7 av 10 vill ge bort begagnat i julklapp – färsk undersökning visar trendbrott

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

Varje år är det lika svårt att veta vad man ska köpa för julklappar till nära och kära. Allt fler blir dessutom mer miljömedvetna och får en negativ känsla om de bidrar till överkonsumtion kring jul. Därför kan fler nu tänka sig att köpa begagnade julklappar, visar en undersökning genomförd på uppdrag av Sefina Pantbank.

Det närmar sig julafton vilket är en av årets stora konsumtionstider och varje år köper svenskarna högvis med julklappar. I år spås julhandeln öka med tre procent och omsätta hela 86,7 miljarder kronor enligt analysföretaget HUI*. Samtidigt är forskare eniga om att vi behöver ändra våra konsumtionsvanor för att minimera klimatpåverkan. Sefinas undersökning visar att svenskarna är villiga att göra en förändring av sitt köpbeteende då sju av tio kan tänka sig att ge bort begagnade julklappar. Var tredje har dessutom redan gjort det.

– Många har tröttnat på en överdriven julhandel och tänker till en gång extra innan de handlar nyproducerade julklappar. Det är upp till var och en att ändra på sina konsumtionsvanor och därför väljer nu flera att vända sig till andrahandsmarknaden för att köpa klappar. Något som jag tror även är uppskattat av mottagaren. Det känns genuint att få ett vintageföremål som är helt unikt i sitt slag och som även har chans att öka i värde under tiden man äger den, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank.

Ökad trend med vintage och investeringar i guld
Trenden beror även på att många valde att investera i guld under 2020 och 2021, eftersom det anses vara en säker investering under oroliga tider så som pandemin. Guldpriset har sedan dess varierat men ligger fortsatt högt vilket gör att många väljer att fortsätta köpa guld, smycken och klockor.

– Att köpa guld är en bra säkerhet eftersom man då kan gå till oss och pantsätta föremålet och få ut pengarna direkt. Vi värderar föremålet och tar det som säkerhet och därefter kan du välja om du vill betala tillbaka eller låta ditt föremål gå till auktion. På så sätt har du vetskapen om att du aldrig blir skuldsatt, avslutar Jimmy.  

Sefinas bästa julklappstips, som har möjlighet att öka i värde:

  • Guldsmycken: Halsband, örhängen, armband
  • Klockor från olika varumärken
  • Märkesväskor
  • Konst

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jimmy Jonasson, försäljningschef, Sefina Pantbank
E-post: [email protected]
Mobil: 070-265 61 11

Mathias Stjernlöf, Marketing Manager, Sefina Pantbank
E-post: [email protected]
Mob: 076-136 03 35

*HUI:s julrapport. 

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via PFM Research under våren 2021. Ett representativt urval av män och kvinnor, 18 år och äldre i Sverige, avseende ålder, kön, ingår bland respondenterna, totalt 1002 personer. Respondenterna har svarat på undersökningen genom en internetpanel. Resultatet är riksrepresentativt.

Om Sefina Pantbank
Sefina Pantbank grundades 1884 och är Nordens största pantbank. Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Affärsidén bygger på att låna ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Sefina Pantbank har över 100 medarbetare på tjugo kontor runtom i Sverige med huvudkontor i Stockholm. För mer information, besök www.sefina.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *