Tanalys

Så drabbades Stenungsund av skredet

Ett år har passerat sedan en bit av E6:an utanför Stenungsund gled i väg i ett stort skred när slänten ovanför rasade. Industriområden, vägar, natur och privat egendom drabbades av omfattande skador. E6 öppnades redan 5 juli. Andra effekter tar längre tid att reparera. Kommunen har sökt statligt stöd för kostnaderna efter skredet. Det lokala näringslivet lider fortfarande av sviterna. 

Den första tiden släpptes inga berörda företag in i rasområdet, utom dem som skötte insatsen professionellt. Frågorna var många.

– Vi hade ett möte med de största arbetsgivarna och bjöd särskilt in de företag som drabbades av skredet och fick tillträdesförbud. Vi ville informera dem om processen så snabbt vi kunde veckan efter skredet. Därefter skickade vi regelbundet uppdateringar till dem. Även om de ibland tyckte att informationen kom för sällan, gjorde vi vårt bästa för att hålla dem informerade. Även när vi inte hade några nyheter att dela, säger Jessica Waller, näringslivschef i Stenungsund. 

Efter en tid kunde företagarna företagen ansöka om tillstånd för att, under  under en timme åt gången, hämta saker från sina lokaler.  

– Vi skapade en rättssäker process för detta från grunden på bara några dagar. Vi försökte hantera deras ansökningar så snabbt som möjligt och strävade efter att fatta beslut samma dag. Vid flera tillfällen var jag själv på plats för att släppa in företagen så att de kunde hämta det de behövde. 

Många företagare Under denna period hade jag många samtal med företagare som mådde väldigt dåligt, eftersom de inte kunde driva sina verksamheter som vanligt.  

– Dessa samtal påverkade mig också som medmänniska. Det var enormt frustrerande att inte kunna ge svar på när tillträdesförbudet skulle upphöra, och verksamheterna kunde återgå till det normala. 

Återställningen gick snabbare än beräknat. Jessica Waller har inte kartlagt vilka entreprenörer som har handlats upp av de underleverantörer som har anlitats av kommunen och Trafikverket men säger att återställningen har gett lokala jobb på olika sätt.

Skälet till den snabba öppningen av E6:an är att återställningen leddes med högt tempo som ledstjärna. E6:an mellan Oslo och Göteborg är tungt trafikerad, ett centralt stråk för privattrafik, kollektivtrafik och näringslivets godstransporter. Varje dag passerar runt 20 000 fordon på motorvägen förbi Stenungsund. 

– Trafikverket forcerade tidplanen genom att köra med parallella processer genom hela återställandet. Det vill säga att de planerad, projekterade och byggde samtidigt. Detta är något som vi också har applicerat vid återuppbyggnaden av Ucklumsvägen och Norumsån, säger Fredric Arpfjord, samhällsbyggnadschef i Stenungsund. 

De totala kostnaderna för hantering av skredet uppgick fram till och med sista juli till 12,8 miljoner kronor. För Trafikverket blev kostnaderna lägre än dem som staten avsatte som en specialinsats. Men kommunen står med en merkostnad som än så länge ser ut att drabba skattebetalarna. 

– Vi har drabbats hårt. Återuppbyggnaden av den infrastruktur som kommunen ansvarar för samt utgifter i samband med skredet beräknas kosta kommunen 270 miljoner kronor. En investering av den storleken skulle få stora konsekvenser för kommunens driftsekonomi under en lång period framöver, säger Fredric Arpfjord. 

Det kommer enligt honom att leda till neddragningar i kärnverksamheter och till att andra nödvändiga investeringar inte kommer att kunna genomföras. Därför har kommunen vänt sig till regeringen och ansökt om ekonomiskt stöd för att finansiera återställandet av kommunal infrastruktur, exempelvis genom att kommunen får ta del av de outnyttjade medel Trafikverket har för återställande av motorvägen. 

Är allt som vanligt nu då, i övrigt?  

– När det gäller E6, så är den öppen som innan skredet. Men eftersom Ucklumsvägen fortfarande är under återställande, är det många som tvingas till långa omväger om man ska från den östra till västra sidan av kommunen eller tvärt om.  

Samtidigt pågår processer där lokala företagare är brottsmisstänkta, vilket bland annat kan resultera i stora skadestånd. 

– Vi låter rättvisan ha sin gång och kommenterar inte pågående brottsprocesser, säger Jessica Waller. 

Läs även: 
https://www.stenungsund.se/nyheter/nyheter/2024-08-30-stenungsunds-kommun-soker-statligt-stod-for-kostnader-efter-skredet 

Om du frågor till Stenungsunds kommun näringslivskontor, kontakta: 
Jessica Waller, Näringslivschef, Mobil: 070-087 46 40, E-post: jessica.waller@stenungsund.se

 

Exit mobile version