Tanalys

Rökt vildandskorv och vildsvinssida – nyheter på Tyrols julbord

Mellan den 25 november och 24 december dukar Tyrols julbord upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna för 38:e året i rad. Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar fram nya spännande maträtter och smakupplevelser. I år bjuds det bland annat på renstekssill, rökt vildandskorv, honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida och mandelkaka med blåbär. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och 75 % av platserna är redan uppbokade.

På Tyrols julbord återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter. I år kan vi bland annat bjuda på renstekssill med pepparrot och kantareller, norrländsk skogssill, gin och enbärssill, rökt vildandskorv, kalixhjortkorv, päron- och ädelostpaj, honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida, kålpudding på älg, mandelkaka med blåbär, mjuk pepparkaka med karamelliserad banan, pannacotta med salt kolasås och rostade jordnötter, bananglass med brynt socker och mintchokladglass. Utöver det vanliga julbordet serverar vi även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat inlagd shiitake med kanel och lingon, Johnssons frestelse, vegoribs med rökig glaze och veganbrownie. Vill man avnjuta julmaten i hemmets lugna vrå kan vi också erbjuda en välkomponerad jullåda för hemleverans, full att delikatesser. Läs mer på www.gronalund.com

Tyrols julbord har premiär den 25 november och serveras fram till självaste julafton. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och 75 % av platserna är redan uppbokade.

 

DE SJU TURERNA PÅ TYROLS JULBORD
(med reservation för ändringar)

För 38 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att ta fram de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Resultatet blir ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser.

Första turen: SOS (Smör, ost, sill)

Renstekssill med pepparrot och kantareller – Nyhet
Norrländsk skogssill – Nyhet
Gin och enbärssill – Nyhet
Tyrols kryddknäcke – Nyhet

Matjessill
Husets inlagda sill med lingon
Senapsill
Gubbens nubbesill med smak av anis, fänkål och aquavit
Havtornssill
Kräftsill med sikrom
Västerbottensill
Tranbärs-, hjortron- och cognacsill
Inlagd stekt strömming
Kräftströmming
Sillsallad
Skagenägg
Rensteksägg
Sikromsägg
Knäckebröd
Kavring
Vörtbröd
Hårt tunnbröd
Rieskabröd
Västerbottensost
Smör
Gräslök
Gräddfil
Rödlök

Kokt potatis

Andra turen: Lax med tillbehör                                     

Citrus- och timutpeppargravad lax – Nyhet
Laxsallad med betor och senapsdressing
Laxterrin med saffran och cognac

Skaldjursterrin med vanilj
Terrin på rökt röding och sik
Marinerade räkor och kräftstjärtar
Saffransinkokt lax
Hjortronbakad lax
Souvasbakad lax
Krydd- och dillgravad hälleflundra
Pernod- och rosépeppargravad lax
Dill- och iskällargravad lax
Varmrökt laxfilé
Böckling med senapsvinägrett och kaprisbär
Skagenröra
Dillmajonnäs med saffran
Senapssås
Hjortroncrème
Gompasås
Tomatsallad

Tredje turen: Kallskuret med tillbehör

Rökt vildandskorv – Nyhet
Kalixhjortkorv – Nyhet
Farfars starka senap – Nyhet

Potatis- och gulbetssallad med västerbottenost
Whiskeysenap

Vildsvinskorv  
Viltpaté med trattkantareller
Örtgravad hjortytterfilé
Tjäderpaté med trattkantareller
Kallrökt renkorv

Renpastrami
Julskinka
Kåtarökt björnskinka
Svartrökt skinka
Vildmarksrökt renstek
Rökt renhjärta
Rökt lammstek

Pepparotscrème fraiche
Björnkorv
Älgsalami
Slaktarring
Sidfläsk med kummin
Tjälknöl
Rökt bäverstek
Älgrostbiff
Whiskygravad älgbiff
Apelsin- och cognacsgravat reninnanlår
Rippaté
Julpastej
Vildsvinspaté med murklor och pistagemandel
Rödlöksmarmelad med rosmarin
Havtornsgelé
Hjortronchutney

