Återhämtningen på den svenska arbetsmarknaden bedöms bli utdragen, även om arbetsgivarna ser något ljusare på framtiden. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2024” som publiceras i dag.
– Arbetsmarknaden kommer att fortsätta präglas av lågkonjunkturen och återhämta sig långsamt. Vi bedömer att arbetslösheten slutar att öka under det första halvåret 2025 för att därefter minska gradvis i takt med att ekonomin stärks, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.
Den svaga konjunkturen och den höga arbetslösheten leder även till att antalet långtidsarbetslösa ökar. Att många arbetssökande har en svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden gör att minskningen kan ta längre tid. Utmaningarna är särskilt stora för dem som varit arbetslösa i två år eller mer. Nära nio av tio i denna grupp har svårare att konkurrera om jobben.
– För att bromsa långtidsarbetslösheten behövs mer stöd och arbetsnära insatser, utbildning, praktik och subventionerade anställningar. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och andra aktörer är avgörande för att kunna ge stöd till arbetssökande och förbättra matchningen på arbetsmarknaden, säger Eva Samakovlis.
Svårt för arbetsgivare att rekrytera rätt personal
Trots lågkonjunkturen rapporterar arbetsgivarna fortsatta utmaningar att hitta rätt kompetens. Enligt en ny undersökning som genomförts under hösten upplever majoriteten av de arbetsgivare som sökt personal senaste halvåret att de har haft rekryteringsproblem.
– När konjunkturen stärks riskerar rekryteringsproblemen att förvärras ytterligare. Arbetsgivarna behöver bredda sin rekrytering, samtidigt som digitalisering och automatisering ökar behovet av omställning. Det är viktigt att de arbetssökande ser över möjligheten att vidareutbilda sig, men även byta yrkesbana eller geografiskt sökområde, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Andel och antal inskrivna arbetslösa
(Årligt genomsnitt, utfall för 2021–2023, prognos 2024–2026)
2021 7,9 procent 409 000
2022 6,8 procent 342 000
2023 6,4 procent 334 000
2024 6,8 procent 357 000
2025 6,9 procent 365 000
2026 6,6 procent 352 000
Play: Studiosamtal
Arbetsmarknadsutsikterna kommenteras och analyseras av analysdirektör Eva Samakovlis och arbetsmarknadsanalytiker Emil Persson i ett studiosamtal. Här kan ni ta del av fler djupdykande kommentarer. Klicka på denna länk för att se studiosamtalet.
Om rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna”
Rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna” publiceras två gånger per år, i juni och december, och är en del av Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. Lediga jobb och rekryteringsbehov, LOR, är en urvalsundersökning som utarbetats i samarbete med SCB. Den riktar sig till arbetsställen inom näringslivet, kommuner, regioner och statlig förvaltning.
Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se