Valutahandel diskuterar realräntan efter räntehöjningen

| 28 april, 2022 | 0 kommentarer

Räntehöjning från Stefan Ingves är ett första steg mot en positiv realränta inom de närmaste två åren. Idag så diskuterar Valutahandel.se dagens räntehöjning från svenska Riksbanken på 0.25%. 

Investerare har länge agerat utifrån att det finns inget något alternativ, eller TINA som det kallas på engelska. Men efter den tydliga indikationen från Riksbanken om gradvisa räntehöjningar, så finns det hopp om att TINA blir TIA, att det finns alternativ för investeringar. 

Det har tagit väldigt lång tid för centralbanker världen över att inse långvarigheten av hög inflation. Under tiden som centralbankerna inte har agerat, så har gapet från räntan på relativt riskfria tillgångar till den nuvarande inflationen bara växt. Men efter ytterligare några räntehöjningar och en inflation som slutligen kan börja avta, så kan realräntan snart bli aktuell att titta på igen.

”För investerare bör detta innebära att alternativen till tillväxtorienterade investeringar blir mer intressanta än tidigare då man hellre får sina pengar nu än långt in i framtiden då de kommer eller förväntas vara mindre värda”, säger Johan Berntop, pensionsspecialist på Optimal Advice. 

Troligen så kommer andra investeringar än tillväxtaktier vara heta under andra halvan av 2022.  Johan fortsätter: ”Den absolut största förändringen kommer ske vid det tillfälle då investerare faktiskt i större utsträckning kommer att intressera sig för räntemarknaden på nytt”. En hel del kapital kommer under de närmaste åren söka sig från aktiemarknaden till obligationsmarknaden om trenden med räntehöjningar fortsätter.

Valutahandel.se noterar att den svenska kronan stärks 0.5% mot både euron och pundet, men handlas oförändrat mot dollarn. Läs mer om de senaste nyheterna inom området på Valutahandel.se.

Markus Jalmerot
Editor-in-chief and co-founder
+351911065323
[email protected]

Techbull Media SL driver webbplatser på svenska och engelska om de finansiella marknaderna och har som mål att bli störst i världen på detta område.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.