Addnode Group förvärvar Storbritanniens ledande leverantör av BIM, designprogramvaror och tjänster

| 16 januari, 2020 | 0 kommentarer

16 januari 2020 – Addnode Group, med dotterbolaget Symetri, Europas ledande leverantör av programvara och tjänster för design- och ingenjörsaktiviteter, meddelade idag att de har förvärvat Excitech Ltd (”Excitech”) med en nettoomsättning på cirka 50 miljoner GBP (senaste tolv månaderna).

Avtalstecknande och tillträde ägde rum idag den 16 januari 2020 och Excitech kommer att konsolideras som en del av Addnode Groups Design Management Division.

Den avtalade köpeskillingen för 100% av aktierna uppgår till cirka 22 miljoner pund. Detta belopp består av 17 miljoner GBP som en fast kontant betalning, 2 miljoner GBP i form av ett skuldebrev (för vilket det nominella beloppet kan öka / minska beroende på nettoresultatet från en planerad sale/lease back affär av Excitechs kontorsbyggnad) och cirka 3 miljoner GBP kontant avseende nettokassa och rörelsekapital. Köpeskillingen motsvarar ett Enterprise Value på cirka 15 miljoner GBP (kassa- & skuldfri basis, exklusive kontorsbyggnadens värde).

Transaktionen kommer att slutföras i två steg. Addnode Group har idag förvärvat 55 procent av aktierna i Excitech. Avtalet inkluderar en bindande skyldighet för Addnode Group att förvärva och för säljarna att sälja de återstående 45 procenten genom kombinerade köp- och säljoptioner. Dessa optioner kommer att utnyttjas under första halvåret 2020.

Förvärvet finansieras genom Addnode Groups befintliga kreditfaciliteter. Den befintliga förvärvskreditfaciliteten har ökats med ytterligare 250 MSEK till totalt 1 000 MSEK.

Om Excitech och den gemensamma verksamheten

Excitech, med mer än 3 500 kunder och 150 anställda, är den största Autodesk Platinum Partnern på den brittiska marknaden och den ledande lösningsleverantören för CAD, BIM, PDM-programvara samt utbildning och konsulttjänster för arkitektur , verkstads- och byggsektorn (AEC). Symetri, ett företag i Addnode Group, är en leverantör av lösningar inom motsvarande områden samt den största och ledande Autodesk Platinum Partnern i Norden, med en snabbt växande verksamhet i Storbritannien.

Den gemensamma verksamheten för Symetri och Excitech kommer efter transaktionen att vara marknadsledande i både Norden och Storbritannien med mer än 400 anställda som tillsammans levererar lösningar till mer än 10 000 kunder.

– ”Excitech har varit riktmärket för Platinum Partners i Storbritannien under många år och har över 3 500 kunder med mer än 50 000 användare av design- och tekniklösningar. De är respekterade experter och har omfattande expertis inom brittiska AEC-sektorer och kommer att ge exceptionella BIM-färdigheter och innovativ IP till vår totala kundbas på mer än 10 000 kunder och över 150 000 användare. Vi är glada över det extra värde som våra kombinerade team kommer att ge kunderna framöver. ”

– Förvärvet av Excitech matchar mycket bra Addnode Groups strategi att förvärva, driva och utveckla ledande programvaru- och tjänsteföretag med starka positioner på sina respektive marknader, inklusive AEC-sektorn som är ett fokusområde för Addnode Group, säger Johan Andersson, VD och koncernchef för Addnode Group.

Denna information är sådan att Addnode Group AB (publ) är skyldiga att offentliggöra enligt EU: s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom nedanstående kontaktpersons försorg,  20.30 CET den 16 januari 2020.

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Andersson, VD och koncernchef, Addnode Group
Tel: +46 (0) 704 20 58 31, e-mail:
[email protected]

Rolf Kjærnsli, Divisionschef Addnode Design Management
Tel: +47 (0) 915 75 961, e-mail: [email protected]

Om Addnode Group

Addnode Group förvärvar, driver och utvecklar entreprenörsdrivna bolag som tillhandahåller programvaror och digital tjänster till marknader där vi har, eller kan ta, en ledande position. Vi är en Europaledande leverantör av programvaror och tjänster för design, konstruktion och produktdatainformation samt en ledande leverantör av dokument- och ärendehanteringssystem till svensk och norsk offentlig sektor.

Vi är 1 850 medarbetare i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Australien, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Nederländerna, Norge, Serbien, Slovakien, Sydafrika, USA och Österrike. 2018 uppgick nettoomsättningen till 2 942 MSEK. Addnode Groups B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm. För mer information, vänligen besök: www.addnodegroup.com.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *