Absolicon välkomnar besök från kanadensiska produktionsline-partnern Phoenix Solar Thermal

| 12 juli, 2022 | 0 kommentarer

I slutet av maj tog Absolicons huvudkontor i Härnösand emot besökare från det kanadensiska företaget Phoenix Solar Thermal Inc., (”Phoenix”). Phoenix är ett dotterbolag tillhörande CEM Group, ett familjeägt ingenjörsföretag inriktat på tekniska konsulttjänster, utveckling av projekt och design av energilösningar i Nordamerika. I november 2021 skrev Phoenix på ett ramavtal om att förvärva Nordamerikas första robotiserade produktionslina för att tillverka Absolicons koncentrerade solfångare. Det beräknade försäljningsvärdet på avtalet estimeras vara runt 40-50 miljoner SEK. Det finns även en månatlig licensavgift på cirka 300 SEK per såld solfångare samt försäljning av komponenter.

Delegationen bestod av högt uppsatta representanter tillhörande företag inom Phoenix-gruppen. Resan till Sverige från Kanada är en del av det pågående samarbetet mellan bägge företag. I mars 2022 betalade Phoenix även 1 miljon SEK till Absolicon som ett steg i ramavtalet. Detta möjliggör för Absolicon att beställa utrustning och elektronik för att leverera en produktionslina till Kanada.

En av de viktigare punkterna på agendan var att besöka Absolicons robotiserade produktionslina som tillverkar koncentrerade solfångare. Där fick delegationen från Phoenix möjlighet att erfara hur produktionslinan fungerar och vilken infrastruktur som krävs för installation och daglig verksamhet. Det blev även ett besök till Högslätten Solar Thermal Park för att besöka Sveriges största koncentrerade solvärmefält. På Högslätten följer solfångarna solens gång för att sedan producera värme åt det lokala fjärrvärmenätet. Eftersom Kanada upplever liknande vintrar till Sverige är det nyttigt att se hur aktiva koncentrerade solfångare fungerar i ett kallare klimat.

Besöket var gynnsamt för båda företag då det skedde ett utbyte av information och idéer. Phoenix delade med sig av deras insikter om hur marknaden för solfångare i Kanada fungerar. Som en del av samarbetet kommer Absolicon även att hjälpa Phoenix med material för marknadsföring i Kanada.

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB

E-post: [email protected]
tel:
0611-55 70 00

Pressbilder: [email protected]

Absolicon är ett börsnoterat svenskt solenergiföretag, specialiserat på koncentrerad solvärme. Solfångaren T160 arbetar upp till 160°C och har den högsta optiska verkningsgraden som någonsin uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt litet paraboliskt tråg. Efter att ha uppnått banbrytande prestanda har Absolicon byggt två robotiserade produktionslinor, en i Sverige och en i Kina som kan producera en 5,5 m2 solfångare var sjätte minut. Företaget kombinerar solenergiforskning med försäljning av solfångarfält till industrier som behöver hetta och ånga samt kompletta robotiserade produktionslinor för T160.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.