Connect with us

Marknadsnyheter

Framtidens jurist 2022: medarbetarflykt bland jurister och advokater

Published

on

Idag, den 8 september, släpper Norstedts Juridik branschrapporten Framtidens jurist 2022. Rapporten, den största av sitt slag, innehåller data från över 3 000 heltidsarbetande jurister i Sverige, Norge och Danmark och är framtagen i samarbete med Kantar Sifo.

Framtidens jurist 2022 sätter inte bara siffror på hur många av Skandinaviens jurister och advokater som övervägt att säga upp sig och varför, rapporten ger även insikter i hur långt juristerna är villiga att gå för att få den work-life balance de eftersträvar, vilka möjligheter de ser med ny teknik och legal tech och hur viktigt det är för arbetsgivare att ta ett krafttag på hållbarhetsfrågan för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Rapportens tre teman:

  1. Branschens krav på bättre work-life balance
  2. Möjligheterna med ny teknik och legal tech
  3. Vikten av att välja hållbarhet

Läs hela rapporten på www.nj.se/framtidensjurist

Medarbetarflykt bland jurister och advokater
Rapportens data talar sitt tydliga språk. 45% av Skandinaviens jurister har under de senaste sex månaderna övervägt att säga upp sig! Andelen ökar exponentiellt med stressnivå – av de som redan har varit sjuka på grund av stress har hela 74% övervägt att lämna sitt nuvarande arbete.

En önskan om en bättre balans mellan arbete och privatliv är den primära orsaken till att man överväger att säga upp sig. Juristerna i undersökningen är beredda att gå långt för att få önskad balans: 61% är villiga att tacka nej till en befordran, 48% är villiga att lämna sin nuvarande roll, 36% är villiga att acceptera en lägre position och 33% är villiga att acceptera en lönesänkning.

  • Framtidens jurist 2022 bekräftar att vår bransch kräver flexibilitet och sätter siffror på hur långt jurister faktiskt är beredda att gå för att få den balans mellan arbete och privatliv de önskar. Högre lön och befordran smäller inte lika högt som tidigare. Vill man attrahera och hålla kvar nyckeltalanger i framtiden bör man som arbetsgivare fundera på hur man kan skapa arbetsramar som möjliggör en bättre balans, säger Alexandra Åquist, Vd, Norstedts Juridik.

Teknik driver utvecklingen i branschen
60% av respondenterna anser att ny teknik är en av drivkrafterna bakom utvecklingen av juristbranschen. De viktigaste teknikområdena är: teknik för automatisering, teknik för effektivisering av arbetsflöden och teknik som helt eller delvis ersätter jurister vid enklare juridiska uppdrag.

Juristerna anser att de två främsta skälen till att investera i teknik är högre produktivitet (68%) och mindre rutinarbete (62%). Det är dock mycket få jurister som anser att ny teknik är en integrerad del av deras verksamhet och framför allt de inom offentlig sektor anser att de knappt kommit i gång (35%) jämfört med 28% på advokatbyråer och 15% på företag.

  • Det är tydligt att det finns utmaningar när det gäller att implementera ny teknik. En viktig fråga är hur vi kan se till att tekniken upplevs som användarvänlig, något som tar bort rutinarbete och ökar effektivitet, snarare än adderar ytterligare ett lager som upplevs som mer administration, säger Alexandra Åquist, Vd, Norstedts Juridik.

Hållbarhetsfrågor viktiga för att locka till sig framtidens jurister
Hållbarhet är viktigt för dagens jurister och kommer att bli än mer viktigt i framtiden, både för arbetsgivarens varumärke och förmåga att behålla och attrahera rätt medarbetare. 49% av respondenterna anser att det är viktigt att deras företag har en hålbarhetspolicy och hela 60% vill att deras framtida arbetsgivare ska ha det. 45% svarar att deras företag har en hållbarhetspolicy idag men endast 10% anser att den är integrerad i det dagliga arbetet.

