Connect with us

Marknadsnyheter

Fredrik Schelin hyllar champagneänkorna på Mors dag

Published

on

Har du undrat vad Veuve betyder som finns med i flertalet olika champagne-varumärken? Det betyder änka på franska. I Champagne finns otaliga vinhus där männen som har grundat företaget har dött och där kvinnorna har tagit över och överträffat männen med stora framgångar. Lilly Bollinger, Louise Pommery, Odette Pol-Roger och Barbe-Nicole Clicquot är några exempel. Fredrik Schelin har besökt vinhusen och fått höra många fascinerande berättelser om champagneänkorna som han delar här, som en hyllning inför Mors dag.

Illustrationer: Sara Cameron

Länk till fler illustrationer finns här.

Änkorna i Champagne, sörjande kvinnor och mödrar som mist sina män i ung ålder, står bakom många av champagnens stora framgångar och har starkt bidragit till dess utveckling. Många blev så framgångsrika att dussintals champagner lade till Veuvetill sina namn trots att ingen änka fanns i huset eftersom mystiken och marknadsvärdet ökade i och med detta. Här är några exempel på fantastiska champagneänkor med oerhörda framgångar.

Fler exempel och berättelser kan fås vid en intervju med Fredrik Schelin.

Änkan Clicquot – Berättelsen om champagneänkorna börjar med Barbe-Nicole Clicquot, född Ponsardin, ofta kallad La Grande Dame de Champagne. En kall oktoberdag 1805, efter en skörd, dog Francois Clicquot plötsligt, några år efter att han gift sig med Barbe-Nicole. Hon ärvde då den vingård i Champagne som grundats 33 år tidigare av hennes svärfar och som producerade 100 000 flaskor om året. Den 27-åriga änkan Madame Clicquot utnyttjade det kaos som skapats av Napoleonkrigen och spred sin försäljning på den europeiska marknaden. Så småningom blev det också export till Ryssland och sedan till Förenta staterna. Tack vare en anmärkningsvärt god känsla för affärer lyckades hon driva företaget, som fick namnet Veuve Clicquot Ponsardin (änkan Clicquot Ponsardin), till stark tillväxt. Vid hennes död 1866 sålde gården årligen 750 000 flaskor champagne och en stor andel av dessa gick på export till andra länder. Madame Clicquot har starkt bidragit till champagnens världsspridda framgång. Hon arbetade tills hon föll död ner vid 89 år ålder och efterlämnade ett formidabelt arv. Barbe-Nicole Cliquot-Ponsardin uppfann rosé champagne och det var hon som skapade den berömda gula etikett som än idag är denna champagnes främsta kännetecken. Enligt sägen stod hon också bakom den moderna champagneflaskan. Hon var även delvis ansvarig för uppfinningen av Veuve Clicquots revolutionerande teknik för ”reumage”, metoden att vrida flaskan för att bli av med jästen och fällningarna, en process som fortfarande används.

Änkan Pommery – Louise Pommerys man dog under oförklarliga omständigheter 1860. Man vet inte om Monsieur Pommery drack för mycket champagne, eller kanske inte tillräckligt, men när han dog lämnades verksamheten till den unga änkan. Huset kallades i årtionden för Veuve Pommery, innan ”Veuve” togs bort. Därefter ärades änkan med husets prestigechampagne Cuvée Louise – namngiven efter henne. Louise Pommery lanserade världens första brut champagne – den torra champagne vi känner idag – som svar på förfrågningar från drottning Victoria. Brut champagne revolutionerade branschen igen. Innan den hade man druckit champagne som var extremt söt, lika söt som dessertvin.

Änkan Bollinger – När Jacques Bollinger dog 1941 tog änkan Lily Bollinger över verksamheten. Lily ökade produktionen genom köp av fler vinodlingar, men är kanske mest känd för att hon reste världen runt och marknadsförde sitt varumärke. Hon är mycket omskriven och har efterlämnat flera citat där det kanske mest kända är: ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” Madame Lily Bollinger var också känd för att använda cykeln som transportmedel mellan vingårdarna i champagnedalen Aÿ. Hon drev Bollinger ända fram till 1971, då hennes brorsöner Claude d’Hautefeuille och Christian Bizot tog över.

Änkan Pol-Roger – Odette Pol-Roger var kanske mest känd för sin vänskap med Sir Winston Churchill, som prisade champagne över alla andra drycker och Pol Roger över alla andra champagner. Churchill var en lojal vän av företaget sedan 1908, men hans vänskap med familjen började inte förrän 1944, då han introducerades för Odette Pol-Roger vid den brittiska ambassadens arméparty i Paris. Premiärministern, som kände en romantisk beundran för Frankrike, blev fascinerad av Madame Pol-Rogers elegans och skönhet. Vid lunchen den dagen serverades Pol Roger 1928, en välkänd årgång som också blev Churchills favorit. Varje år på Churchills födelsedag skickade Odette Pol-Roger honom en låda vintage champagne – vanligtvis 1928 – tills den tog slut. Därefter reserverade hon det bästa vinet för honom.

När Churchill dog var Odette Pol-Roger en av dem som var med på den korta listan över personliga vänner som var inbjudna att delta i statsbegravningen i St Pauls Cathedral. Efteråt sökte Madame Pol- Roger efter en lämplig hyllning av honom, och bestämde sig att från och med då göra husets etiketter i svart. 1984 namngav företaget sin prestige cuvée efter Churchill och tillverkade den i den robusta mogna stil av champagne som han tyckte om, och som han så länge hade fått levererad av Odette Pol-Roger. Hon var en av de änkor som fanns i toppen på de få återstående familjeägda husen. Odette dog 89 år gammal.

För mer information, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i
allmänhet och champagne i synnerhet. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser.

Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.