Tanalys

Viking Lines julbuffé är traditionstrogen samtidigt som den förnyas enligt de senaste mattrenderna – ända upp till 80 procent av råvarorna kommer från närområdena

Traditionell julmat från närområdena, vegansk skinka av selleri samt dessert som läggs upp på beställning. Julbuffén på Viking Lines fartyg hedrar passagerarnas älskade traditioner, men bjuder samtidigt på nya upplevelser som inspirerats av mattrenderna.

Julbuffén på Viking Lines fartyg består i år av 75 olika rätter. Vid valet av råvaror prioriteras det nordiska, och år för år kommer en allt större del av dem från närområdena. Av råvarorna för julbordet kommer ända upp till 80 procent från rederiets hemmamarknadsområde, det vill säga Finland, Sverige och Estland.

”Våra kunder är alltmer intresserade av vad de äter och var maten kommer ifrån. Vi är målmedvetet på jakt efter fler närproducerade varor, och deras andel ökar hela tiden. Förutom att uppfylla våra stränga kvalitetskriterier måste producenterna också kunna leverera råvaran i tillräcklig mängd”, säger restaurangchef Janne Lindholm på Viking Line.

Viking Lines julbord stöder sig starkt på traditionerna och på välbekanta rätter och smaker som hör julen till.

”I fjol fick vårt mångsidiga julbord extra mycket beröm av kunderna. De uppskattade särskilt att vår julbuffé är lagom traditionell och att vi till skillnad från många andra restauranger inte ägnar oss åt all världens experiment – hos oss är rosollen rosoll och inte rotfruktssallad med glöggsmak. Hos oss kan kunderna vara säkra på att de får exakt det de förväntar sig”, säger Janne Lindholm.

”Det är intressant att notera att åtgången på julskinka inte visar några som helst tecken på att minska. I fjol serverade vi på alla våra fartyg skinka tillagad på två olika sätt. Det visade sig att våra finländska passagerare åt traditionell gråsaltad skinka medan svenskarna valde rödsaltad. I år serverar vi rödsaltad skinka enbart på Cinderella, som seglar under svensk flagg. Som alternativ till skinkan har vi i år för första gången vegansk selleriskinka på alla våra fartyg.

Vid sidan av skinkan är fiskrätterna år efter år de mest efterlängtade och eftertraktade delikatesserna i julbuffén. I år har vi ett tiotal sill- och strömmingsrätter, smaksatta med bland annat lök, akvavit, nypon och sherry. Dessutom dukar vi upp olika sorters rom, lutfisk, räkor och så lax förstås – glödstekt och gravad.

”Senapssillen skulle vi aldrig våga lämna bort från julbordet!” säger Janne Lindholm.

På Viking Lines julbord syns matkulturens utveckling framför allt i att de vegetariska och veganska rätterna år för år blir fler och mer ambitiöst tillredda. Utöver de traditionella lådorna, rosollen och den veganska skinkan kan vegetarianer bland annat fylla sin tallrik med sirapsrostad kål med krispig lök eller saffranskokt fänkål med vitvinssås.

På Viking Line går man också in för att minska matsvinnet, och därför lägger kockarna i år upp julens dessertportioner av hallon, citron och ruby-choklad medan kunden ser på. Bland dessertalternativen finns också ris à la Malta som är svenskarnas favorit, samt glass och julgodis.

”Och om man inte är någon större vän av julmat eller kanske redan har fått sitt lystmäte av den, så har vi normala menyer i våra andra restauranger”, påminner Janne Lindholm.

10 fakta om Viking Lines julbuffé

Mer information:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tfn +358 400 744 806

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tfn +358 9 123 51

Exit mobile version