I det senaste avsnittet av WICONA Meets reste vårt team till Köpenhamn för att träffa en av Europas ledande fasaddesigners. Steen Elsted Andersen. Steen är chef för fasaddesign på Henning Larsen och har under sin 20-åriga karriär medverkat i designen av byggnader som Köpenhamnsoperan, Harpa Konserthus och Konferenscenter samt Nordea Bank Corporate Center.
Det var den vise Marcus Aurelius som rådde oss att titta under ytan. Och sedan dess har detta påstående visat sig i otaliga versioner: Döm inte en bok efter omslaget! Döm inte hunden efter håren…
Självklart har ytan fått en dålig approach genom århundradena. Men för arkitekter framträder dock ytan snarare som ett av sätten att lösa vår tids mest grundläggande designutmaning: hur bygger man hållbart och futuristiskt.
Naturligtvis har fasadsystem alltid tillåtit oss att följa arkitekturens utveckling, från de mest grundläggande halm- och lerfasaderna till renässansens ornament med kupoler och den geometriska komplexiteten i 2000-talets design.
Men, hur ser det ut idag?
Förskjutningen mot hållbar fasaddesign är ”på ytan” mycket mer subtil än de mest utmärkande förändringarna från det förflutna. När allt kommer omkring kan ett nytt kontor, klätt i en glasfasad, i många fall vara väldigt lik ett projekt som byggdes på 80-talet – den stora skillnaden är att byggnaden i huvudsak numera är ett batteri som utnyttjar solens kraft.
Dessa energibesparingar genom solceller i fasaden är bara ett av många sätt då fasader blir viktiga komponenter i strävan att göra byggbranschen grönare: listan inkluderar även biometrisk design, vertikala trädgårdar och en hel rad andra energiproducerande funktioner.
Ännu viktigare, då begreppen ”grönt” och ”organiskt” blir integrerade delar av designlandskapet, är att vi fråga oss själva vad som verkligen ska räknas som en hållbar fasad: Vilka material kommer att dyka upp som nyckeln till vår strävan att återställa vår planets jämvikt? Hur kommer montering och leverans av byggnadsdelar att förändras framåt? Och vilken roll kommer återvinning att spela i vårt alltmer cirkulära förhållningssätt till byggande?
Vi lanserade WICONA Meets för att ge några svar på vad arkitektur har i beredskap för oss, men också som ett försök att inspirera och väcka ett samtal om de oändliga möjligheterna att bygga bortom morgondagen. Idag krävs det mer än någonsin av de professionella som formar våra städer för att hitta nya, kreativa lösningar för att balansera estetik med kraven på miljövård och en snabb växande stadsbefolkning.
https://www.wicona.com/sv/se/wicona-meets/
Caroline Jonson
Communication Manager
076 113 97 98
caroline.jonson@hydro.com
OM WICONA:
Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.
Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.
www.wicona.se
/ FÖLJ OSS
Facebook.com/wicona
www.linkedin.com/company/wicona-sverige
Taggar: