelning av musik och media. GN-gruppen som grundades 1869 finns i 100 länder och levererar innovation, tillförlitlighet och användarvänliga lösningar. GN har 6500 anställda och rapporterade en årlig omsättning på 13,4 miljarder DKK under 2020. Varumärket Jabra står för cirka 8,7 miljarder DKK och har 1900 anställda. GN får livet att låta bättre och är noterat på Nasdaq Köpenhamn. www.jabra.se © 2021 GN Audio A/S. All rights reserved. Jabra® is a registered trademark of GN Audio A/S. All other trademarks included herein are the property of their respective owners (design and specifications are subject to change without notice).

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *