Tanalys

Vätgas på agendan under Almedalsveckan

Under årets huvudsakligen digitala Almedalsvecka (4–7 juli) deltog bland annat Vätgas Sverige. Organisationen hade flera webbinarier på schemat, och ett av dem handlade om hur vägtransporterna ska ställas om för att få ner det fossila avtrycket. Och enligt deltagarna är det ingen tvekan – här kommer vätgasen att spela en avgörande roll.

Ett tecken i tiden är att stora lastbilstillverkare som Volvo och Mercedes ser tekniken som en viktig del av den elektrifiering som i framtiden kommer att dominera som drivlina. De båda bolagen har därför startat det gemensamma projektet Cellcentric för att utveckla bränsleceller ihop.

Redan om tio år beräknas 30 miljoner fordon ute på de europeiska vägarna drivas av vätgas.

Men fordonen kräver en utbyggd infrastruktur för att laddas, innan det är på plats är det svårt att få igång försäljningen, och för att möta de behovet har det startats ambitiösa initiativ inom EU.

– Vår strategi för hållbarhet och smart mobilitet rymmer milstolpen att ha 500 vätgasstationer längs Ten-T Core Network* vid 2025, och 1000 vid 2030, sa rumänska europaparlamentarikern Adina Valean under webbinariet.

När det gäller de nordiska länderna finns en plan på ett nätverk – Nordic Hydrogen Corridor – som ska täcka in de tre huvudstäderna Oslo, Köpenhamn och Stockholm.

Enligt Reine Alemar, Director, Transport Development på Volvo Trucks, är det från Parisavtalet 2015 definierade 1,5-gradersmålet i fokus för bolagets utveckling. I den strategin är vätgasdrift en avgörande del, framför allt för lite längre transporter där det behövs en viss flexibilitet.

– Batterielektriskt kommer att fungera alldeles utmärkt för tunga transporter mellan exempelvis Stockholm och Göteborg, med lunch i Laxå för tilläggsladdning, sa han under webbinariet.

Men om man ska köra mer flexibelt till olika destinationer under flera dagar, och dessutom köra väldigt långt …

– … då är vätgasbilar mest lämpade, de klarar en glesare infrastruktur, sa Reine Alemar.

Under eventet deltog bland annat även Rickard Nordin, energi- och klimattalesperson för Centern. Han bidrog med en stark appell för vätgasen och dess fördelar. Bland annat pekade han ut den som en lösning på problemet med en otillräcklig infrastruktur för effekt i Sverige.

– Här har vätgasen en verklig roll att spela. Vi kan skapa ett elsystem som otroligt mycket större än i dag, och som också är mycket mer flexibelt, sa Rickard Nordin.För myFC:s del är kommentarerna från webbinariet om vätgas en bekräftelse på att den egna teknologin ligger rätt i tiden.– Vätgas är starkt på frammarsch. Det är en grön och hållbar lösning för framtiden, säger vd:n Michael Glantz.
myFC ser just nu ett växande intresse och flera öppningar för samarbeten med större aktörer inom områden som intralogistik och softmobility, där den egna teknologin med formbara och skalbara bränsleceller har avgörande fördelar.

* Fotnot: Ten-T Network (Trans European Transport Network) är en policy inom EU som syftar till att utveckla ett europeiskt nätverk av järnvägslinjer, vägar, vattenvägar, rutter för sjöfart, flygplatser och järnvägsstationer. Målet är bland annat att få bort likväl flaskhalsar som missade punkter på kartan där infrastrukturen är bristfällig.

Bildtext: Björn Aronsson, moderator för Vätgas Sveriges webbinarium om framtida transporter, den 7 juli, under Almedalsveckan.

Vid frågor, vänligen kontakta:
myFC Press Office
E-mail: press@myfc.se
Telefon: 0738 09 33 83 

Certified Adviser:
Avanza Bank
E-mail: ca@avanza.se
Telefon: 08 409 421 20

Om myFC
Det svenska innovationsföretaget myFC erbjuder tunna, skalbara bränsleceller som är lätta att dimensionera och anpassa till eldrivna produkter. myFC utvecklar tekniklösningar där batteri och vätgasbaserade bränsleceller samexisterar för utökad användning och minskad klimatpåverkan. myFC grundades 2005 och noterades i maj 2014 på NASDAQ First North Growth Market. Huvudkontoret ligger i Stockholm. För mer information, besök myFC.se

Exit mobile version