Tanalys

Uträkning: Pensionärer får det tufft även nästa år

Under helåret 2023 väntas en normal pensionärs utgifter för boendekostnader, mat, hushållskostnader och el uppgå till totalt 14 065 kronor per månad. Det är 1 891 kronor mer än ifjol och sammanlagt 3 490 kronor mer än under 2021. Om hushållet äger en bil stiger utgifterna 16 985 kronor per månad. -Den stora bulken av kostnaderna utgörs av livsmedel men det är räntorna som bidrar mest till kostnadsökningarna, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Se bilaga för uträkningarna för ensamstående pensionärer/par

Länsförsäkringar har räknat på en genomsnittlig pensionärs kostnader för räntor, mat, hushållskostnader och el. Beräkningarna visar att hushållen under de senaste åren fått påtagligt högre kostnader. Bara livsmedel står för 22 procent av hushållens kostnader.

Under 2023 lägger ett genomsnittligt singelhushåll 103 procent av pensionen på boendekostnader, mat, hushållsutgifter och el. Det är 12 procentenheter mer än under 2022, och jämfört med 2021 handlar det om 20 procentenheter.

För ett par handlar det om utgifter som utgör 75 procent av den disponibla inkomsten, vilket är en ökning sedan 2021 med 18 procentenheter.

Uträkningen visar att det är tufft för många pensionärer att få ekonomin att gå runt. Många pensionärer får utstå hårda ekonomiska tacklingar från flera håll samtidigt och utgiftshöjningarna intecknar en stor del av pensionerna.

-Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget med förslaget om sänkta skatter då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner, känns 283 kronor per månad i skattelättnad inte till mycket stor hjälp, säger Trifa Chireh.   

Under 2024 väntas pensionärshushållens kostnader minska något, jämfört med 2023 års nivåer, men antas fortsatt vara på betydligt högre nivåer än 2022 och 2021. Kostnadsminskningen under 2024 härrör primärt från förväntat lägre bolåneräntor som antas gå ner successivt från andra kvartalet 2024. Vidare väntas elkostnaderna ligga kvar på befintliga 2023-nivåer. Den stora delen av kostnaderna utgörs av livsmedel även under 2024.

-Vi har i dag en realitet där kostnaderna ökar markant och många pensionärer har nu en svag motståndskraft för nya och oväntade utgifter, där många balanserar på marginalen, säger Trifa Chireh.

Trifas 4 bästa tips för att möta ett tufft ekonomiskt år:

  1. Planera veckans måltider efter rabatterbjudanden och handla även på andra livsmedelkedjor än det du är van vid. Har du en månadslön efter skatt som understiger 11 190 kronor per månaden kan du söka medlemskap i vissa livsmedelsbutiker för att kunna handla mat billigare.
  2. Omvärdera din bostad- om du har haft den länge för att slippa amorteringskravet. Om din bostad har ökat i värde så kan det innebära en lägre belåningsgrad och därmed en lägre amortering. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta de stigande boräntorna.
  3. Har du tomma rum över i bostaden eller en stuga som ingen använder längre kan du hyra ut och få in en extra inkomstkälla. Det är ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad.  kom ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas, läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
  4. Ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner och höj din pension med både 5 och 10 procent. Kontakta ditt pensionsbolag.
     

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Exit mobile version