Varannan (49 procent) har någon gång påverkats negativt av andras drickande i samband med sommarsemestern visar IQs undersökning om svenskarnas sommardrickande. Sex av tio (58 procent) uppger att de dricker mer alkohol på sommaren, och för var fjärde (26 procent) är det även vanligare att dricka mer än planerat. Var femte (20 procent) har dessutom druckit på ett sätt så att de ifrågasatt sitt eget drickande.
På sommaren umgås vi mer och det blir fler tillfällen att dricka alkohol. I IQs undersökning om svenskarnas sommardrickande, genomförd av Novus, uppger var femte (20 procent) att de, under sommaren, har druckit på ett sätt som gjort att de har ifrågasatt sitt eget drickande.
Det är inte bara det egna drickandet som kan vara problematiskt. Varannan (49 procent) svarar dessutom att de har påverkats negativt av andras drickande.
– För de allra flesta är det inga problem att under en period öka sitt drickande. Men att så pass många har druckit mer än de planerat och på ett sätt som gör att de till och med ifrågasätter sitt eget drickande bör tas på allvar. Att varannan dessutom påverkats negativt av någon annans drickande är oroväckande, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
Var tredje svensk (36 procent) uppger att de dricker alkohol minst tre gånger per vecka under sommaren, och sex av tio (58 procent) dricker mer alkohol på sommaren jämfört med övriga tider på året. För var fjärde (26 procent) är det även vanligare att dricka mer än de på förhand har planerat.
De allra flesta har inga problem att skära ner på alkoholen när semestern är över. Men en del märker att det är svårare än de föreställt sig, och att det blir fler glas i även vardagen än de tänkt.
– Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand. Men om det inte går ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare.
3 tips för att bryta semestervanorna
- Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion? Vilka är dina drivkrafter?
- Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka och i vilka sammanhang.
- Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir. Utvärdera efter ett par veckor.
Stöd och råd
För den som är orolig över sina egna, eller andras, alkoholvanor så har IQ två tjänster som erbjuder stöd och råd.
- Alkoholprofilen.se. Ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
- Alkoholsnacket.se. Ger stöd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.
Resultat från undersökningen:
- 6 av 10 (58 procent) dricker mer alkohol under sommaren jämfört med övriga tider på året.
- Drygt vare tredje* (36 procent) dricker alkohol varannan dag eller oftare under sommarsemestern.
- Var femte (20 procent) har under sommaren druckit så mycket att de ifrågasatt sitt eget drickande.
- Var tredje (33 procent) dricker alkohol för att varva ner på sommarsemestern.
- Varannan** (49 procent) har under en sommarsemester någon gång påverkats negativt av andras drickande.
Resultaten avser de som uppger att de dricker alkohol.
* Avser dessutom enbart de som haft sommarsemester.
** Avser samtliga svarande, inklusive de som inte själva dricker alkohol.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus bland 1 063 personer mellan 18–84 år i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Fältperiod 18–23 juli 2024. Av dessa 1 063 personer är det 85 procent, 928, som uppger att de dricker alkohol. Se mer i bifogat faktablad.
Kontakt
Mojtaba Ghodsi, Vd, IQ
Tel: 0702-40 78 15
E-post: mojtaba@iq.se
Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare vid Karolinska institutet
Tel: 070-796 16 40
E-post: sara.wallhed-finn@ki.se
David Wahlund, Press- och PR-ansvarig, IQ
Tel: 070-921 75 55
E-post: david@iq.se
Taggar: