Tanalys

Varaktig och långsiktig samverkan i myndigheternas arbete mot arbetslivskriminalitet

Arbetslivskriminalitet leder till allvarliga samhällsproblem och är systemhotande då det undergräver förtroendet för hela samhället. Regeringen förlänger och justerar nu uppdraget om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet, som nio myndigheter har. Syftet med förlängningen är att skapa en varaktig samverkan som ska övergå i ordinarie verksamhet. Det förtydligas också att arbetet behöver ske långsiktigt och slå hårdare mot den mera komplexa arbetslivskriminaliteten som organiserad brottslighet i företagsmiljö och människoexploatering. 

– Arbetslivskriminaliteten medför ett utnyttjande av utsatta människor, snedvriden konkurrens och att offentliga medel riskerar att gå till kriminella. Dessutom göder arbetslivskriminaliteten den kriminella ekonomin. Regeringen ser mycket allvarligt på den här typen av kriminalitet. Den ska bekämpas med full kraft, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg. 

I februari 2022 gav regeringen Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten i uppdrag att samverka för att motverka arbetslivskriminalitet. I uppdraget ingick också att senast i slutet av 2023 inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet. I december 2023 förlängde regeringen tiden för uppdraget till och med den 31 december 2024 och konstaterade då att samtliga sju centren mot arbetslivskriminalitet nu har inrättats.
 
Nu förlänger och ändrar regeringen uppdraget till myndigheterna. I förlängningen förtydligas att målet med uppdraget är motverka arbetslivskriminalitet i samhället och att en mer detaljerad återrapportering av resultatet av samverkan ska ske. Det tydliggörs också att arbetet ska slå hårdare mot den kriminella ekonomin, organiserad brottslighet i företagsmiljö och människoexploatering i arbete men också verka brottsförebyggande. Vikten av det gränsöverskridande arbetet understryks.

Arbetsmiljöverket ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 31 mars 2025, 2026 och 2027. 

Fakta: Regionala center mot arbetslivskriminalitet

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet genomför bland annat myndighetsgemensamma kontroller av företag. De sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet som etablerats sedan 2022 är betydelsefulla verktyg för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Centren ska fungera som ett nav för myndigheternas arbete avseende planering, genomförande och uppföljning av gemensamma aktiviteter, med fokus på myndighetsgemensamma kontroller.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Exit mobile version