Tanalys

Välkommen till Biologisk mångfald – det nya CO2 för finansmarknaden

Pressinbjudan till samtalet ”Biologisk mångfald – det nya CO2 för finansmarknaden”. Med tunga forskare inom företagsekonomi, biologi och kulturgeografi – samt med Swedbanks hållbarhetschef. På plats på Pufendorfinstitutet i Lund samt direktsänt online den 6 maj 2022. Det går också bra att se samtalet i efterhand.

Vad kan näringslivet göra för den biologiska mångfalden? Välkommen till ett initierat samtal där forskare möter näringsliv och benar ut de nödvändiga utmaningarna för det finansiella systemet när det gäller biologisk mångfald.

De senaste åren har medvetenheten om hållbarhetsfrågor ökat markant inom policy making, näringsliv och finansmarknad. Fokus har legat nästan helt på klimatet och minskade koldioxidutsläpp. Nu syns en tydlig trend mot ett nytt steg, där även andra värden som biologisk mångfald och näringslivets påverkan på naturen uppmärksammas allt mer.

Vad har det finansiella systemet för påverkan på arters fortbestånd och de ekosystemtjänster vi människor är beroende av? Vilka risker innebär det för näringslivet när naturresurser utarmas? Går det att hitta styrmedel som stödjer ett bevarande av biodiversitet inom finansvärlden? Hur kan man ta sig an en så komplex fråga? Vilka faror finns det med att börja räkna ekonomiskt på värdet av naturen?

Detta talar vi om under ett seminarium med efterföljande mingel och lunchmacka på Pufendorfinstitutet i Lund. Seminariet kommer även att livesändas digitalt.

Tid: Fredag 6 maj klockan 11–12.30. Seminarium 11–12. Lättare lunch och mingel 12.00–12.30.

Anmälan: https://ui.ungpd.com/Surveys/ef28dc32-bc8b-429e-9123-8c3b714384c6

Direkt till livesändningen: https://youtu.be/v2U5fAVtNnw

I panelen

Susanne Arvidsson, docent i redovisning och finans på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Susanne har omfattande forskningserfarenhet inom hållbarhet och hållbar finans. Hon är koordinator för temat Nature by Numbers vid Pufendorfinstitutet samt programdirektör för BIOPATH, ett nytt Mistra-finansierat forskningsprogram om hur det finansiella systemet kan anpassas till att värna den biologiska mångfalden.

Henrik Smith, professor i zooekologi vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) och Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Henrik är koordinator för det strategiska forskningsområdet Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate. Henrik medverkar i temat Nature by Numbers vid Pufendorfinstitutet och är en av forskningsledarna av ett delprojekt inom BIOPATH, om hur man kan kvantifiera det finansiella systemets påverkan på biologisk mångfald.

Marie Stenseke, professor i kulturgeografi och prodekan på Handelshögskolan Göteborg. Maries forskning handlar om biologisk mångfald, naturvård och landskapsförvaltning utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Marie är en av två ordföranden för den vetenskapliga ledningsgruppen för IPBES, den internationella plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, som just nu också tittar på kopplingar mellan finansmarknad och biodiversitet.

Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank. Han ansvarar för utveckling, monitorering och rapportering av Swedbanks hållbara affärsstrategi och mål. Tidigare ansvarig för Accenture Corporate Citizenship i Norden samt som konsult mot större bolag i omställning med digitaliseringen som verktyg.

Thomas Frostberg, moderator och näringslivsjournalist med fokus på hållbarhetsfrågor. Thomas skriver bland annat i Sydsvenskan och Dagens Industri. Han är tidigare redaktör på studenttidningen Lundagård och alumn från Lunds universitet.

Seminariet anordnas med anledning av Hållbarhetsveckan vid Lunds universitet. Arrangörer: Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Ekonomihögskolan, Sustainable Future Hub, Pufendorfinstitutet.

Kontakt för press

Louise Larsson, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 046-222 08 44, louise.larsson@ehl.lu.se

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet bedriver forskning och utbildning i nära samarbete med näringslivet. Vi erbjuder populära kandidat- och masterprogram inom ekonomi, informatik och handelsrätt och har ett av Sveriges största utbytesprogram för studier utomlands. Ekonomihögskolans partnerprogram för näringslivet minskar avståndet från studier till arbete och forskning till praktik. Ekonomihögskolan är ackrediterad av både EQUIS, AACSB och AMBA, vilket visar att vår forskning och utbildning håller högsta internationella kvalitet. Vi vill göra skillnad genom att fördjupa oss i relevanta samhällsproblem i vår forskning och utbilda ansvarsfulla samhällsaktörer med en internationell utblick.

Läs fler nyheter på Ingång för media | Lunds universitet Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av universitetets drygt 5000 forskare kommenterar aktuella samhällshändelser. Också ett sammandrag av de senaste nyheterna på lu.se ingår.

Exit mobile version