Lingon- och fikonmarmelad
Lingoncumberlandsås
Rödbetor
Syltade kantareller
Cornichons
Saltgurka
Inlagd gurka
Plommonchutney
Hjortonchutney
Babyspenat, ädelost, mandlar och pumpa
Pickles
Rödbetssallad
Nobissallad med surdegskrutonger
Grov julsenap
Dijonsenap
Mor Gretas senap
Skogshuggarens senap

Fjärde turen: Varmrätter

Päron- och ädelostpaj – Nyhet
Honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida – Nyhet
Lättstuvad grönkål – Nyhet

Kålpudding på älg – Nyhet
Rostade rotfrukter med dilldressing

Ugnsbakad regnbågsfilé med västerbottenost
Hjortjulkorv med trattkantareller

Grillad ren
Souvas
Björnköttbullar
Guldvaskarpanna
Viltprinskorv
Kalkon i apelsinsås

Älgjärpar med trattkantarellsås
Renblodpudding
Guldgrävarens hjortstek
Potatispuré
Smörstekt abborre

Kåtarökt röding
Hemgjorda köttbullar
Smörstekt svamp
Rökta revbensspjäll
Prinskorv
Janssons frestelse
Bondomelett
Kantarellsås
Kanel- och rödvinssky
Lingongelé
Kråkbärsgelé
Rönnbärsgelé med cognac
Morotsmarmelad med ingefära
Aprikos- och äppelchutney
Äppelmos
Rårörda lingon

Beställs från köket:
Lutfisk med bechamel, ärtor, senap och kryddpeppar
Risgrynsgröt med kanel, socker, mjölk
Dopp i grytan

Femte turen: Ostbricka

Plommonmarmelad med ingefära – Nyhet
Rödlöksmarmelad med svart kardemumma – Nyhet

Brie (Lina från Hansjö mejeri) – Nyhet
Flertalet varierade ostar från svenska mejerier
Hillsand blå (blåmögelost)
Cheddar
Västerbottenost
Digestivekex
Saltiner
Salinas
Finncrisp
Pepparkakor

Sjätte turen: Choklad, godis, desserter

Mandelkaka med blåbär – Nyhet                             
Mjuk pepparkaka med karamelliserad banan – Nyhet
Pannacotta med salt kolasås och rostade jordnötter – Nyhet

Hemmagjord ostkaka
Saffranspannkaka
Äppelkaka
Kalvdans
Grädde
Vaniljsås
Rårörda bär
Varma hallon
Frukt
Chokladmousse
Vit chokladmousse
Morotskaka
Saffranscheesecake
Julstubbe
Olika moussetårtor
Julknäck
Chokladknäck
Brända mandlar
Ischoklad
Nöttoppar
Chokladbollar
Tryfflar

Sjunde turen: Glass och sorbet

Bananglass med brynt socker – Nyhet
Mintchokladglass – Nyhet
Clementinsorbet – Nyhet

Vaniljglass
Åkerbärsglass
Hjortronglass
Havtornssorbet
Strössel
Varma bär
Varma hjortron

Vegetariskt julbord (menyn kan variera från dag till dag beroende på råvarutillgång)

Bakad blomkål med citrus och iFraiche – Nyhet
Inlagd shiitake med lingon och kanel
Senapsinlagd shiitake
Inlagd zucchini med tångcaviar
Griljerad rotselleri
Rödbetssallad
Rostade betor med valnötter
Rödkålssallad med tranbär och sultanrussin
Trattkantarellsås
Grönsallad
Tomatsallad
Gräslök
Ifraiche
Potatis
Örtmarinerad tofu
Vegosalami
Prinskorv
Johnssons frestelse
Vegobullar
Vegoribs med rökig glaze
Senap
Rödkålschutney
Veganbrownie
Tryfflar
Tunnbröd
Margarin

Annika Troselius
Informationschef
Gröna Lunds Tivoli
0708-58 00 50
annika.troselius@gronalund.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:https://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2019 hade tivolit ca 1600 anställda under säsongen och över 1,6 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Exit mobile version