Välfärdsfusket stort samhällsproblem enligt svenska folket

| 4 juli, 2022 | 0 kommentarer

Närmare tre av fyra svenskar ser fusk och brottslighet inom välfärden som ett stort samhällsproblem och allra mest bekymrade är äldre personer. Det här visar en ny undersökning om välfärden som PwC har tagit fram med stöd av Kantar/Sifo.

Debatten om fusk inom välfärden har tagit rejäl fart under senare tid. När PwC nu har frågat drygt 1 000 svenskar i åldern 18-79 år, så visar det sig att så många som 72 procent ser fusket och brottsligheten inom välfärden som ett stort problem.

– Skillnaden är stor sett till ålder. Bland äldre personer är det så många som 80 procent som ser välfärdsfusket som ett problem. Tittar vi på andra skillnader så ser vi också att fler män – 76 procent – ser fusket inom välfärden som en stor utmaning, kommenterar Fredrik Birkeland, rådgivare för offentlig sektor, PwC Sverige.

Resultaten visar också att personer med högre inkomster är mer bekymrade (78 procent) än de med lägre inkomster (68 procent).

Om undersökningen
Svenska folkets åsikter om fusk inom välfärden är en attitydundersökning som PwC genomfört via Kantar/Sifo under maj 2022 och där 1 025 personer i åldrarna 18-79 år har medverkat. Undersökningen ingår i en serie som relaterar till omställning och utveckling inom viktiga samhällsområden. Bakgrunden är PwC:s ambitioner att bidra till att lösa komplexa utmaningar inom näringslivet och det svenska samhället.

För mer information
Fredrik Birkeland

[email protected]
072-584 91 02

 

Fakta om PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 800 medarbetare runt om i landet. Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Vi är proaktiva rådgivare som drivs av att förstå dig och våra övriga 33 000 kunders verkliga behov och hitta lösningar på komplexa affärsutmaningar – oavsett vilken fas din verksamhet befinner sig i. Det som gör oss unika är att vi kombinerar den senaste tekniken och samverkan mellan våra specialister. Vi är en Community of Solvers som är med dig hela vägen!

PwC Sverige är en självständig och oberoende juridisk enhet som ingår i det globala PwC-nätverket med 295 000 medarbetare i 156 länder. Det gör att vi kan dela med oss av kunskaper och erfarenheter globalt och tillsammans leverera relevanta lösningar som skapar förtroende och långsiktigt hållbara värden för såväl våra kunder som samhället i stort.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.