  • Hållbarhetsresan inom juristbranschen har bara börjat och vi måste alla göra en insats om hållbarhetsstrategier ska kunna blomstra. Hållbarhetsarbete skattas högt av Skandinaviens jurister men endast 26% anser att deras företag följer sin hållbarhetspolicy. Att tydligt kunna visa sin ställning i hållbarhetsfrågan och vad man aktivt gör kommer vara en utmaning men också en del av receptet för att kunna locka till sig morgondagens främsta jurister, säger Alexandra Åquist, Vd, Norstedts Juridik.

Siffrorna bakom de viktigaste slutsatserna i Framtidens jurist 2022

  • 45% av Skandinaviens jurister har övervägt att lämna sitt arbete under de senaste sex månaderna.
  • 59% av juristerna anser att det ökade kravet på balans mellan arbete och privatliv är en av de tre saker som kommer att driva utvecklingen i juristbranschen mest i framtiden.
  • Om juristerna inte upplever att de har en bra balans mellan arbete och privatliv är de beredda att gå långt för att få det. 61% är villiga att tacka nej till befordran, 48% är villiga att lämna sin nuvarande roll, 36% är villiga att acceptera en lägre position och 33% är villiga att acceptera en lönesänkning för att få bättre balans mellan arbete och privatliv.
  • 60% anser att tekniken är en av drivkrafterna bakom utvecklingen av branschen. De viktigaste teknikområdena är: teknik för automatisering, teknik för effektivisering av arbetsflöden och teknik som helt eller delvis ersätter jurister vid enklare juridiska uppdrag.
  • 68% betonar högre produktivitet och 62% betonar minskning av rutinarbete som de viktigaste skälen till att företag investerar i ny teknik.
  • 85% anser att ny teknik måste finnas med på ledningens dagordning.
  • Endast en liten andel av juristerna anser att ny teknik redan är integrerad. Framför allt jurister som arbetar i offentlig sektor anser att de knappt har påbörjat arbetet (35%).
  • 45% av juristerna anser att deras företag har en hållbarhetspolicy men mindre än 10% anser att de redan har integrerat företagets hållbarhetspolicy i sitt dagliga arbete.
  • 60% anser att det viktigaste skälet till att företag implementerar en hållbarhetsplan är att miljöhänsyn är viktigt – följt av 54% som anser att det är viktigt för att stärka företagets rykte.
  • 60% anser att det är viktigt att deras framtida arbetsgivare har en hållbarhetspolicy.

Läs hela rapporten på www.nj.se/framtidensjurist

För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig

Telefon: +46 72 271 60 09  E-post: caroline.wiroth@nj.se

Alexandra Åquist, VD
Telefon: +46 70 278 05 04  E-post: alexandra.aquist@nj.se

Informationen lämnades för offentliggörande den 8 september 2022, kl.08.00 (CEST).

Norstedts Juridik är en marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska verktyg och tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företaget är utgivare av Sveriges Rikes Lag, lagkommentarer i det Gula respektive Blå Biblioteket, litteratur i den rödvita serien samt över 100 andra juridiska titlar årligen. Norstedts Juridiks digitala informationstjänst används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group. För mer information, besök www.nj.se.

Karnov Group är en ledande leverantör av affärskritisk information inom juridik, skatt och revision, samt miljö och hälsoskydd i Danmark och Sverige. Genom varumärken som Karnov, Karnov, Norstedts Juridik, Notisum, Legal Cross Border, Forlaget Andersen, Ante, Bella Intelligence, LEXNordics, DIBkunnskap och Echoline, ger Karnov Group kunskap och insikter som gör det möjligt för mer än 80 000 användare att ta bättre beslut snabbare – varje dag. Med kontor i Köpenhamn, Stockholm, Oslo, Paris och Malmö har Karnov Group idag cirka 290 anställda. Nettoomsättningen under 2021 uppgick till 878 MSEK. Karnov-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, segment Mid Cap under kortnamnet ”KAR”. För mer information, besök www.karnovgroup.com.                

