När Falksalt nu lanserar Naturens Godaste Mineralsalt är det den första av en rad produkter som ingår i Falksalts initiativ för en bättre folkhälsa. Det naturliga havssaltet innehåller nämligen hela 35 % mindre natrium men smakar som vanligt salt – bra för alla som behöver tänka på sin hälsa.
–Som stor saltleverantör älskar vi såklart salt! Men vi vet också att för mycket salt – eller natrium egentligen – inte är bra för hälsan, och den höga konsumtionen av natrium är en viktig folkhälsofråga. Nu lanserar vi Naturens Godaste Mineralsalt, en del av vårt nya initiativ ”Länge leve Folksältan!”. Detta är ett bredare grepp som syftar till att sprida kunskap om salt och hälsa och hur man kan dra ned på intaget av natrium utan att behöva kompromissa med den viktiga sältan och smaken, säger Marit Börjesson, VD för Salinity AB där varumärket Falksalt ingår.
I genomsnitt får vi svenskar i oss ungefär dubbelt så mycket salt (i bemärkelsen natriumklorid) som rekommenderas. Idag uppskattas var fjärde vuxen och närmare hälften av alla över 65 år i Sverige ha högt blodtryck. Över 40 000 drabbas årligen av hjärtinfarkt eller stroke, och var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke kan kopplas till högt intag av natrium via salt. Världshälsoorganisationen WHO bedömer att en sänkning av saltintaget är en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som kan göras för bättre folkhälsa globalt.
–Vi håller också på att ta fram en ”saltskola” för alla som arbetar inom de offentliga köken, t ex matsalar på äldreboenden. Saltskolan är en av flera aktiviteter inom ”Folksältan” med målet att sprida kunskap om att salta smart, fortsätter Marit Börjesson.
Känslighet ökar med åldern
En som är väl insatt i problematiken med för högt saltintag är Fredrik Nyström på Linköpings universitet. Han är professor i internmedicin och endokrinologi och ända sedan han doktorerade 1997 i ämnet högt blodtryck har han ägnat sin forskning och undervisning kring riskfaktorer för en ökande mängd hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes.
–Det är oerhört viktigt att hålla nere saltintaget, för både hjärtat och njurarnas funktion. När du är ung kanske det inte är så tydliga tryckhöjande effekter om du äter mycket salt eftersom du fortfarande har bra njurfunktion. Men känsligheten ökar med åldern. Har du nedsatt njurfunktion kan det vara närmast omöjligt att ha ett bra blodtryck om du äter mycket salt. Det är bra att ett minskat saltintag för en förbättrad folkhälsa nu har kommit på agendan, säger han.
Han försöker själv salta så lite som möjligt och tycker att den sälta som redan finns i olika matvaror räcker men menar att ett mineralsalt med 35 % mindre natrium är ett mycket gott alternativ för de som vill fortsätta salta.
–Det är nästan en halvering av natrium vilket är mycket bra. Dessutom är jag positivt överraskad av den listiga kombinationen av naturliga mineraler som finns i saltet. Både kalium och magnesium är livsnödvändiga och behövs för olika kroppsfunktioner, säger han.
Fakta:
Naturens Godaste Mineralsalt från Falksalt är ett naturligt havssalt som innehåller hela 35% mindre natrium än vanligt salt. Det innehåller 15% kalium liksom kalcium och magnesium och är berikat med jod.
Att byta till Naturens Godaste Mineralsalt är enkelt. Eftersom det har samma sälta och goda smak som vanligt salt används samma mängd för samma resultat, men med fördelen att natriumhalten blir 35% lägre. Mineralsaltet passar utmärkt som bordssalt samt till såväl matlagning som bakning.
Natrium är ett livsnödvändigt ämne som behövs för flertalet av kroppens funktioner. Men ett alltför stort intag gör det svårare att bibehålla normalt blodtryck. Att byta ut vanligt salt mot Naturens Godaste Mineralsalt gör därmed stor skillnad för natriumintaget, utan att det märks på smaken. Dessutom är innehållet av kalium positivt, eftersom kalium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck samt normal nerv- och muskelfunktion.
Naturens Godaste Mineralsalt finns i butik från och med vecka 36.
Läs mer: www.falksalt.se/naturens-godaste
Bildtext: Naturens Godaste Mineralsalt. Produktbild med matvaror.
Kontakt
Anna Ung Borenstein
Retail Product Manager på Salinity AB
anna.ung-borenstein@salinity.com
Tel (+46)70 830 31 74
Om Falksalt
Falksalt är Sveriges ledande varumärke inom livsmedelssalt, vars produkter idag återfinns i hem, butiker och restauranger runt om i världen. Med en historia som sträcker sig över flera generationer, introducerade Falksalt Sveriges första jodberikade bordssalt år 1928. Falksalt är en del av Salinity Group, med huvudkontor i Göteborg.
För mer information besök www.falksalt.se