Den 28 november går starten för Tyrols julbord, där vi dukar upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna. Enligt traditionen återfinns alltid klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar även fram nya spännande maträtter. Bland nyheterna i år hittar man bland annat cognac-, päron- och svartpepparsill, fiskpaté på regnbåge och rökt röding, vildsvinskabanoss, Söderslättsanka och popcornglass.
För 41 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att ta fram de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Resultatet blir ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser. Här återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter. Bland nyheterna i år finns exempelvis havtorn-, fänkåls- och lakritssill, cognac-, päron- och svartpepparsill, fänkål-, kummin- och citrongravad lax, fiskpaté på regnbåge och rökt röding, vildsvinskabanoss med kummin, torkad karré, långbakad svensk gris med Tyrols julglaze, kryddstekt Söderslättsanka, lemoncurdtartlett med lakritsmaräng och popcornglass.
Utöver det vanliga julbordet serveras även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat skagentofu, inlagd shiitake med kanel och ingefära, Johnssons frestelse, vegosalami och morotskaka. Bland nyheterna på det vegetariska julbordet hittar man picklade linser och ärtor med stjärnanis och nejlika, pastej på höstärta med rostade valnötter och hallonbrownies.
Vill man avnjuta julmaten i hemmets lugna vrå kan vi också erbjuda en välkomponerad jullåda full av delikatesser för hemleverans dagarna innan jul. Läs mer på www.gronalund.com. Tyrols julbord har premiär den 28 november och serveras fram till självaste julafton.
DE SJU TURERNA PÅ TYROLS JULBORD
(med reservation för ändringar)
Första turen: SOS (Smör, ost, sill)
Nyhet – rödbetssill med kapris
Nyhet – havtorn-, fänkåls- och lakritssill
Nyhet – cognac-, päron- och svartpepparsill
Husets inlagda sill med lingon
Senapsill
Renstek samt pepparrotssill med kantareller
Norrländsk skogssill
Krämig Västerbottensill
Kräftsill med sikrom
Tranbär, hjortron och cognacsill
Inlagd stekt strömming
Kräftströmming
Sillsallad
Skagenägg
Rensteksägg
Sikromsägg
Knäckebröd
Kavring
Vörtbröd
Hårt tunnbröd
Rieskabröd
Västerbottensost
Smör
Gräslök
Gräddfil
Rödlök
Kokt potatis
Andra turen: Lax med tillbehör
Nyhet – fänkål-, kummin- och citrongravad lax
Nyhet – fiskpaté på regnbåge och rökt röding
Nyhet – grönkålssallad med apelsin, fikon, lagrad ost och valnötter
Nyhet – inkokt lax med örtcrème och forellrom
Laxsallad med betor och senapsdressing
Laxterrin med saffran och cognac
Skaldjursterrin med vanilj
Marinerade räkor och kräftstjärtar
Saffransinkokt lax
Hjortronbakad lax
Souvasbakad lax
Krydd- och dillgravad hälleflundra
Pernod- och rosépeppargravad lax
Dill- och iskällargravad lax
Varmrökt laxfilé
Böckling med senapsvinägrett och kapris bär
Skagenröra
Dillmajonnäs med saffran
Senapssås
Hjortroncrème
Tomatsallad
Tredje turen: Kallskuret med tillbehör
Nyhet – vildsvinskabanoss med kummin
Nyhet – torkad karré från Strömsund
Nyhet – julpastej med äpple och calvados
Julskinka
Plommonchutney
Hjortonchutney
Whiskeysenap
Farfars starka senap
Grov julsenap
Dijonsenap
Mor Gretas senap
Skogshuggarens senap
Kåtarökt björnskinka
Svartrökt skinka
Vildmarksrökt renstek
Rökt renhjärta
Rökt lammstek
Pepparotscrème fraiche
Björnkorv
Kalix hjortkorv
Kallrökt renkorv
Bäverkorv
Havtorns gelé
Hjortronchutney
Rödlöksmarmelad med rosmarin
Lingon och fikonmarmelad
Sidfläsk med kummin
Tjälknöl (älg)
Babyspenat, ädelost, mandlar och pumpa
Renpastrami
Rökt bäverstek
Älgrostbiff
Potatis och gulbetssallad med västerbottenost
Pickles
Rödbetssallad
Nobissallad med surdegskrutonger
Whiskygravad älgbiff
Apelsin-, och cognacsgravat reninnanlår
Örtgravad hjortytter
Tjäderpaté
Vildsvinspaté med murklor och pistagemandel
Viltpaté med trattkantareller
Kryddrulle