Continue Reading

Marknadsnyheter

Appspotr offentliggör utfall i riktad kvittningsemission

Published

on

By

Den 19 mars 2024 offentliggjorde Appspotr AB (”Appspotr” eller ”Bolaget”) att Bolagets styrelse skulle föreslå att årsstämman den 19 april 2024 beslutar om en kvittningsemission av aktier till fyra av Bolagets fordringshavare som har åtagit sig att kvitta sina fordringar om sammanlagt cirka 1,5 MSEK, vilket medför att Bolagets skuld minskar med motsvarande belopp (”Kvittningsemissionen”). Årsstämman den 19 april 2024 beslutade att godkänna Kvittningsemissionen och de fyra fordringshavarna har nu tecknat och tilldelats samtliga aktier i Kvittningsemissionen.

Årsstämman som hölls den 19 april 2024 beslutade i enlighet med styrelsens förslag, som offentliggjordes den 19 mars 2024, att genomföra Kvittningsemissionen till fyra av Bolagets fordringshavare – Kattson i Sverige AB (ägt och kontrollerat av styrelseordföranden Håkan Johansson), Growth Mgmt AB (ägt och kontrollerat av tidigare styrelseordföranden Peter Wendel), Spencer Ventures AB ägt och kontrollerat av styrelseledamoten Bobby Spencer) samt Lissåker Consulting AB (ägt och kontrollerat av Bolagets verkställande direktör Anders Lissåker) – genom vilken fordringshavarna kvittar sammanlagt 1 498 927,35 kronor mot 4 051 155 nya aktier. De fyra fordringshavarna har nu tecknat och tilldelats samtliga aktier i Kvittningsemissionen.

Genom Kvittningsemissionen ökar antalet aktier och röster i Bolaget med 4 051 155, till 16 091 352. Aktiekapitalet ökar med 283 580,85 SEK, till 1 126 394,64 SEK. Kvittningsemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 25 procent, baserat på antalet aktier och röster i Bolaget efter Kvittningsemissionen.

För ytterligare information, kontakta:

Anders Lissåker, verkställande direktör

Mobil: +46 70 693 17 93

E-post: info@appspotr.com

Mangold Fondkommission AB är Bolagets Certified Adviser.

Om Appspotr
Appspotr är ett IT-bolag som utvecklar, säljer och marknadsför mjukvarulösningar för utveckling av mobila appar med fokus på Low Code som innebär att användaren kan skapa mobila appar utan förkunskaper inom kodning. Via bolagets plattform Appspotr 3 erbjuds tjänster relaterade till formgivning, innehåll och publikation som innebär snabbare, effektivare produktion av appar till en väsentligt lägre kostnad. Kunderna återfinns bland annat inom IT-bolag, webbutvecklare och andra företag vilka utvecklar mobila applösningar till slutkund samt inom företag och organisationer med behov av apputveckling inom organisationen. Moderbolaget Appspotr AB har sitt säte i Göteborg. Dotterbolaget Appspotr South Asia Ltd har sitt säte i Colombo, Sri Lanka.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Evelina Edfors får SWEA-stipendium på 15 000 USD – blir gästforskare vid Princeton University

Published

on

By

Stipendiet går till att stötta Evelinas vistelse som gästdoktorand vid Princeton University i USA, läsåret 2024-2025. I Princeton kommer Evelina att samarbeta med professor Lara Buchak, som är en ledande forskare inom religiösa traditioner och oenighet.

 

Juryn skriver i sin motivering:

“Evelina Edfors avhandling utgörs av ett analytiskt och filosofiskt studium av religiös oenighet, med specifikt fokus på när oenighet råder mellan religiösa auktoriteter. Dessa auktoriteter är ofta tongivande både för troende människor, men också i dialog med andra religioner och med det omgivande samhället. Stor vikt kommer således att läggas på dessa auktoriteter i avhandlingen.

“Evelinas ambition är att kunna presentera sina forskningsresultat för en bred publik och på så vis bidra till en god och nyanserad debatt samt att kunna erbjuda guidning och dialog till det som i nuläget är en stökig och konfrontativ samhällsdebatt.”

“Vi är övertygade om att Evelinas forskning kommer att bidra till en sundare diskussion, och att bygga broar mellan människor av olika trosuppfattning.”

Evelina Edfors om att få stipendiet:

”Det känns som en enorm ära att få tilldelas detta stipendium”, säger Evelina Edfors.  

“Jag är mycket stolt över att få SWEAs förtroende i min forskning, och känner mig lättad över att genom SWEAs ekonomiska stöttning kunna genomföra min efterlängtade forskningsvistelse vid Princeton University.”

