Som ett led i arbetet att minska klimat- och miljöpåverkan ska Vattenfall Eldistribution testa cirkulärt byggande och återanvändning av befintliga nätstationsbyggnader.
Vattenfall Eldistribution äger tusentals nätstationer för sin eldistribution och det pågår ett konstant reinvesteringsarbete där elnätet förnyas för att säkerställa en stabil elleverans.
Då nybyggnationer har stor klimat- och miljöpåverkan, ska Vattenfall Eldistribution testa att återanvända och uppgradera befintliga byggnader i stället för att riva och bygga helt nya nätstationer.
– Genom cirkulära arbetssätt kan vi minska materialanvändningen och öka resurseffektiviteten när vi bygger och underhåller vårt elnät. Det kan i sin tur leda till minskad mängd avfall och minskade växthusgasutsläpp, säger Hanna Fredriksson, anläggningsanalytiker som kartlagt cirkularitet inom verksamheten.
Förutom att det är miljömässigt motiverat att återanvända byggnaderna hjälper det också till i bygglovs- och gestaltningsproblematiken som framför allt är stor i tätbebyggda stadsmiljöer.
Återanvändning och cirkulärt byggande är dock en mer komplex process än att beställa nya prefabricerade nätstationer. Det ställer höga krav på erfarenhet, samarbete, problemlösningsförmåga samt korrekt dokumentation, något som är nödvändigt vid planering, genomförande och i intäktsregleringen (det vill säga reglerna som styr ett elnätsföretags intäkter och hur stora avgifter ett elnätsföretag får ta ut av sina kunder).
– Det här är inget nytt koncept utan görs i enstaka fall inom företaget, dock saknas en tydlig strategi för återbruk inför att en ny nätstation projekteras. För att kunna fatta välgrundade beslut om det mest optimala och hållbara valet, behöver vi riktlinjer, säger Simon Wennberg, kraftsystemspecialist och initiativtagare till konceptet.
Pilotprojekt med nätstationer i olika utföranden
I ett första steg har en nulägesanalys genomförts för att se över förutsättningarna i att återanvända nätstationsbyggnader. Ett pilotprojekt har därefter startats för att bygga upp värdefull erfarenhet och insikter om de miljömässiga, ekonomiska och organisatoriska aspekterna.
Pilotprojektet omfattar ombyggnationsprojekt, fördelade i olika delar inom verksamheten, med sju nätstationer.
– Vi befinner oss nu i en process av lärande. Genom att följa och utvärdera olika typer av ombyggnadsprojekt med återbruksfokus, ökar vi kunskapen och kan ta fram riktlinjer och kriterier för hur arbetet ska ske baserat på detta, säger Simon Wennberg.
Pilotprojektet pågår sedan början av 2024 och utvärderas löpande allt eftersom projekten färdigställs med avseende på tid, ekonomi samt miljö. Pilotprojektet kommer resultera i förslag på kravställning och vägledning i tekniska riktlinjer.
Vattenfall Eldistribution distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner genom ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet. Vi bygger framtidens elnät och möjliggör energiomställningen för ett fossilfritt samhälle. Vi finns på flera orter med huvudkontor i Solna. Läs mer om vår verksamhet på www.vattenfalleldistribution.se
Taggar: