Tanalys

Viking Line dukar upp ett ännu rikligare julbord – lutfisk och sill hör till favoriträtterna

Buffébordets läckerheter uppskattas även i juletid. I år dukar Viking Line upp över hundra rätter på julbordet, vilket är en fjärdedel fler än förra året. På det färdigt uppdukade julbordet vinner rätterna som nästintill helt försvunnit hemmavid ny popularitet – till exempel lutfisk och sill är populära val även för unga gäster ombord.

Tiden innan jul är för Viking Lines buffé den viktigaste säsongen. I slutet av året väljer upp till 70 procent av gästerna att äta buffé, medan minst hälften av passagerarna under andra tider av året väljer à la carte eller andra restauranger ombord. Att det är enkelt och bekvämt tilltalar resenärerna, och julkryssningarna har blivit alltmer populära år efter år, särskilt bland familjer.

”Julens värde mäts inte längre i att man måste göra allt själv – finländarna är även i detta avseende redo att bli serverade. Gästerna väljer att komma ombord för att njuta av en helhetsupplevelse: mat, dryck, gott sällskap och vackert dukade bord. Högtidssäsongen kulminerar i själva julen. På julafton njuter vi av ett traditionellt julbord, och på juldagen erbjuds en fantastisk festbuffé med ännu fler julklassiker och ett omfattande utbud av skaldjur. Julmaten kan avnjutas fram till annandag jul, varefter vi byter till vinterbufféns delikatesser”, berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Upp till 80 procent av juldelikatesserna kommer från vårt närområde

Julbuffén ombord på Viking Lines fartyg dukas upp den 14 november. Buffén bygger på lokala och traditionella smaker, och i år har andelen klassiker ökat ytterligare. Totalt kan gästerna välja bland 105 rätter, jämfört med 75 förra året.

”Vi får mycket beröm för att vi år efter år har hållit vår julbuffé mycket traditionell – våra kunder kan vara säkra på att de hittar just sin favoritjulmat på bordet. Det finns allt från lådor, skinka, rosollsallad och svampsallad till olika sorters sill och strömming. Förutom traditionerna har det lokalproducerade en stor roll i vår julbuffé – i år är nästan 80 procent av vårt utbud närproducerat”, säger Janne Lindholm.

Finländarna gillar strömming – och lutfisken överraskar

Julbufféns absoluta höjdpunkt år efter år är det mångsidiga fiskbordet. Huvuddelen av utbudet kommer från inhemska producenter: det finns sill från Sillikonttori, siklöja och rökt braxen från Pielinen samt kallrökt gädda och flamstekt regnbågslax från Kalalappi.

Strömmingens popularitet har ökat betydligt under de senaste åren, och på Viking Line serveras den på fyra olika sätt: det finns senapsströmming, vinbärsströmming, delikatess-strömming och glasmästarströmming.

”En av julens mest populära fiskrätter är överraskande nog lutfisk. På julborden hemma ser man det alltmer sällan – kanske vet folk inte hur man tillagar den eller vill inte göra det hemma. Vi serverar lutfisken med en välsmakande sås och tillbehör i portionsskålar. Det kan vara så att den yngre generationen äter denna traditionella rätt för första gången på fartyget – utan att känna till att det är lutfisk.”

Efterfrågan på veganska rätter har stabiliserats

Även om Viking Lines julbord främst fokuserar på klassiska rätter, finns det också nya delikatesser och veganska alternativ bland de 105 rätterna.

”Efterfrågan på veganska rätter ökar inte längre brant, utan har snarare stabiliserats. I år finns bland annat barbecue-glaserad tofu med tillbehör, grillad kålrot med vitlökskräm samt havrebaserade ostar från den inhemska producenten MÖ, som vunnit flera internationella priser inom livsmedelsindustrin”, berättar Janne Lindholm.

Det här är Viking Lines julbord 2024:

  1. Antalet rätter är 105, med barnbordets rätter inkluderade är antalet 117.
  2. Nästan 80 procent av julbordsrätterna är lokalproducerade.
  3. Det finns 25 olika alternativ på fiskbordet: olika typer av fisk, skaldjur samt lämpliga tillbehör. Det erbjuds sill på sex sätt och strömming på fyra sätt. Förutom dessa finns det lax, gädda, rökt braxen och makrill på bordet. Totalt serveras 2 000 kilo lutfisk.
  4. Årets nyhet är julens goda smakbitar som serveras i rustika trälådor: lufttorkad skinka, rostbiffspastrami, ankbröst, renpâté och ostar.
  5. Den mest populära jullådan är överraskande nog morotslådan. Totalt finns det fyra olika jullådor på buffébordet: potatis, kålrot, morot och den svenska favoriten Janssons frestelse.
  6. Julbordets kung är den traditionella finska gråsaltade skinkan, men även svensk rödsaltad skinka dukas upp.
  7. Det finns gott om vegetariska alternativ: totalt 25 varma och kalla vegetariska rätter.
  8. På barnens julbord dukas det upp 12 favoriträtter: förutom prinskorv och kycklingklubbor finns även rödbetsbullar och blomkålsvingar.
  9. Som kronan på verket avslutas julmåltiden med en imponerande chokladkaka i meterformat.
  10. Julbordet står dukat på alla Viking Lines fartyg till och med den 26 december 2024.

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, kommunikationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Exit mobile version