Tanalys

Vårdförbundet: Region Skåne riskerar personalsäkerheten genom att använda kanyler utan stickskydd

Vårdförbundet är kritiska till att Region Skåne har valt att använda kanyler utan stickskydd för att få ut fler vaccindoser än vad Pfizer-Biontech rekommenderar ur varje vaccinflaska. Detta ökar risken markant för stickskador för Vårdförbundets medlemmar och förbundet ifrågasätter att personalsäkerheten offras för att snabbt nå högre vaccinationsgrad i regionen.

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 levereras i flaskor om rekommenderade sex doser. Till varje dos används en spruta och kanyl med stickskydd som kan fällas upp och som förhindrar att sjuksköterskan sticker sig på kanylen efter att den använts. Men Region Skåne har frångått tillverkarens rekommendation om sex doser för att få ut en sjunde ”extrados” genom specialsprutor, som saknar stickskydd.

– Man utnyttjar då restinnehållet i vaccinflaskan som en sjunde dos, men den vätskan finns kvar som säkerhetsmarginal och är inte menad som en full dos. För att få ut sju doser ur varje vaccinflaska måste en speciell spruta med kanyl som saknar stickskydd användas och det är inte säkert för sjuksköterskan. Det ökar risken för sticka sig på sprutan när den ska kasseras, vilket innebär en smittorisk, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Vårdförbundet har blivit kontaktade av medlemmar, skyddsombud och lokala vaccinsamordnare som har uttryckt sin oro över Region Skånes hantering av Pfizer-Biontechs vaccin och användandet av specialsprutan som saknar stickskydd. Att utnyttja säkerhetsmarginalen för att få ut sju doser vaccin ur varje flaska medför också en ökad stress – att vaccinet inte ska räcka till sju doser eftersom det inte finns någon säkerhetsmarginal. Det i sig kan leda till misstag som gör att vaccin måste kasseras. Vårdförbundets huvudskyddsombud har framfört den oro som finns ute i verksamheterna flera gånger till regionen utan att få gehör.

– Regionen hänvisar till att Arbetsmiljöverket har gett en generell dispens att använda sprutor utan stickskydd om inget annat finns att tillgå, och det ifrågasätter vi. Har den här situationen uppstått för att Region Skåne prioriterar att snabbt få högre vaccinationstäckning och därför har köpt in sprutor som ger fler doser? Det är vad personalen börjar fråga sig, säger Malin Tillgren.

Det är viktigt att befolkningen vaccineras och nu gör Vårdförbundets medlemmar i form av sjuksköterskor viktiga insatser vid sprutorna.

– Vårdförbundet ifrågasätter att personalsäkerheten äventyras, på grund av att regionen vill maxa ut antalet doser per spruta i strid med vaccintillverkarens rekommendationer. Som arbetsgivare bör regionen inse att medarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet är viktigare än att kunna säga att regionen ökar vaccinationstakten och når sina mål, säger Malin Tillgren.

Kontaktperson: Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne, 0725-930-475 eller malin.tillgren@vardforbundet.se

Arbetsmiljöverkets information om stickskydd och dispens: https://www.av.se/nyheter/2021/arbetsgivarens-ansvar-vid-brist-pa-sticksakra-produkter-med-integrerad-skyddsfunktion/

 VÅRDFÖRBUNDET, Segelbåtsvägen 15, Box 3260, 103 65 Stockholm

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Exit mobile version