Universitetslektor Lena Rindners forskning har resulterat i en ny medicinsk metod för vårdcentraler vid behandling av kvinnor med klimakteriebesvär. Sju av tio kvinnor med klimakteriebesvär får sömnproblem och över hälften av kvinnorna får led-, muskel och ryggbesvär eller sexuella problem (enligt Socialstyrelsen). Lena Rindners arbetsmetod används idag på cirka 70 vårdcentraler runtom i landet. Metoden ger kvinnor i klimakteriet en förbättrad livskvalitet och en minskad stressrelaterad psykisk ohälsa. För att ge kvinnor i klimakteriet en bättre behandling i framtiden inom primärvården, planerar fler distriktssköterskor och allmänläkare att utbildas i den nya arbetsmetoden.
– Med Lena Rindners metod får kvinnor i klimakteriet råd, stöd och behandling av oss på vårdcentralen. För en del kvinnor räcker det med att få information om att klimakteriet är orsaken till deras besvär med tips på egenvård. Andra kan behöva hormonbehandling med östrogen, för att besvären ska försvinna eller lindras. Min erfarenhet av metoden är att kvinnorna mår bättre och inte behöver sjukskrivas. Dessutom avlastar vi läkarnas arbete med hjälp av den medicinska metoden, säger Camilla Jiderhamn, tf vårdcentralchef Närhälsan Sollebrunn Vårdcentral.
Lena Rindners forskningsstudie visade att de flesta kvinnor i klimakteriet lider av psykiska problem och försämrad livskvalitet utan någon direkt sjukdomskänsla. 83,4% hade sömnproblem, 75% hade psykisk ohälsa med humörförändringar, nedstämdhet, ökad oro och 72,6% hade sexuella problem och nedsatt sexlust. Kvinnor mellan 45-60 år är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar och majoriteten av alla sjukskrivningar handläggs i primärvården. Många av kvinnorna är i den sårbara perioden klimakteriet och kan få hjälp genom den nya metoden.
– När jag var 47 år fick jag en massa olika besvär, psykiskt, men också sömnsvårigheter, humörförändringar och värk. Jag förstod inte vad det var och hade rätt många vårdbesök innan jag till slut träffade en sköterska som sa ”Men Kristina, du är ju i klimakteriet, det här går lätt att råda bot på”. Jag märkte då att det fanns en stor okunskap om klimakteriet, både hos kvinnor i stort men även inom vården, säger Kristina Svensson, patient.
Klimakteriet är inte en sjukdom och många kvinnor i klimakteriet kan bli sjukskrivna i onödan. Lena Rindners forskning visade att 75 procent av kvinnornas livskvalitet påverkades av försämring av det psykiska måendet och livskvaliteten.
– Mina forskningsstudier visade att nedsatt psykisk mående påverkar kvinnor mest under klimakteriet. Vi i vården behöver arbeta preventivt med hälsofrämjande insatser genom att belysa hur kvinnors livssituation påverkas av klimakteriet. Psykiska förändringar brukar inte klassas som klimakteriesymptom inom primärvården och kan därför leda till felbehandling. Man kopplar ofta inte ihop psykiska besvär med den ökade sårbarheten under klimakteriet. Vi vet att kvinnor mellan 45 – 60 år är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för psykisk ohälsa jämfört med män. Vår forskning resulterade i en medicinsk arbetsmetod, som kan leda till färre sjukskrivningar och blir på så sätt kostnadseffektiv både för företag och samhället i stort. Min forskning har banat väg för starten av en professionell klimakterierådgivning inom primärvården, säger Lena Rindner, universitetslektor vid Institutionen för allmänmedicin vid Göteborgs Universitet.
Forskningresultaten visade att personcentrerade samtal om ämnen relaterade till klimakteriet gav friskare kvinnor med förbättrad livskvalitet, minskad stressrelaterad ohälsa och minskade fysiska, urogenitala, psykiska symtom. Lena Rindners metod är den första och hittills enda evidensbaserade arbetsmetod genomförd i svensk primärvård, som har effekt på kvinnors stressrelaterade ohälsa och livskvalitet i klimakteriet. Metoden kan implementeras inom vårdcentralens ordinarie verksamhet för vård och behandling vid klimakteriebesvär, som bas i den nära vården. Hennes avhandling har uppmärksammats i Socialstyrelsens rekommendationer ”Vård och behandling vid klimakteriebesvär i primärvården och den gynekologiska specialistvården”.
För mer information/bilder eller intervju: Kontakta Lena Rindner, tel 0730-620700;
Inger Söderholm, tel 0709-969599, inger@ismk.se eller https://lenarindner.se
FAKTA – FORSKNINGSRAPPORT, ARTIKLAR, AVHANDLING:
Med.dr. Lena Rindner, forskare, universitetslektor vid Institutionen för allmänmedicin vid Göteborgs Universitet och FOU primär och nära vård Södra Älvsborg har studerat klimakteriebesvär, kvinnlig hälsa och livskvalitet hos 368 kvinnor mellan 45-60 år. Sammanlagt i avhandlingen i alla studier är drygt 500 kvinnor studerade ur en primärvårdspopulation. Lena Rindners avhandling och forskningsresultat har även uppmärksammats i Socialstyrelsens rekommendationer 2021 om ”Vård och behandling vid klimakteriebesvär i primärvården och den gynekologiska specialistvården”.
Lena Rindner sitter med som expert och sakkunnig i Socialstyrelsens projektledningsgrupp för framtagande av nytt Nationellt kunskapsstöd om vård vid klimakteriebesvär.
Artikel BMC Women’s health: Effect of group education and person-centered support in primary health care on mental health and quality of life in women aged 45-60 years with symptoms commonly associated with stress: a randomized controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10039535/pdf/12905_2023_Article_2221.pdf
Artikel BMC Women’s Health: Prevalence of somatic and urogenital symptoms as well as psychological health in women aged 45 to 55 attending primary health care: a cross-sectional study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5723029/pdf/12905_2017_Article_480.pdf
Avhandling: Women’s health in midlife – a person-centered approach in primary care – effects on mental, somatic, and urogenital symptoms, and quality of life. https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/67648/gupea_2077_67648_1.pdf?sequence=1
Sammanfattning Göteborgs Universitet: Women’s health in midlife – a person-centred approach in primary care -effects on mental, somatic, and urogenital symptoms, and quality of life
Socialstyrelsens rapport: Vård och behandling vid klimakteriebesvär i primärvården samt i den gynekologiska specialistvården
Med. dr Lena Rindner är forskare vid institutionen för allmänmedicin vid Göteborgs Universitet, med specialistkompetens inom klimakteriet. Lena Rindners senaste forskning har resulterat i en evidensbaserad medicinsk arbetsmetod för behandling av kvinnor med klimakteriebesvär inom primärvården.
Taggar: