Tanalys

Vårdförbundet: Här är regionerna med lägst antal sjuksköterskor per 100 000 invånare, region Stockholm sämst i klassen

Vårdförbundet släpper nu en ”ranking” över regionernas sjukskötersketäthet, inför internationella yrkesdagen för sjuksköterskor som infaller 12 maj. Den visar antalet sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor per 100 000 invånare i respektive region och är baserad på officiell statistik från Socialstyrelsen. Region Stockholm, region Södermanland och region Halland hamnar på jumboplats när det gäller antal sjuksköterskor per invånare, och även region Skåne och region Västmanland hamnar under rikssnittet. I rankingen över antal specialistsjuksköterskor är det regionerna Stockholm, Södermanland, Östergötland, Skåne, Västmanland och Dalarna som ligger under rikssnittet.

På torsdag den 12 maj firas den internationella sjuksköterskedagen över hela världen och även här i Sverige, där det tyvärr råder stor brist på yrkesgruppen. 18 av 21 regioner rapporterar brist på sjuksköterskor och samtliga 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor, enligt Socialstyrelsens senaste statistik. Bristen på sjuksköterskor leder till att vårdplatser inte kan hållas öppna och vårdköerna växer.

– Det finns inga genvägar, för patientsäkerhetens skull så behövs fler sjuksköterskor för att kunna bemanna och ge en patientsäker hälso- och sjukvård och korta vårdköerna. Regionerna och kommunerna bör nu använda det kraftfulla verktyg som vårt nya gemensamma kollektivavtal HÖK22 är, för att skapa bättre arbetsmiljö och mer hälsosamma arbetstider. Om arbetsmiljön och arbetsorganisationen var sundare så att fler sjuksköterskor fick förutsättningar att kunna arbeta heltid skulle det motsvara hela 7 645 fler sjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Regeringen avsatte 500 miljoner till att anställa och förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor i vårändringsbudgeten – en tydlig markering om att brist på vårdplatser beror på brist på personal med rätt kompetens, inte på att det saknas sängar, operationssalar eller instrument.

– Det behövs många fler specialistsjuksköterskor, både till sjukhusen och inom den kommunala och regionala primärvården för att klara omställningen till nära vård, till exempel inom distrikt/primärvård, vård av äldre, psykiatri, demens, barn och ungdom men också inom ambulans, anestesi, intensiv, kirurgi, medicin och operation. Vårdförbundet uppmanar alla regioner och kommuner att erbjuda sjuksköterskor utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön, säger Sineva Ribeiro.

Region-ranking, Sjuksköterskor: se bifogad lista

Region-ranking, Specialistsjuksköterskor: se bifogad lista

Källa till rankingar: Socialstyrelsen, Nationella planeringsstödet 2022 https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2022-2-7759-bilaga1.pdf

Kontakter för intervjuer

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Exit mobile version