ABB-robotar i unik operaföreställning

| 30 augusti, 2021 | 0 kommentarer
  • Anders Walls Stiftelse fyller 40 år
  • Det firades med en unik jubileumsföreställning på Kungliga Operan
  • Bland sångare och musiker i världsklass medverkade även ABB:s kollaborativa robot YuMi® på scenen

Sedan den bildades 1981 har Anders Walls Stiftelse delat ut 70 miljoner kronor i stipendier och bidrag till unga talanger inom naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik. Den 28 augusti firade stiftelsen sina första 40 år på Kungliga Operan i Stockholm med en stjärnsprakande hyllning till konst, vetenskap och innovation.

”Galakvällen är en hyllning till livet och den mänskliga förmågan och vad kunde väl passa bättre när samhället öppnar upp igen efter en svår tid? Vi behöver alla känna glädje, gemenskap och framtidstro”, säger stiftelsens ordförande Anders Wall.

Avancerad forskning, spetskompetens och nya företag med innovativa tjänster och produkter. Stiftelsen och dess stipendiater bidrar på flera sätt till samhällets utveckling.

”För ABB är det hedrande att få vara med och fira en stiftelse som är värdefull för svensk industri och som betyder så mycket för unga talanger som ska driva den tekniska utvecklingen framåt”, säger Dennis Helfridsson, landschef för ABB Sverige och affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige.

”Precis som Anders Walls Stiftelse så lyfter vi på ABB gärna fram vikten av kreativitet, innovation och gränsöverskridande samarbeten. Galakvällen blev en storslagen kulturell upplevelse, samtidigt som jag hoppas att den väckte tankar och idéer kring vilka stora möjligheter som en liten samarbetsrobot kan skapa.”

ABB:s kollaborativa robot YuMi används vanligtvis vid montering, plockning och finmotoriska arbeten som kräver hög precision. Nu medverkade den tillsammans med sopranen Sofie Asplund i en operascen med musik ur Hoffmans äventyr av Jacques Offenbach. Scenen är programmerad av Fredrik Löfgren, som i likhet med galaföreställningens sångare och instrumentalister är en tidigare stipendiat; 2017 mottog han Anders Walls stipendium för unga forskare. Tre robotar medverkar totalt på scenen och publiken fick se mycket rörelser i takt till musiken, såväl som en YuMi som vattnade blommor, klippte av en blomma och gav den till operasångerskan.

”Att få stipendiet betydde jättemycket för mig. Det var väldigt hedrande och ett erkännande att det jag håller på med är rätt väg att gå. Anders Wall-stipendiet, liksom andra utmärkelser jag fått från bland andra ABB, är viktiga. Det finns många priser för idrottare, men Sverige behöver även lyfta fram vetenskapsmän och forskare”, säger Fredrik Löfgren, vd på Dyno Robotics.

För den som vill uppleva ett gränslöst möte mellan kultur och teknik – och få se robotar vattna blommor på Kungliga Operans scen – finns goda möjligheter. Jubileumsföreställningen den 28 augusti filmades och kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer över hela landet med premiär den 2 oktober.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder.

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *