Tanalys

Tre av fyra föräldrar vill förbjuda sociala medier

Nyligen har Australien infört ett sociala medier förbud för barn under 16 år. En ny Verianundersökning från barnrättsorganisationen Plan International och Telenor Sverige visar att en majoritet av Sveriges föräldrar är positiva till att införa åldersgränser för sociala medier. 

Idag på Safer Internet Day släpps undersökningen, genomförd av Verian (före detta Kantar Public och Sifo), som visar att tre av fyra (75 procent) av de tillfrågade föräldrarna vill införa en åldersgräns för sociala medier, där hälften anser att den bör sättas vid 13 år eller högre. En fjärdedel vill ha förbud ännu tidigare. Undersökningen visar också att tre av fem föräldrar anser att deras barn har någon form av beroende av sociala medier. Föräldrar anser att barnen ofta tappar engagemang för andra aktiviteter, konflikter kring skärmtid ökar och att sociala medier leder till konsumtionshets och negativ kroppsuppfattning.  

– Föräldrar känner en stark oro över hur sociala medier påverkar deras barn och ser behov av tydligare regleringar och insatser. Om föräldrar upplever att de inte får det stöd de behöver, kan lagstiftning uppfattas som den enda lösningen. Men barn har rätt till information och att göra sin röst hörd, och där spelar nätet en stor roll. Därför är det avgörande att techbolag, myndigheter och vi som samhälle stöttar föräldrar och säkerställer att barns rättigheter respekteras även på nätet, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International. 

Föräldrar efterfrågar mer stöd 

Föräldrarna i undersökningen är tydliga med att de anser att ansvaret för barns trygghet på nätet inte bara ligger på dem själva. Techbolagen, myndigheter och regeringen får kritik för att inte göra tillräckligt för att skydda barn på nätet. Föräldrar efterlyser åtgärder som mobilförbud i skolorna, barnsäkra algoritmer, åldersverifiering på sociala medier och en begränsning av tillgången till sociala medier-appar. 

Undersökningen visar också att två av fem föräldrar upplever att de inte har tillräckligt med kunskap för att skydda sina barn på nätet. Många föräldrar efterfrågar konkreta råd och verktyg för att hantera risker och hjälpa sina barn att navigera tryggt online. De får i dag främst information om barns nätanvändning från sina egna erfarenheter, familj och vänner, eller från nyhetsmedia.  

– Trygghet på nätet är en av vår tids viktigaste frågor, och vi ser i undersökningen att många föräldrar efterfrågar både kunskap och konkreta verktyg för att skydda sina barn på nätet. På Telenor arbetar vi med att göra det enklare för föräldrar att känna sig trygga genom initiativ som Nätprat och våra säkerhetslösningar. Vårt mål är att stärka föräldrars förmåga att skydda sina barn och samtidigt skapa en tryggare digital miljö för nästa generation, säger Nina Freye, ansvarig för social hållbarhet på Telenor Sverige. 

Faktaruta om barns trygghet på nätet 

Undersökningen visar hur sociala medier bidrar till försämrad sömn, sämre skolresultat och en ökad risk för psykisk ohälsa hos barn. Det stämmer väl överens med den rapport som Plan International och Telenor släppte i mars 2024 om barns upplevelser av nätet. Där uppgav nästan vartannat barn att de fått kränkande kommentarer på nätet. Men en tredjedel av dem valde att inte berätta vad de varit med om. Över hälften av barnen upplevde press att vara på nätet för att inte missa vad kompisar gör. Pressen upplevdes extra stor bland tonåringar och bland flickor, där var tredje flicka ville spendera mindre tid på nätet. 

Om undersökningen  

Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Plan International Sverige och Telenor Sverige. Den bygger på 1 000 intervjuer med föräldrar till barn i åldrarna 6–17 år och genomfördes via webbenkät i Sifo-panelen i december 2024. Syftet är att belysa föräldrars syn på barns trygghet och välbefinnande på nätet samt vad som behöver göras för att skapa en säkrare digital miljö. Läs undersökningen här.

Om samarbetet 

Barnrättsorganisationen Plan International och Telenor arbetar tillsammans för att stärka föräldrars och andra vuxnas kunskap och ge stöd genom initiativ som Nätprat och material för samtal om barns trygghet på nätet. Läs mer på www.telenor.se/natprat

Exit mobile version