Tanalys

Fredrik Schelin hyllar champagneänkorna på Mors dag

Har du undrat vad Veuve betyder som finns med i flertalet olika champagne-varumärken? Det betyder änka på franska. I Champagne finns otaliga vinhus där männen som har grundat företaget har dött och där kvinnorna har tagit över och överträffat männen med stora framgångar. Lilly Bollinger, Louise Pommery, Odette Pol-Roger och Barbe-Nicole Clicquot är några exempel. Fredrik Schelin har besökt vinhusen och fått höra många fascinerande berättelser om champagneänkorna som han delar här, som en hyllning inför Mors dag.

Illustrationer: Sara Cameron

Länk till fler illustrationer finns här.

Änkorna i Champagne, sörjande kvinnor och mödrar som mist sina män i ung ålder, står bakom många av champagnens stora framgångar och har starkt bidragit till dess utveckling. Många blev så framgångsrika att dussintals champagner lade till Veuvetill sina namn trots att ingen änka fanns i huset eftersom mystiken och marknadsvärdet ökade i och med detta. Här är några exempel på fantastiska champagneänkor med oerhörda framgångar.

Fler exempel och berättelser kan fås vid en intervju med Fredrik Schelin.

Änkan Clicquot – Berättelsen om champagneänkorna börjar med Barbe-Nicole Clicquot, född Ponsardin, ofta kallad La Grande Dame de Champagne. En kall oktoberdag 1805, efter en skörd, dog Francois Clicquot plötsligt, några år efter att han gift sig med Barbe-Nicole. Hon ärvde då den vingård i Champagne som grundats 33 år tidigare av hennes svärfar och som producerade 100 000 flaskor om året. Den 27-åriga änkan Madame Clicquot utnyttjade det kaos som skapats av Napoleonkrigen och spred sin försäljning på den europeiska marknaden. Så småningom blev det också export till Ryssland och sedan till Förenta staterna. Tack vare en anmärkningsvärt god känsla för affärer lyckades hon driva företaget, som fick namnet Veuve Clicquot Ponsardin (änkan Clicquot Ponsardin), till stark tillväxt. Vid hennes död 1866 sålde gården årligen 750 000 flaskor champagne och en stor andel av dessa gick på export till andra länder. Madame Clicquot har starkt bidragit till champagnens världsspridda framgång. Hon arbetade tills hon föll död ner vid 89 år ålder och efterlämnade ett formidabelt arv. Barbe-Nicole Cliquot-Ponsardin uppfann rosé champagne och det var hon som skapade den berömda gula etikett som än idag är denna champagnes främsta kännetecken. Enligt sägen stod hon också bakom den moderna champagneflaskan. Hon var även delvis ansvarig för uppfinningen av Veuve Clicquots revolutionerande teknik för ”reumage”, metoden att vrida flaskan för att bli av med jästen och fällningarna, en process som fortfarande används.

Änkan Pommery – Louise Pommerys man dog under oförklarliga omständigheter 1860. Man vet inte om Monsieur Pommery drack för mycket champagne, eller kanske inte tillräckligt, men när han dog lämnades verksamheten till den unga änkan. Huset kallades i årtionden för Veuve Pommery, innan ”Veuve” togs bort. Därefter ärades änkan med husets prestigechampagne Cuvée Louise – namngiven efter henne. Louise Pommery lanserade världens första brut champagne – den torra champagne vi känner idag – som svar på förfrågningar från drottning Victoria. Brut champagne revolutionerade branschen igen. Innan den hade man druckit champagne som var extremt söt, lika söt som dessertvin.

Änkan Bollinger – När Jacques Bollinger dog 1941 tog änkan Lily Bollinger över verksamheten. Lily ökade produktionen genom köp av fler vinodlingar, men är kanske mest känd för att hon reste världen runt och marknadsförde sitt varumärke. Hon är mycket omskriven och har efterlämnat flera citat där det kanske mest kända är: ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” Madame Lily Bollinger var också känd för att använda cykeln som transportmedel mellan vingårdarna i champagnedalen Aÿ. Hon drev Bollinger ända fram till 1971, då hennes brorsöner Claude d’Hautefeuille och Christian Bizot tog över.

Änkan Pol-Roger – Odette Pol-Roger var kanske mest känd för sin vänskap med Sir Winston Churchill, som prisade champagne över alla andra drycker och Pol Roger över alla andra champagner. Churchill var en lojal vän av företaget sedan 1908, men hans vänskap med familjen började inte förrän 1944, då han introducerades för Odette Pol-Roger vid den brittiska ambassadens arméparty i Paris. Premiärministern, som kände en romantisk beundran för Frankrike, blev fascinerad av Madame Pol-Rogers elegans och skönhet. Vid lunchen den dagen serverades Pol Roger 1928, en välkänd årgång som också blev Churchills favorit. Varje år på Churchills födelsedag skickade Odette Pol-Roger honom en låda vintage champagne – vanligtvis 1928 – tills den tog slut. Därefter reserverade hon det bästa vinet för honom.

När Churchill dog var Odette Pol-Roger en av dem som var med på den korta listan över personliga vänner som var inbjudna att delta i statsbegravningen i St Pauls Cathedral. Efteråt sökte Madame Pol- Roger efter en lämplig hyllning av honom, och bestämde sig att från och med då göra husets etiketter i svart. 1984 namngav företaget sin prestige cuvée efter Churchill och tillverkade den i den robusta mogna stil av champagne som han tyckte om, och som han så länge hade fått levererad av Odette Pol-Roger. Hon var en av de änkor som fanns i toppen på de få återstående familjeägda husen. Odette dog 89 år gammal.

För mer information, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i
allmänhet och champagne i synnerhet. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser.

Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

Taggar:

Exit mobile version