Morotsmarmelad med ingefära
Lingoncumberlandssås
Rödbetor
Syltade kantareller
Cornichons
Saltgurka
Inlagd gurka
Fjärde turen: Varmrätter
Nyhet – ugnsbakad regnbåge med bränd grädde, dill och citron
Nyhet – älgköttbullar med västerbottenost och trattkantareller
Nyhet – långbakad svensk gris med Tyrols julglaze
Nyhet – ostpaj med syrlig grönkålssallad
Nyhet – kryddstekt Söderslättsanka
Nyhet – syltad pumpa med smak av ingefära
Grillad ren
Souvas
Honung och ingefärsglacerad vildsvinssida
Hjortjulkorv med trattkantareller
Björnköttbullar
Guldvaskarens renskavsgryta
Viltprinskorv
Kalkon i apelsinsås
Renblodpudding
Guldgrävarens hjortstek
Potatispuré
Smörstekt abborre
Kåtarökt röding
Rostade rotfrukter med dilldressing
Hemgjorda Köttbullar
Kantarellsås
Smörstekt svamp
Rökta revbensspjäll
Prinskorv
Janssons frestelse
Lättstuvad grönkål
Bondomelett
Lingongelé
Rönnbärsgelé med cognac
Kråkbärsgelé
Aprikos och äppelchutney
Äppelmos
Rårörda lingon
Beställs från köket:
Lutfisk med béchamelsås, ärtor, senap och kryddpeppar
Risgrynsgröt med kanel, socker, mjölk
Dopp i grytan
Femte turen: Ostbricka
Nyhet – Camembert (Brisa)
Nyhet – Koppången blå (Hansjö mejeri)
Nyhet – Påverås brun (Kittost från Påverås Gårdsmejeri)
Nyhet – Rödbrokig (Hårdost från Falköpings Mejeri)
Nyhet – Jordgubbsmarmelad med vanilj
Nyhet – Granbarrssylt
Nyhet – Tunnbrödschips
Nyhet – Vit Caprin (Skärvången)
Wrångebäcksost
Plommonmarmelad med ingefära
Flertalet varierade ostar från svenska mejerier
Rågkex
Saltiner
Salinas
Rån
Finncrisp
Kardemummaskorpor
Pepparkakor
Sjätte turen: Choklad, godis, desserter
Nyhet – Päron med lingon och vanilj
Nyhet – Äpplen med saffran
Nyhet – Lemoncurdtartlett med lakritsmaräng
Nyhet – Budapestbakelse med mandarin
Nyhet – Chokladdragerad lakrits med hallon
Nyhet – Marmelad med äpple och kanel
Nyhet – Krusbärskarameller
Nyhet – Apelsinrån
Nyhet – Blåbärsmandel
Ostkaka
Saffranspannkaka
Äppelpaj
Kalvdans
Grädde
Vaniljsås
Fruktsallad
Vitchokladmousse
Morotskaka
Hallon och blåbärspaj
Mjuk pepparkaka
Brownie
Saffransminimuffins
Saffranscheesecake
Vit kladdkaka
Chokladpannacotta med apelsin
Änglakaka med saffran och vaniljtopping
Vaniljpannacotta med hallon
Mazarintårta med blåbär
Chokladmoussetårta
Jordgubbsmoussetårta
Saffransblondie med lingon
Äppelkaka med kanel
Chokladmuffins
Lingoncurdtartlett med maräng
Chokladfyllda polkagrisar
Julknäck med mandel
Fudge hallon och lakrits
Fudge toffe
Fudge choklad
Gräddkola
Lakritskola
Ischoklad
Chokladbollar
Tryfflar
Kokosdrömmar
Puffatrisbräck
Cornflakes bräck
Winernougat
Nötbräck med havssalt
Sjunde turen: Glass och sorbet
Nyhet – Popcornglass
Vaniljglass
Åkerbärsglass
Hjortronglass
Havtornssorbet
Chokladglass
Pistageglass
Strössel
Toppings
Varma hjortron
Åkerbärssås
Vegetariskt julbord (menyn kan variera från dag till dag beroende på råvarutillgång)
Nyhet – Picklade linser och ärtor med stjärnanis och nejlika
Nyhet – Pastej på höstärta med rostade valnötter
Nyhet – Äppelkaka
Nyhet – Hallonbrownie
Nyhet – Apelsintryffel
Tunnbröd
Margarin
Påmackan
Inlagd shiitake med kanel och ingefära
Senapsinlagd svamp
Inlagd zucchini med tångkaviar
Sticky tofu
Skagentofu
Varmrökt tofuröra
Griljerad rotselleri
Rödbetssallad
Rödkålssallad med tranbär, russin och rostade valnötter
Trattkantarellsås
Rostad brysselkål med mandlar
Grönsallad
Tomatsallad
Gräslök
Ifraiche
Potatis
Örtmarinerad tofu
Vegosalami
Prinskorv
Johnssons frestelse
Vegobullar
Rotfruktslåda
Svamppaj
Rökta rotfrukter med rostade nötter
Senap
Morotskaka
Chokladmousse
Havtornscurd med krossade kakor
För mer information kontakta:
Annika Troselius
Informationschef
Gröna Lunds Tivoli
0708-58 00 50
annika.troselius@gronalund.com
För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:http://mediabank.parksandresorts.com
Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 29 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.