Tanalys

Vårdförbundet och Läkarförbundet till Hallengren och regeringen: Nationell kriskommission för vår arbetsmiljö kan inte vänta till efter valet

De tre stora vårdfacken har haft möte med socialminister Lena Hallengren (S) och biträdande Arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) för en dialog om det allvarliga läget inom hälso – och sjukvården, med anledning av Vårdförbundets och Läkarförbundets krav på kriskommission för vårdens arbetsmiljö på DN debatt 13/1. Nu är läget akut och för att vården ska fungera krävs att det finns människor som vill och mår bra av att jobba där. Vi kräver bättre arbetsmiljö med självklar rätt till vila och återhämtning även för vårdpersonal, var budskapet till regeringen. 

– Det var ett bra möte och socialminister Hallengren signalerade att regeringen har lyssnat på Vårdförbundets och Läkarförbundets krav om krafttag för att komma till rätta med medlemmarnas arbetsmiljö. Men några löften kunde hon inte ge. Det måste gå snabbare nu – varken personalen eller patienterna har tid att vänta, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet. 

Vårdförbundet ser allvarligt på att regioner och kommuner åter igen går med miljarder i överskott, samtidigt som hälso- och sjukvårdens personal vittnar om en allt mer ohållbar arbetssituation. Att vårdpersonal ständigt ställs inför omöjliga krav utan tillräckliga personella resurser med rätt kompetens skapar etisk stress och ohälsa. För att vård- och omsorg ska fungera krävs att det finns människor som vill och mår bra av att jobba där, och att man får utveckla sin yrkesskicklighet. 

– Det finns inga genvägar runt det faktum att det råder brist på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor över hela landet. Vårdförbundets budskap till regeringen är att arbetsmiljön måste prioriteras upp för att vi ska kunna bryta den onda cirkeln som gör att kollegor blir sjuka av jobbet eller känner sig tvungna att gå ner på deltid för att orka, säger Sineva Ribeiro

Rätten till vila och återhämtning borde gälla för alla yrken, men så är det inte för den hårt arbetande vårdpersonalen. Enligt Vårdförbundets Novus-enkät från 2021 med över 8 500 svarande arbetar en tredjedel av förbundets medlemmar deltid.  

– Det är inte för att medlemmarna inte vill arbeta heltid, utan det beror på hög arbetsbelastning, oro för den egna hälsan samt svårighet att samtidigt ha ett fungerande socialt liv. De vill ha ett hållbart yrkesliv och inte behöva gå ner i arbetstid eller drabbas av etisk stress. Det krävs stora satsningar på arbetsmiljön och det är därför en av huvudpunkterna i det yrkande som vi lämnat till SKR och Sobona inför vårens förhandlingar om vårt största kollektivavtal HÖK 22, som omfattar 77 000 medlemmar i regioner, kommuner och kommunala bolag, säger Sineva Ribeiro

Kraven på politiken från Vårdförbundet och Läkarförbundet, som presenterades på DN Debatt den 13/1: 

• En nationell kriskommission för bättre arbetsmiljö. 

• Domstolar och Arbetsmiljöverket bör få ökade anslag och resurser samt vässade verktyg för att kunna utkräva ansvar. Tuffare lagar mot arbetsmiljöbrott. Ingen har ännu dömts för arbetsmiljöbrott till följd av kronisk arbetsrelaterad stress. Regelverket behöver göras om.    

• Den som smittats av covid-19 i arbete inom vård och omsorg måste få rätt till ekonomisk kompensation genom arbetsskadeförsäkringen. Det måste gälla även vid framtida pandemier.  

• Staten måste ta ansvaret för att kompetensförsörjningen till vården ska fungera bättre genom att styra mer genom sina myndigheter än via intresseorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.  

• Socialstyrelsen bör ta ansvar att samordna vårdköerna för att hantera den uppskjutna vården och vårdköerna.  

Bakgrundsfakta 

Enligt det nationella planeringsstödet1är det brist på specialistsjuksköterskor i 21 av 21 regioner, 19 regioner uppger brist på barnmorskor, 18 uppger brist på biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor och 17 uppger brist på grundutbildade sjuksköterskor.   

https://cdn2.hubspot.net/hubfs/3279625/Publications/Reports/Kompetensf%C3%B6rs%C3%B6rjning%20v%C3%A5rden_191121.pdf

(https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2020-1-6564.pdf

Kontakt för intervjuer 

För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets pressjour på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Exit mobile version