Lotta Rigby Fors, Ordförande SWEA International:

“SWEA delar varje år ut 15 000 USD till forskare inom det interkulturella området. Med stipendiet vill vi bidra till att stötta och lyfta forskning kring interkulturella relationer. Vi är mycket glada över att Evelina Edfors nu får en chans att slutföra sin avhandling om religiös oenighet vid Princeton University.”

Bakgrundsfakta

Evelina Edfors är doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, med utbildningsbakgrund inom både religionsvetenskap och filosofi. Evelina bedriver forskning om mångfald och oenighet. I sitt avhandlingsprojekt undersöker hon svårigheter som kan uppstå när olika religiösa uppfattningar och traditioner möts i en interkulturell miljö, samt hur interkulturell och interreligiös oenighet kan hanteras på ett rationellt och respektfullt sätt.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer

Stipendiet vänder sig till sökanden som har avslutat sina grundstudier om minst tre år vid universitet eller högskola i Sverige. Den som söker, skall ha etablerat en direkt kontakt för sina interkulturella studier med en institution eller universitet i utlandet.

Juryn för 2024 års stipendium har bestått av:

Paula Fernström Hasselgren, SWEA Göteborg

Eva Windrup, SWEA Stockholm

Charlotta Johansson, Svenska institutet

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Heliga Birgitta-forskare får SWEA-stipendium på 15 000 USD

Published

on

By

Phil Beier tilldelas SWEA Internationals stipendium 2024 för forskning i det svenska språket, litteraturen och/eller kulturen. För hans avhandling om den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling tilldelas han 15 000 USD. Phil Beier är doktorand vid Humboldt-Universität zu Berlin. 

 

Juryn skriver i sin motivering:

“I avhandlingen Sociolinguistic Perspectives and Registers in Birgitta’s Revelations: A study on Situational and Functional Variation in the Swedish Tradition of Liber Celestis IV studerar Beier den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling genom att jämföra olika textversioner av uppenbarelsebok nr IV. 

Phil Beier fokuserar på hur samhälleliga strömningar har givit upphov till språkliga förändringar och ger ett fördjupat och betydelsefullt sociolingvistiskt bidrag till den aktiva svenska Birgitta-forskningen.”

Phil Beier kommer att använda stipendiet för att främja Birgitta-forskningen:

“Jag blev glatt överraskad, hedrad och lättad, eftersom stipendiet innebär att jag nu kan fokusera  helhjärtat  på att slutföra min avhandling, säger Phil Beier.”

“Jag vill uppmärksamma forskningssamhället om att relevant forskning i svensk språkvetenskap bedrivs också vid institutioner utanför Sverige.” 

“Jag vill också fördjupa mina befintliga kontakter och knyta nya för att vidga mitt nätverk. Stipendiet skulle också ge mig möjligheten att äntligen få möta forskare som Roger Andersson, Lars Wollin och Jonas Carlquist vid Umeå universitet, och diskutera mitt projekt med dem. Stipendiet ger mig även möjlighet att främja kontakten mellan svenska institutioner och Nordeuropa-Institutet vid Humboldt-Universität zu Berlin.”  

SWEA Internationals ordförande Lotta Rigby Fors:

“Årets stipendiat bidrar med viktig kunskap om det svenska språkets utveckling. Det är med stolthet SWEA bidrar till att stötta forskare. Med stipendiet från SWEA kan Phil Beier slutföra sin avhandling och dela sin kunskap med kollegor runt om i Europa.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

SWEA Internationals stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och/eller kulturen ges till en väl meriterad doktorand. Stipendiet är avsett som forskningsanslag att användas som hjälp att komma vidare och slutföra avhandlingen.

Litteraturstipendiets Jurymedlemmar: Ann-Charlotte Harvey, dramaturg och professor emerita vid Theater of Art, San Diego Universitet, Ida Kolovrat Zelic, svensklektor, Svenska Institutet vid Nordeuropa-institut, Humboldt-Universität zu Berlin samt Christina Sjöblad, litteraturvetare och professor emerita vid Lunds universitet.

https://swea.org/

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.