Tanalys

WICONA MEETS: Phil Sedge

En bild som visar gräs, träd, utomhus, person Automatiskt genererad beskrivning 

 

Motstridiga mål, komplexa utmaningar … Dessa fyra ord skulle kunna sammanfatta byggbranschens väg mot hållbar omställning.

 

Betänk följande:

 

2050 räknar man med att över två tredjedelar av världens befolkning – cirka 7 miljarder människor – kommer att bo i städer. Och 2021 stod byggsektorn för 39 % av världens totala energirelaterade koldioxidutsläpp.

 

Om vi lägger till att branschen siktar på noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2050, blir dessa motstridiga mål och – inte minst – komplexa utmaningar ännu tydligare.

 

I takt med att världens befolkning ökar, ökar också behovet av bostäder. Ökningen av världens bruttogolvyta mellan 2015 och 2021 är lika stor som all bebyggd mark i Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna tillsammans. Om vi tänker oss detta som ett enda enormt golv skulle det vara 24 000 km2 stort.

 

Med dessa siffror i åtanke är det väldigt svårt att se hur vi ska kunna tillgodose behovet av bostäder och samtidigt undvika en klimatkatastrof. Ändå finns det exempel på omställningar som många experter sätter sitt hopp till för att byggindustrin ska kunna fortsätta växa utan att riskera planetens hälsa.

 

En global sektorsövergripande undersökning, som nyligen genomfördes av det tyska mjukvaruföretaget SAP, visar att chefer inom bygg- och anläggningsindustrin har gjort de största framstegen mot hållbar utveckling i planeringsfasen, där 47 % av de tillfrågade ser hållbarhet som en mycket viktig faktor.

 

Bara under de senaste tio åren har denna inställning lett till en lång lista av genomgripande förändringar när det gäller utformning och design av byggnader och infrastruktur. Högst upp på listan hittar vi en ökad användning av nedbrytbara material, miljövänlig isolering, vatteneffektiv teknik, självförsörjande byggnader och förnybara energikällor.

 

Men vi har fortfarande en lång väg kvar. Nästan hälften av de 1 000 deltagarna i SAP:s undersökning uppgav att ökad processkomplexitet gör det svårare att uppfylla hållbarhetsmålen. För att skapa en hållbar försörjningskedja krävs det komplex hantering under hela projektets gång, från planering till anställning av rätt personal samt inköp av rätt råvaror, material och utrustning till byggarbetsplatsen. Något som gör utmaningen ännu större är det löpande drift- och underhållsarbetet efter ett avslutat projekt.

 

Efter covid-19-pandemin har branschens energiförbrukning och koldioxidutsläpp återgått till rekordhöga nivåer, eftersom effektiviseringen inte ökar lika snabbt som byggandet.

 

Om vi återkommer till frågan om byggsektorns hållbarhetssträvan, vet vi av erfarenhet från andra sektorer – till exempel ren teknik och förnybar energi – att det inte finns någon metod eller lösning som är avgörande för en hel bransch. För att lyckas skapa en hållbar byggsektor krävs det engagemang från intressenter genom hela värdekedjan.

 

Det innebär gemensamma ansträngningar inom den offentliga och privata sektorn, med en kombination av praktiska klimatregleringar, ytterligare investeringar i energieffektivitet, snabbare teknisk innovation och en rejäl dos kreativitet från ledande arkitekter och företag som planerar och bygger framtidens städer. 

 

 

Detta är en av frågorna som diskuteras i det senaste avsnittet av WICONA MEETS, som släpps den 19 december. Vårt team åkte till London för att träffa Phil Sedge, Head of Facades på Mace Group. Phil inledde sin karriär i slutet av 1980-talet och har i över trettio år arbetat med branschledande fasadföretag i prestigefyllda byggprojekt över hela London. På Mace arbetar Phil med innovation och drivkrafter som produktivitet, kvalitet och minskade koldioxidutsläpp.

 

Vi startade WICONA MEETS för att utforska trenderna inom arkitekturen, men också för att inspirera och skapa diskussion kring de oändliga möjligheterna med Build Beyond Tomorrow. Utmaningen för dagens stadsplanerare är att hitta nya, kreativa lösningar som balanserar estetiska aspekter med kraven på miljöskydd och en snabbt växande stadsbefolkning.

 

Se avsnittet här: WICONA – YouTube

 

Caroline Jonson
Communication Manager
076 113 97 98
caroline.jonson@hydro.com

OM WICONA:

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

 www.wicona.se

/ FÖLJ OSS

Facebook.com/wicona

www.linkedin.com/company/wicona-sverige

Taggar:

Exit mobile version