Tanalys

Framtidens jurist 2022: medarbetarflykt bland jurister och advokater

Idag, den 8 september, släpper Norstedts Juridik branschrapporten Framtidens jurist 2022. Rapporten, den största av sitt slag, innehåller data från över 3 000 heltidsarbetande jurister i Sverige, Norge och Danmark och är framtagen i samarbete med Kantar Sifo.

Framtidens jurist 2022 sätter inte bara siffror på hur många av Skandinaviens jurister och advokater som övervägt att säga upp sig och varför, rapporten ger även insikter i hur långt juristerna är villiga att gå för att få den work-life balance de eftersträvar, vilka möjligheter de ser med ny teknik och legal tech och hur viktigt det är för arbetsgivare att ta ett krafttag på hållbarhetsfrågan för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Rapportens tre teman:

  1. Branschens krav på bättre work-life balance
  2. Möjligheterna med ny teknik och legal tech
  3. Vikten av att välja hållbarhet

Läs hela rapporten på www.nj.se/framtidensjurist

Medarbetarflykt bland jurister och advokater
Rapportens data talar sitt tydliga språk. 45% av Skandinaviens jurister har under de senaste sex månaderna övervägt att säga upp sig! Andelen ökar exponentiellt med stressnivå – av de som redan har varit sjuka på grund av stress har hela 74% övervägt att lämna sitt nuvarande arbete.

En önskan om en bättre balans mellan arbete och privatliv är den primära orsaken till att man överväger att säga upp sig. Juristerna i undersökningen är beredda att gå långt för att få önskad balans: 61% är villiga att tacka nej till en befordran, 48% är villiga att lämna sin nuvarande roll, 36% är villiga att acceptera en lägre position och 33% är villiga att acceptera en lönesänkning.

Teknik driver utvecklingen i branschen
60% av respondenterna anser att ny teknik är en av drivkrafterna bakom utvecklingen av juristbranschen. De viktigaste teknikområdena är: teknik för automatisering, teknik för effektivisering av arbetsflöden och teknik som helt eller delvis ersätter jurister vid enklare juridiska uppdrag.

Juristerna anser att de två främsta skälen till att investera i teknik är högre produktivitet (68%) och mindre rutinarbete (62%). Det är dock mycket få jurister som anser att ny teknik är en integrerad del av deras verksamhet och framför allt de inom offentlig sektor anser att de knappt kommit i gång (35%) jämfört med 28% på advokatbyråer och 15% på företag.

Hållbarhetsfrågor viktiga för att locka till sig framtidens jurister
Hållbarhet är viktigt för dagens jurister och kommer att bli än mer viktigt i framtiden, både för arbetsgivarens varumärke och förmåga att behålla och attrahera rätt medarbetare. 49% av respondenterna anser att det är viktigt att deras företag har en hålbarhetspolicy och hela 60% vill att deras framtida arbetsgivare ska ha det. 45% svarar att deras företag har en hållbarhetspolicy idag men endast 10% anser att den är integrerad i det dagliga arbetet.

Siffrorna bakom de viktigaste slutsatserna i Framtidens jurist 2022

Läs hela rapporten på www.nj.se/framtidensjurist

För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig

Telefon: +46 72 271 60 09  E-post: caroline.wiroth@nj.se

Alexandra Åquist, VD
Telefon: +46 70 278 05 04  E-post: alexandra.aquist@nj.se

Informationen lämnades för offentliggörande den 8 september 2022, kl.08.00 (CEST).

Norstedts Juridik är en marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska verktyg och tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företaget är utgivare av Sveriges Rikes Lag, lagkommentarer i det Gula respektive Blå Biblioteket, litteratur i den rödvita serien samt över 100 andra juridiska titlar årligen. Norstedts Juridiks digitala informationstjänst används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group. För mer information, besök www.nj.se.

Karnov Group är en ledande leverantör av affärskritisk information inom juridik, skatt och revision, samt miljö och hälsoskydd i Danmark och Sverige. Genom varumärken som Karnov, Karnov, Norstedts Juridik, Notisum, Legal Cross Border, Forlaget Andersen, Ante, Bella Intelligence, LEXNordics, DIBkunnskap och Echoline, ger Karnov Group kunskap och insikter som gör det möjligt för mer än 80 000 användare att ta bättre beslut snabbare – varje dag. Med kontor i Köpenhamn, Stockholm, Oslo, Paris och Malmö har Karnov Group idag cirka 290 anställda. Nettoomsättningen under 2021 uppgick till 878 MSEK. Karnov-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, segment Mid Cap under kortnamnet ”KAR”. För mer information, besök www.karnovgroup.com.                

Exit mobile version