Tanalys

Vårdförbundets barnmorskor på internationella aborträttsdagen: Aborträtten är en mänsklig rättighet

I Texas har man nyligen infört en lag som i princip omöjliggör för gravida att göra abort. Andra delstater i USA väntas ta efter. Kampen om vem som ska bestämma över kvinnors kroppar och liv är med andra ord lika aktuell som den alltid har varit. Den 28 september infaller den internationella aborträttsdagen (International Safe Abortion Day). Vårdförbundet vill se ett aktivt agerande av svenska regeringen för att påverka länder att stå upp för aborträtten.

Aborträtten är och ska vara en del av ett modernt och jämlikt samhälle. Vårdförbundet organiserar en majoritet av Sveriges barnmorskor, en yrkeskår som är experter på sexuell och reproduktiv hälsa. Arbetet för rätten till säkra aborter är en naturlig del av förbundets arbete, både nationellt och internationellt. Att arbeta för sexuell och reproduktiv hälsa handlar om rätten att få bestämma om sin egen kropp, något som är en mänsklig rättighet.
 
– Vi vet idag att ett abortförbud inte stoppar oönskade graviditeter. En studie från juli 2020 i den ansedda vetenskapliga skriften The Lancet visar att antalet oönskade graviditeter och aborter tvärtom är högre i länder med striktare lagstiftning när det gäller preventivmedel och abort. Däremot är det tydligt att ett abortförbud snarare driver människor till att göra farliga och osäkra aborter. I värsta fall överlever de inte, säger Åsa Mörner, legitimerad barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO så står osäkra och farliga aborter för 5-13 procent av mödradödligheten i världen. Tillgången till familjeplanering och preventivmedel ser väldigt olika ut i världen och vi nås av både positiva och negativa nyheter: Polen har exempelvis en av världens hårdaste lagar kring abort. Och när delar av USA backar ser vi samtidigt en positiv utveckling i Latinamerika där Argentina i december 2020 blev det första stora landet att legalisera abort. Nyligen följde Mexiko efter. Abort är också lagligt i Uruguay, Kuba och Guyana.

– Den här utvecklingen visar att det går att förändra en förlegad och religiöst präglad syn på reproduktiv och sexuell hälsa, men det kräver tid, resurser och uthållighet. Aborträttigheter går aldrig att ta för givna. Internationella hjälporganisationer larmar dessutom om att utvecklingen i fattigare regioner riskerar att backa tiotals år i spåren av coronapandemin, säger Marie-Charlotte Nilsson, legitimerad barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

– Vi behöver värna om aborträtten i hela världen och visa solidaritet med de som lever i länder där rätten att bestämma över sin egen kropp fortfarande inte existerar. Vi förutsätter att den svenska regeringen fortsätter står upp för aborträtten och aktivt ifrågasätter länder där sexuella och reproduktiva rättigheter inte respekteras, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

På bild: barnmorskorna Åsa Mörner och Marie-Charlotte Nilsson

Kontakta Vårdförbundets pressjour för kontakt med talespersoner: 0703 10 30 09

 VÅRDFÖRBUNDET, Segelbåtsvägen 15, Box 3260, 103 65 Stockholm

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Exit mobile version