ABB framtidssäkrar hållbar drift för havsforskningsfartyg i Monterey Bay

| 8 juni, 2021 | 0 kommentarer

ABB ska utrusta MBARI:s nya forskningsfartyg med toppmoderna lösningar för hållbar, men ändå maximal, prestanda för decennier framöver.

MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute) ligger i Moss Landing i Kalifornien och forskar inom marinvetenskap och teknik för att förstå hur havet förändras. Tidigare i år tillkännagav MBARI att man ämnar bygga ett nytt toppmodernt forskningsfartyg som uppkallas efter grundaren David Packard.

Vid leveransen 2023 kommer det 50 meter långa fartyget med 18 forskare och en besättning på 12 personer ombord att stötta MBARI:s studier av bland annat djupen i Monterey Bay. Fartyget kommer att möjliggöra ytterligare utforskning av Monterey Canyon – en av de djupaste undervattenskanjonerna utanför USA:s västkust. Kanjonen löper mer än 47 mil utanför kusten och är över 4 000 meter djup.

Monterey Bays undervattenskanjon ger MBARI ett fönster till världshavet. I över 30 år har MBARI:s forskning avslöjat den enastående mångfalden av liv djupt under ytan och institutets tekniska innovationer har gett värdefulla insikter i havets geologiska, ekologiska och biogeokemiska processer.

”Forskningsfartyget David Packard kommer att utvidga MBARI:s räckvidd och utöka våra forskningsmöjligheter i en tid då MBARI:s arbete med att utforska och försöka förstå havet är viktigare än någonsin”, säger Michael Kelly, MBARI:s chef för Marine Operations. ”Vi är glada att köra ett pilotprojekt med ABB:s elintegreringsteknik för att stötta driften på vårt nya forskningsfartyg.”

Fartygets design har utformats av den Seattle-baserade specialisten Glosten, och konstruktionen ska ske på det spanska varvet Freire Shipyard, kända för sin erfarenhet inom komplexa varvsprojekt för forskningsfartyg, yachter och offshorefartyg.

Forskningsfartyget David Packard utrustas med en mängd av ABB:s ellösningar, digitala och uppkopplade lösningar och blir världens första forskningsfartyg som är försett med ABB:s prisbelönta elsystemsplattform Onboard DC Grid™. Det distribuerade styrsystemet ABB Ability™ System 800xA kommer att integrera ABB:s digitala funktioner, energisystem, framdrivningssystem, lågspänningsnät och fartygsledningssystem i en enda singelvyplattform som gör det möjligt för både besättning och team på land att få en heltäckande överblick över all den information som behövs för att kunna driva fartyget på säkraste och effektivaste sätt. Det övergripande drivsystemet styrs av ABB:s Power and Energy Management System (PEMS™), som också kommer att öka feltoleransen och ge en hög nivå av tillförlitlighet.

Forskningsfartyget David Packard kommer att vara anslutet till infrastrukturen ABB Ability™ Collaborative Operations Center som övervakar prestanda för ABB-tekniken ombord och på distans kopplar upp operatörerna till ABB-experter – oavsett vart framtida uppdrag för forskningsfartyget.

Onboard DC Grid™ lämpar sig särskilt väl för forskningsfartyg då den tysta driften ombord säkerställer minimal interferens med forskningsinstrumenten och dessutom möjliggör lägre nivåer av undervattensbuller som genereras under fartygsskrovet. Systemet kommer att ge fartyget ökad feltolerans och med färre komponenter än med en konventionell AC-lösning möjliggörs vikt- och utrymmesbesparingar på upp till 30 procent, såväl som en flexibel placering av den elektriska utrustningen ombord.

”Vi är stolta över att stötta detta banbrytande fartyg med våra lösningar som kommer att ge överlägsen prestanda tack vare elintegreringens alla möjligheter”, säger Rune Braastad, chef för Marine Systems på ABB Marine & Ports. ”Som totalintegratör har ABB tillgång till effektiviseringar som inte är tillgängliga med separat inköpta lösningar och vi ser fram emot att stötta Freire Shipyard under byggprojektet och redaren under fartygets hela livstid.”

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 8 juni 2021, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *