Tanalys

WWF tipsar: Agera hållbart på vintersemestern

to, dec 21, 2017 06:40 CET

Snart är det dags för hundratusentals svenskar att fly vintermörkret och styra kosan mot varmare nejder. För att minska onödig belastning och påverkan på miljön och våra hav – som redan utsätts för hårt tryck – har Världsnaturfonden WWF sammanställt nio tips för hur det går att agera mer hållbart under semestern.

– De möjligheter vi har idag att kunna se oss om i världen är fantastiska, men tyvärr drabbas både hav och miljö hårt, och trycket blir extra stort av turister som besöker semesterparadis. Därför är det mycket viktigt att vi tar vårt ansvar för att göra minsta möjliga negativa påverkan på den miljö, de djur och de platser vi besöker så att de finns kvar även i framtiden, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF. 

Foto: Cat Halloway/WWF

WWFs nio tips för en mer hållbar semester:

  1. Tänk på vilken fisk du äter under semestern.
     Överfisket är det största hotet mot haven och dess invånare. Vissa arter är extra hårt drabbade. Undvik att äta hotade fiskarter som ål, haj, havskatt, marulk, rocka, svärdfisk eller blåfenad tonfisk. Välj MSC eller ASC certifierat när det finns.

     
  2. Köp inte snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar.
     Halsband och smycken av snäckor eller korall kan vara frestande att köpa med sig hem, men en storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven. Korallreven är livsnödvändiga för oss att bevara då de är barnkammare och skydd för mängder av arter! Dessutom producerar korallreven en fjärdedel av all fisk som vi äter.

     
  3. Köp inte souvenirer av hotade djur – och bli en ofrivillig smugglare!
      Material från marina djur är exempelvis kammar eller hårspännen från havssköldpadda, tänder från haj, torkade sjöhästar, svärd av sågfisk eller kaviar från stör. Det kan också handla om skor, väskor, bälten, eller klockarmband tillverkade av orm-, ödle-, alligator- eller krokodilskinn. Svenska straffet för grovt artskyddsbrott är upp till fyra år i fängelse. I Thailand däremot kan straffet bli betydligt hårdare, om man som turist reser ut med en illegal vara, eftersom dylik smuggling utarmar deras djur- och växtliv. För att undvika utrotning av djur och vara på den säkra sidan – köp aldrig några souvenirer av djurdelar.

     
  4. Stoppa soppan! 
    Varje sekund dödas tre hajar, många för sina fenor. Receptet på hajfenssoppa börjar med att fenorna skärs av, ofta från en levande haj som sedan dumpas tillbaka i havet och dör. I många länder är hajfenssoppa förbjudet, men inte överallt. En ny Sifo-undersökning från WWF visar att 5 procent av svenskarna någon gång ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands. Även vi svenskar kan göra skillnad för hajen – köp inte hajfenssoppa!

     
  5. Bidra inte till att utnyttja och exploatera djur.
     Rid inte på elefanter eller andra djur. Ta inte selfies med djur varken i hav eller på land! Exempel är delfiner, tigrar, mantor och schimpanser i zoologiska trädgårdar, buddhist-kloster, restauranger eller liknande. Ofta finns det en illegal handel med djuren bakom och många är olagligt tagna från deras naturliga hem i djungeln, skogen eller havet. Djuren är inte sällan drogade. Dessutom hålls djuren ofta under mycket dåliga förhållanden.

     
  6. Res klimatsmart
    . Våra utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen och försurningen av våra hav. Flyget har en enorm klimatpåverkan och att ta tåget när det är möjligt är det mest miljövänliga alternativet.

     
  7. Varning för plastpåsar och annat skräp
    . Plastpåsar, plastförpackningar, sugrör och annat skräp som cigarettfimpar är livsfarliga för havets invånare. En havssköldpadda kan exempelvis lätt förväxla en plastpåse för dess naturliga föda, maneter, och kvävas när den försöker äta den.

     
  8. Skit inte i havet.
     Undvik att välja kryssningsfartyg som fortfarande dumpar avloppsvatten i havet.

     
  9. Var försiktig med koraller och djurliv om du dyker eller snorklar.
     Det är givetvis bra att vi kommer ner under ytan och får se det fantastiska livet där, men det är viktigt att tänka på att man inte stör djurlivet eller rör koraller.  Se gärna tips på 
    denna bild
    . Ta inget annat än bilder – och lämna inget annat än dina luftbubblor!

För turistguide och högupplösta bilder

https://www.wwf.se/show.php?id=1726322

För mer information, kontakta

Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF på 
070-105 30 57,
 
inger.naslund@wwf.se

WWF press: 08-546 575 00, 
press@wwf.se

Taggar:

miljö
, tåg
, Världsnaturfonden
, jul
, Tiger
, Sifo
, klimat
, Sverige
, resa
, semester
, plast
, wwf
, smycken
, Thailand
, flyg
, Elefant
, sol
, tips
, plastpåsar
, guide
, MSC
, ASC
, hav
, ål
, korallrev
, Fossila bränslen
, koraller
, illegal handel
, turistguide
, Haj
, selfies
, selfie
, plast i haven
, dyka
, haven
, elfenben
, fiskguiden
, Inger Näslund
, cigarettfimpar
, Blåfenad tonfisk
, vintersemester
, hajfenssoppa
, korall
, hotade djur
, snäckor
, smugglare
, snorkla
, svärdfisk
, havssköldpadda
, manet
, turisttips
, hållbar semester

Exit mobile version