fr, feb 23, 2018 06:00 CET
Drygt fyra av tio bostadsägare vet inte vad det nya amorteringskravet innebär, visar en färsk undersökning från Nordea. Samtidigt ser Stockholmarna i högre utsträckning dystra effekter av kravet.
Hela 46 procent av svenska bostadsägare vet inte vad det nya skärpta amorteringskravet som införs från 1 mars innebär.
– Det är en pedagogisk utmaning att förklara de nya amorteringsreglerna och det är många som helt enkelt inte hänger med i svängarna. Det är viktigt att förstå reglerna på bostadsmarknaden och det är inte bra att många står utan den kunskapen, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
37 procent svarar rätt på frågan vad det skärpta kravet innebär, men bland Stockholmarna är medvetenheten större. Där är det 46 procent som prickar in rätt svar.
– Bland Stockholmarna är det fler som är insatta, och det är också där som bostadsdebatten är som hetast, säger Ingela Gabrielsson.
Det är också fler Stockholmare som räknar med sjunkande bostadspriser det kommande halvåret på grund av det nya kravet, nämligen hälften. I populationen i stort är det drygt fyra av tio som tror att bostadspriserna kommer minska som följd.
– Vi såg en sådan reaktion när man skärpte amorteringsreglerna förra gången. Det är inte ens två år sedan och är fortfarande färskt i minnet. Nu drar man åt ytterligare. Fördelen är att vi snabbare minskar vår skuld och får en bättre balans i ekonomin. Samtidigt behöver vi kunna lita på att reglerna för boende inte ändras hela tiden, säger Ingela Gabrielsson.
Undersökningen visar också att bostadsägarna tycker att de nya reglerna påverkar boendeplanerna negativt. Fyra av tio räknar med dyrare boendekostnader som följd. Bostadsägarna ser också en rad andra negativa effekter av kravet, som att man känner sig hindrad från att flytta, att det gör en stressad och orolig samt att man måste välja ett mindre boende eller ett mindre centralt boende. Och det är Stockholmarna som i högre utsträckning ser dessa negativa effekter.
– Det viktiga är att man gör en noggrann boendekalkyl och inte pressar sin ekonomi för hårt. Vi vill kunna göra mer än att bara bo.Tänk igenom noga vad som är viktigt och vad du eventuellt är beredd att avstå ifrån för att kunna hitta det idealiska boendet för just dig, säger Ingela Gabrielsson.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor 18-65 år i Sverige av YouGov på uppdrag av Nordea. Undersökningen är genomförd under perioden 2 februari – 6 februari 2018 via YouGov Sveriges Internetpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.
För ytterligare information:
Ingela Gabrielsson, privatekonom, tel. 070-227 24 77
Afroditi Kellberg, presschef, tel. 073-350 55 99
Taggar: